Direkt36: Dubajban bérelt milliárdos luxusvillát Matolcsy Ádám egy vele kapcsolatba hozható cégtől

  • narancs.hu
  • 2024. október 3.

Gazdaság

Dubaj pálmafa alakú szigetének egyik ágán tengődött a jegybankelnök fia tavaly nyár óta. 

Matolcsy György jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám tavaly június második felében egyéves bérleti szerződést kötött egy 3,5 milliárd forint értékű, 5 szobás, kétszintes luxusvillára az Egyesült Arab Emírségekben, Dubaj pálmafa alakú szigetének egyik ágán – írja a Direkt36

A lap által megszerzett hivatalos dubaji dokumentumból az derül ki, hogy az ingatlan bérleti díja egy évre 56 millió forintnak megfelelő dirham volt. Egy másik irat részletezi a nagyjából 56 millió forintos bérleti díj mellett a villához tartozó egyéb költségeket, például a takarítás, a szemétszállítás vagy az informatikai szolgáltatások díját. A dokumentum szerint ezek 2023-ban összesen 1,5 millió forintba kerültek.

Az iratok szerint a villa alapterülete 1242 négyzetméter, az ingatlan 5 hálószobával és 8 fürdőszobával rendelkezik, jár hozzá medence és 4 gépkocsibeálló is, csakúgy, mint a személyzet tagjainak kialakított, külön helyiségek. Mindemellett a Palm Jumeirah lakói számára biztosított a külön bejáratú, privát tengerpart-szakasz is.

A lap hozzáteszi, még májusban egy nemzetközi tényfeltáró projekt keretében azt derítették ki, hogy a Matolcsy Ádám köréhez köthető, Future Holding nevű cég több értékes ingatlant is vásárolt Dubajban. Matolcsy most a Future Holdingtól bérelte a villát, tehát ez az ingatlan is ennek a cégnek a tulajdonában volt a bérleti szerződés idején. Azonban a villa mindössze öt nappal korábban került a Future Holding tulajdonába, amelyért egy helyi ingatlanportál tranzakciós adatai alapján 38,5 millió dirhamot, vagyis több mint 3,5 milliárd forintot fizetett. 

A Future Holding erősen köthető Matolcsy Ádám köréhez, ugyanis kapcsolattartói adatainál a jegybankelnök fiához szorosan kötődő személyek elérhetősége volt megadva:  cégnél rögzített egyik emailcím egy korábban Matolcsy Ádám tulajdonában álló céghez, illetve Matolcsy korábbi feleségéhez volt köthető, a másik email-cím pedig R. Eszterre, Matolcsy Ádám régi ismerősére utalt, aki szoros személyes és üzleti szálakon is kötődik az MNB-elnök fiához, és a korábbi New York-i ingatlanvásárlásnál is feltűnt

Az nem világos, hogy Matolcsy jelenleg is bérli-e az ingatlant, ahogy az sem, hogy az most pontosan kinek a tulajdonában van. Matolcsy Ádám a lap kérdéseire érdemben nem válaszolt, csak annyit közölt, hogy 2021-ben elköltözött Magyarországról, „és az életemet főként külföldi érdekeltségeimből és megbízásaimból fedezem, aminek nincsen köze se magyar se külföldi államnak”. A jegybank kommunikációs osztálya csak annyit válaszolt, hogy a „jegybankelnök a felnőtt fiának üzleti ügyeivel nem foglalkozik”.

Matolcsy Ádám pályája során végig azt állította, hogy apjától, Matolcsy György jegybankelnöktől függetlenül sikeresek a vállalkozásai, őt és barátait előbb a Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György unokatestvéréhez köthető NHB hitelei segítették az indulásban, majd az MNB-hez is kapcsolódó különféle ingatlanügyletek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.