Hétfőtől karantén nélkül mehetnek Angliába a beoltott EU-s polgárok

  • narancs.hu
  • 2021. július 28.

Katasztrófa

Kivéve a franciák.

Hétfőn lép hatályba a brit kormány legújabb rendelete, melynek értelmében karantén nélkül utazhatnak Angliába a teljesen (az összes előírt dózissal) beoltott EU-s és amerikai állampolgárok, akkor is, ha sárga jelű - fokozott kockázatú - országból érkeznek (amilyen jelenleg Magyarország is).

Eddig csak a beoltott brit állampolgároknak engedték el a karantént, ha sárga országból tértek vissza, ezt a szabályt terjesztik most ki az uniós és amerikai polgárokra - írja a BBC.

A Nagy-Britanniába utazóknak ugyanakkor továbbra is tesztet kell majd csináltatniuk elutazás előtt és két nappal a megérkezésük után - akkor is, ha be vannak oltva.

Az új szabályok továbbá nem terjednek ki Franciaországra, az onnan érkezőknek karanténba kell vonulniuk.

Grant Shapps közlekedési miniszter szavai szerint azok számára oldják fel a korlátozást, akiket az EU vagy az USA által elfogadott vakcinával oltottak be - ebből arra lehet következtetni, hogy a kínai vagy orosz vakcinával olotott magyarokra nem vonatkozik a könnyítés.

A lépést azzal indokolta a brit kormány, hogy az angolok így könnyebben találkozhatnak majd külföldön élő szeretteikkel. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?