A Párbeszéd hat nappal augusztus 20. előtt jutott arra, nem kéne tűzijáték

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 14.

Belpol

Az ünnepnapi műsor telepítése már tizenegy napja folyik.

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója egy online sajtótájékoztatón bejelentette, pártja azt kéri, ne legyen tűzijáték augusztus 20-án Budapesten, és hat nappal az egész előtt azt a javaslatot tette, drónokkal vagy lézerrel helyettesítsék a durrogó fényeket.

Jávor Benedek közölte: a tűzijáték világszerte „egyre inkább megy ki a divatból”, mert hatalmasak a költségei, miközben súlyosan egészségkárosító hatású. A politikus példaként a fény-, hang- és porszennyezést, illetve a levegőbe kerülő káros anyagokat említette.

Az uniós tanácsadó szerint a drónjátékok vagy a lézershow-k környezetterhelése és költségei jelentősen alacsonyabbak, mint egy tűzijátéké, miközben „legalább olyan látványélményt tudnak nyújtani.”

Jávor olyan nagyon biztosan nem gondolja komolyan, hogy a kormány meghallja kérését, hiszen a tűzijáték hat nap múlva lesz, a Budapest egyes részeit már le is zárták miatta (többek közt a Lánchíd járdáit). A tervek szerint idén 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget 230 indítási pontról, köztük a Szabadság és az Erzsébet hídról, valamint 7 folyami uszályról és számos pontonról. A tűzijátékot a szokásos görögtűz zárja, újdonság lesz azonban, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket. Az eszközöket 60 pirotechnikus telepíti augusztus 3. és 19. között, tehát már 11 napja folynak az előkészületek.

Részeredményre végül is lehet számítani: a tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti majd ki.

Az augusztus 20-i tűzijáték nagyságrendileg nettó 1,4 milliárd forintba kerül, ötször ennyit – több mint nettó 10 milliárdot – terveznek elkölteni a kísérő ünnepségsorozatra is: fellépőkre, hang- és színpadtechnikára is milliárdok mennek majd ki.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk