Orbán óriási iramban fegyverkezik, utánajártunk, miért

Belpol

Lekötelezi a politikai szövetségeseit, miközben a NATO elvárásainak is eleget tesz. Persze, úgy csinál, mintha a nemzet lenne az első.

Olyan bődületes haderőfejlesztés zajlik, amilyenre több évtizede nem volt példa: az Orbán-kormány 3500 milliárdot költhet fegyverkezésre a közeljövőben. Egyebek mellett harckocsikat és szállítórepülőket vesz az ország, miközben sejtelmes nyilatkozatokat tesznek politikai döntéshozók.

Egy forrásunk szerint a nagy beszerzésnek igen egyszerű a magyarázata. „Orbán néhány éve azt nyilatkozta, hogy »erőssé tettük az országot«, kivéve egyetlen területet, a honvédelmet. Nem volt rá pénz. Most hozza be a lemaradást.”

Ugyanakkor a szükségessé vált vásárlásokra olyan eszközként tekint, amely politikai céljait szolgálja – ezúttal a számára fontosnak tartott országok (Oroszország, Törökország, Egyesült Államok, Németország és még Brazília) jóindulatának megszerzésével.

NATO-hadgyakorlat Németországban.

NATO-hadgyakorlat Németországban.

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Magyarországon 2016 óta jut több forrás a honvédelemre, s nagyjából az idő tájt határozta el a politikai vezetés, hogy az ország 2024-ig eléri a NATO által előírt, a GDP 2 százalékának megfelelő védelmi költségvetést (most nagyjából 1,6 százaléknál járunk); sőt, azóta elhangzott már az is, hogy ez 2022-re is teljesülhet. 2011 és 2015 között 233–250 milliárd forint között mozgott a honvédelemre szánt összeg, 2016-ban ez majdnem 300 milliárdra ugrott, és azóta is folyamatosan nő. Tavaly 427 milliárd forint volt, az idén 515 milliárd, míg a 2020-as költségvetés 616 milliárd forintot szán a területre.

Úgy tűnik tehát, hogy bár az Orbán-kormány belpolitikai érdekeinek megfelelő szlogenekbe csomagolja a magyar fegyverkezést, és beszerzéseinél nemritkán érvényesíti a külpolitikai preferenciáit, honvédelmi törekvései mégis nagyjából összhangban állnak a NATO terveivel.

Arról, hogy Orbán kiktől tervez még fegyvert venni és milyen típusú eszközöket, hogy van-e bármilyen racionalitás abban, milyen fegyvernemeket erősít, vagy csak a nagyhatalmakhoz való dörgölőzés a fő szempont, a Magyar Narancs friss számában talál részleteket, ahogy arra is, hogy a sok pénzért vásárolt német Leopárd tankok mire lesznek alkalmasak.

A lapot keressen az újságárusoknál vagy vásárolja meg online!

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk