Gazdátlanul a balfi ásványvízüzem

  • narancs.hu
  • 2023. december 15.

Gazdaság

Nemcsak az ásványvizet, a palackozó tulajdonosait sem találni.

Balfon lassan két éve leállt az üzem, 2022 nyarán az utolsó palackok is eltűntek az üzletekből. De nemcsak a Balfi Ásványvizet, a palackozó tulajdonosait sem találni. A Pet-Pack Kft. felszámolás alatt áll, egykori vezetői elérhetetlenek, egyikük valószínűleg visszatért hazájába, Lengyelországba. 

A telex.hu cikke szerint az üzem látszólag jól ment, főleg, hogy 2012-ben százmilliót, 2013-ban több mint 74 millió forintot nyert fejlesztésekre az uniótól. A Dunakeszi központtal bejegyzett Pet-Pack Kft. egyébként a Nemzeti Cégtár szerint összesen hétszer nyert uniós pályázati forrásokat. 

A Pet-Pack Kft. éveken át nagyjából 4,5 milliárd forintos nettó árbevétele 2019-ben 3,1 milliárdra csökkent, a koronavírus pedig tovább csökkentette a forgalmat.

2021-ban már csak 1,7 milliárd volt a nettó árbevételük. Az összeg nagynak tűnik még így is, nyereséget mégsem termelt a kft.

A kimutatások szerint 2017-ben 425 millió, 2018-ben 247 millió, 2019-ben 438 millió, 2020-ban pedig 317 milliós veszteséget könyveltek el. Ezek után nem csoda, hogy három végrehajtás is indult a cég ellen.

 

Áprilisban a felszámoló – akit a lap emailben keresett kérdéseivel – megpróbálta értékesíteni a balfi üzemet, de nem akadt rá jelentkező. Azután megpróbálta még egyszer: ezúttal sem érkezett ajánlat.

Pedig közben jócskán csökkent a minimálár is: 974 millió volt májusbanszeptemberben már csak 730 millió.

A második hirdetményben ráadásul a balfi ásványvíz palackozó üzem és a kapcsolódó ingatlanok, gépek, berendezések mellett a társaság visegrádi telephelyén található gépi berendezései is az ajánlat része.

A felszámoló Auric Válságkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság kétszer már meghirdette az üzemet, de nem jelentkezett vevő. A lap megkérdezte, várható-e újabb ajánlat, esetleg csökkenő áron, illetve – miután nagyon jó helyen van az ingatlan – hasznosítható-e a terület más funkcióra is. Az ingatlanra a következő kiírást a Cégközlöny december 21-én megjelenő számában teszik közzé – közölte a felszámolóbiztos. A hasznosíthatóságára vonatkozóan a felszámoló külön feltételeket nem szab, azt csak a hatályos jogszabályok korlátozhatják – derült ki.

A balfi üzem több helyrajzi számon található, az ingatlanokon összesen nyolc kút van.

Részben ugyan a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, Natura 2000 területen helyezkednek el, csodás környezetben. A díszkútnál még ma is meg-megállnak az autók, és utasaik fejüket csóválva olvassák az egyre elmosódottabb feliratot: átmenetileg nem üzemel – írja a lap.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk