24.hu: A NAV őrizetbe vette a milliárdos támogatást szerzett cégcsoport vezetőjét

  • narancs.hu
  • 2020.08.13 17:15

Gazdaság

Veszélyes baktériumokat tartalmazó ásványvizet gyártott.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Igazgatóságának munkatársai jelentek meg kedden Kerekegyházán egy élelmiszeripari cégcsoport telephelyén, ahol iratokat szedtek össze, számítógépeket gyűjtöttek be, IT-mentéseket végeztek, benéztek a raktárakba, irodákba. Továbbá őrizetbe vették a cégcsoport tulajdonosát, Bajáki Edét – értesült a 24.hu több forrásból.

A portál szerint további három embert is őrizetbe vettek, a bíróságon múlik, hogy előzetes letartóztatásba kerülnek-e. Bajáki ügyvédje annyit közölt, ügyfele ártatlannak tartja magát. A 24.hu többször is foglalkozott a témával: a portál szerint a cégcsoporthoz tartozó Gladiolus Kft. hatástalan kézfertőtlenítőket forgalmazott, és még a koronavírus-járvány európai terjedésének kezdetén is szállítottak ki belőle. Miután nyilvánosságot kapottt az ügy, a megyei tisztifőorvos kivonta a forgalomból a szert, mert használata járványügyi kockázattal jár.

A cégcsoport másik tagja, a Hírös-Vitál Zrt. által gyártott Hírös ásványvíz pedig veszélyes baktériumot tartalmazott. A Gladiolus ebből szállított be az Országos Vérellátó Szolgálathoz, még a járvány alatt is, több ezer palackkal. A megyei kormányhivatal ezután betiltotta a palackozást, majd kivonta a forgalomból a terméket.

A lap információi szerint a vizsgálat utóbbi esetre koncentrál. A cég 2017-ben bő 7 milliárd forintos támogatást kapott egy élelmiszeripari feldolgozóüzem építésére a kerekegyházi telepen.

(Borítóképünk illusztráció)

Neked ajánljuk