Átlag 40 millió forintért vettünk lakást tavaly

  • narancs.hu
  • 2023. december 16.

Gazdaság

A Duna House adatai szerint átlagosan 40,1 millió forintért keltek el Magyarországon a lakóingatlanok, a lakások négy százaléka volt 100 millió forint feletti.

Országos átlagot tekintve 4 százalékkal emelkedett az átlagos lakóingatlanok ára a Duna House adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 40,1 millió forint volt az eladott lakások átlagára. A szórás ennél értelemszerűen nagyobb volt, a legdrágább tranzakció meghaladta a 660 milliót, a legolcsóbb pedig nem érte el az egymillió forintot. Budapesten a lakások vételára 57 millió forint, ami az országos átlagnak megfelelő drágulást jelent 2022-höz képest.

A 4 százalékos áremelkedés az infláció tükrében elhanyagolható, lényegében nem változtak az árak, befagyott a piac. Az egyes szegmensekben azért volt eltérés, így az egymillió forint feletti négyzetméteráron elkelt ingatlanok aránya országosan két százalékponttal tíz százalékra emelkedett. Budapesten ugyanez az arány 24-ről 30 százalékra módosult. Százmillió forint feletti összeget ugyanakkor nem fizettek többen, arányuk 4 százalék volt és maradt. A lakások negyede pedig kevesebb, mint 20 millió forintba került.

A vevők jelentős része, 40 százaléka korábbi ingatlanát adta el - részben örökségét, részben befektetési célú ingatlanát. Emellett akik otthont cseréltek, nagyobb arányban költöztek nagyobb lakásba, mint kisebbe: 16 százalék a 12 százalékkal szemben. A vásárlók mintegy ötöde első lakását vette meg, befektetési céllal pedig 14,3 százalék vásárolt. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk