Vácon „terjeszkedik” a Samsung: vendégmunkásokat étkeztetnek a városban

Belpol

A Forte étterem és vendégházban étkeznek a vállalat dolgozói, sőt a későbbiekben szállás is létesülhet ugyanott, egy óvoda szomszédságában. A város északi részén már működik egy étterem a gyár munkásai számára, és a jelek szerint hamarosan egy munkásszálló is létrejön. 

A Samsung száz munkásának étkeztetése kezdődik meg kedden Vácon, az egykori Forte étteremben, az alsóvárosi óvoda közvetlen szomszédságában. Egy étterem már működik a város északi részén, a délen pedig egy munkásszálló létesülhet – értesült a Narancs.hu. 

A közelmúltban jutottak el információk lapunkhoz arról, hogy a legendás Forte film- és papírgyár egykori területén működő Forte étterem és vendégházból munkásszálló létesülhet a gödi Samsung SDI vendégmunkásai számára.

Megkerestük az étterem tulajdonosát, Majnik Jánost, aki azt mondta, tárgyal az akkumulátorgyártó vállalat egyik alvállalkozójával (a cég nevét nem árulta el), és habár eladó az ingatlan, még csak bérlik tőle, ugyanis

augusztus 15-étől száz vendégmunkás étkeztetése kezdődik meg. 

Majnikot koreaiak keresték meg, akiknek november-december könyékén szállásra is szükségük lenne. Az épület alsó szintjén van húsz férőhely, és ha a tetőteret beépítenék, akkor ki lehetne alakítani egy 36-40 fős részleget, de erre neki nincs pénze. Az a jövő zenéje, hogy mi lesz a sorsa a vendégháznak, mert folyamatos tárgyalásban vannak – az is lehet, hogy végül nem a Samsung alvállalkozója vásárolja meg. 

Kíváló megközelíthetőség

Az étterem Majnik János 25 éve alapította, építette, a most 74 éves tulajdonos idős kora miatt döntött az értékesítés mellett. A koronavírus és az elmúlt időszak megviselte a vendéglátást, Majnikék az elmúlt hat évben kiszállítással foglalkoztak. „Az étteremmel nem kell foglalkozni, marad a konyha meg a nagyterem. A többi meg szállás, szállás, szállás, mert arra van igény” – fogalmazott. 

Egyébként a Forte étterem megközelíthetősége kíváló Gödről, ugyanis pár perce található Vác-Alsóváros vasúállomás, vagyis ezen vonalon a közeli településről könnyen el lehet ide jutni. Több parkoló is található az állomás környékén. Ugyanakkor a vendégház közvetlen szomszédságában egy önkormányzati fenntartású óvoda működik. 

 
A Forte étterem bejárata (b) és az óvoda épülete (j)
Fotó: A szerző felvétele

Térképen is szemléltetjük a két ingatlan közelségét: óvoda zölddel, étterem pirossal. 

Munkásszálló, étterem

„Az említett tervekről részben nem hivatalos úton értesült az önkormányzat, ugyanakkor természetesen figyelemmel kíséri a terveket. Az önkormányzati óvoda közelében található étterem esetleges tulajdonosváltása kapcsán – amennyiben ott építési tevékenység nem folyik majd – önkormányzatunknak ugyan nincs kompetenciája, engedélyezési/véleményezési feladata, csupán az érintettek bejelentési kötelezettsége áll fenn a változás miatt. De a lehetőségekhez képest szorgalmazzuk a város bevonását az egyeztetésekbe. Jelenleg az eddigi tulajdonos az üzemeltető és mindezidáig mástól ilyen tevékenységre bejelentés nem érkezett” – írta megkeresésünkre Vác Város Önkormányzata. 

A városvezetés reményei szerint a további működés nem indukál a gyermekintézmény környezetében jelentős közlekedési forgalomnövekedést, így az

a jövőben sem befolyásolja jelentős hátránnyal az óvoda működését, a gyermekek komfortérzetét.

Ugyanakkor az önkormányzat felhívta a figyelmünket, hogy az óvodától távolabb (a Vám utca vasút felőli végén, egy egykori leányszállás helyén) nemhivatalos információk szerint munkásszállót alakítanának ki. „Az esetleges ottani építkezés terveit be kell nyújtania a beruházónak – ez eddig nem történt meg – azt az önkormányzat szakemberei véleményezéssel látják majd el. Ebben az esetben már nagyobb beleszólást kíván a városvezetés, hogy a változások összhangban legyenek a váci emberek érdekeivel.” 

Az önkormányzatnak ezen projekteken túl tudomása van arról, hogy a város északi végén, a Balassagyarmati úton egy korábbi ingatlant – a bejelentése alapján éttermi céllal – hatályos engedélyek birtokában bérli egy cég.

„Szűk volt a kapacitás”

Megnéztük az önkormányzat által felsorolt ingatlanokat. A lehetséges munkásszálló épületét a Finompamutfonó és Cérnázógyár Emlékalapítvány (FICE) tulajdonolja: a leányszálláson egykoron a Forte-gyár nő munkásai laktak. Az épület jelenleg leromlott állapotban van, de a környezetében építkezés jelei láthatóak (ez a Google Maps segítségével könnyen leellenőrizhető). 

A Vác északi részén lévő éttermet is megtekintettük: a Kisvác nevű területen található egy Castrol-benzinkút, attól pár lépésnyire van a szolgáltató egység. Az étterem falán lévő tábla bal felső sarkába ki van írva: Samsung SDI. 

A tábla szerint az éttermet a Minduelle Kft. üzemelteti, a cégben koreaiak dolgoznak. Forrásunktól úgy értesültünk, hogy Budapestről érkeztek, mert „szűk volt számukra az ottani kapacitás”. Speciális ázsiai ételeket csinálnak, melyeket kiszállítanak a gyárba. 

Írtunk a Samsung SDI-nak: arra voltunk kíváncsiak, hogy hol létesülnek munkásszállók a környéken, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

 

Frissítés

Cikkünk megjelenése után egy héttel Majnik János levélben kereste meg lapunkat, melyben azt állítja, a cikkünk valótlanságokat tartalmaz a személyét, a Forte étterem és Vendégházat, valamint a cikk tárgyát nézve. Mint írta, nem tulajdonosa az étteremnek, ezért nem is nyilatkozhat és tárgyalhat a vállalkozást érintően. A cikk továbbá állítása szerint azt sejteti, hogy a vendégházból munkásszálló létesülhet, ami nem igaz. Tényként állítottuk továbbá, hogy az épület alsó részén 20 férőhely van, ezzel szemben szerinte az ingatlan ezen részén egy 12 négyzetméteres szoba található, amely arra szolgál, hogy lakodalmak során az ifjú párnak legyen helye hol átöltözni.

Sérelmezi, hogy leírtuk: a Samsung száz munkásának étkeztetése kezdődik meg Vácon. Mint levelében írja, a Forte étterem 23 éve működik, ez alatt napi 200-300 ember étkezett itt. Az óvódát, csakúgy mint az éttermet, 60 évvel ezelőtt építették, a két ingyatlant egy út választja el egymástól, a kezdettől fogva békésen megvolt egymás mellett a két létesítmény, és ez szerinte ezután sem lesz másképpen. Állítása szerint olyan szövegkörnyezetbe került, amely alkalmas lehet rá, hogy politikai támadások keresztüzébe kerüljön, pedig semmilyen szinten nem foglalkozott a politikával, és addig, amíg „valóban volt közöm a Forte étteremhez”, ehhez tartotta magát.

A Narancs.hu álláspontja szerint a cikkben leírt állítások hűen tükrözik a Majnik Jánossal folytatott beszélgetésünk tartalmát, továbbá nem állítottuk, hogy a Forte étterem és Vendégházból munkásszálló létesül. Az Opten céginformációs adatbázis szerint Majnik János a mai napig működő Forte Étterem Vendégház Vendéglátóipari Bt. egyik tulajdonosa.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk