Iskolaigazgató-váltás Jász-Nagykun-Szolnok megyében: Jánoshidán megfenyegettek egy tiltakozó szülőt

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2024. július 24.

Kis-Magyarország

Szolnokon a pedagógussztrájkok miatti elégtételt sejtik az egyik gimnázium vezetője leváltásának hátterében, Jánoshidán a fideszes polgármesterjelöltként próbálkozó tankerületi fejes tűnik fel a történetben.

Úgy küldték el, hogy a tantestület 80 százalékban támogatta

„Normális világ az, ahol leváltanak egy sikeres igazgatót?” – kérdezi egy népszerű szolnoki közösségi portál. Bejegyzésükkel a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium igazgatója, Pogány Gyula leváltására reagáltak. A patinás középiskola vezetője ebben a tanévben fejezte be negyedik ötéves ciklusát igazgatóként. Idén januárban már bejelentette, hogy újra indul a posztért – írta meg a szol24. Pogányt tantestülete nagy többséggel támogatta, amiben fontos szerepet játszott, hogy igazgatása alatt a Verseghy megőrizte jelentőségét. Az intézmény Jász-Nagykun-Szolnok megye legjobb gimnáziuma, országosan pedig a 40. helyen áll a rangsorban.

Pogánnyal szemben helyettese, Szűcs Sándor indult az igazgatói posztért, ami némi értetlenséget váltott ki, legfőképpen azért, mert 20 százalék alatti tantestületi támogatottság mellett sem vonta vissza pályázatát. Mégis azt fogadták el, így eldőlt, augusztus 15-től Szűcs Sándor lesz a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium kinevezett igazgatója. A szol24 úgy tudja, a tantestület kérte a tankerületet, hogy vegyék figyelembe ajánlásukat. Az igazgató kinevezésének esetén a tantestületek véleményezhetnek, amit a tankerületnek viszont nem kötelessége figyelembe venni, és a tantestületeknek nincs vétójoga.

Pogány Gyula marad az intézményben, matematika szakos tanárként folytatja tovább. Vannak, akik úgy gondolják az igazgatóváltás nem tesz jót az intézmény oktatási színvonalának, nehezményezik, hogy az új igazgató hatosztályos gimnáziummá alakítaná át az iskolában működő matematika tagozatot, a társadalomtudományi szakot pedig fokozatosan megszüntetné. A szakmai aggodalmak mellett többek véleménye, hogy a pedagógussztrájkok és Pogány igazgatói pályázatának elutasítása között összefüggés van.

A tankerület állítja, a jogszabályoknak megfelelően járt el, szerintük nincs összefüggés a sztrájk és az igazgatóváltás között

A Narancs.hu megkereste a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatóját, Rusvai Károlyt. „A jogszabályoknak megfelelően a tankerületi központ az igazgatói pályázati eljárás előkészítésével összefüggő feladatokat elvégezte, az iskola vezetőjéről a pályázatok alapján, szakmai szempontokat figyelembe véve a területért felelős minisztérium döntött. Az intézmény vezetésével Szűcs Sándort bízta meg. A vezetői programjában felvázolt struktúraváltás, a jelenlegi és jövőbeni tanuló létszámot és tanulói összetételt és pedagógus utánpótlást is figyelembe véve, szakmailag megalapozott lehetőséget kínál az iskola részére a jelenlegi kiváló színvonal megtartására. A matematika tagozat valójában speciális matematika tagozat, speciális tantervvel, ami nem azonos az emelt szintű matematika tagozattal. Bár az érdeklődés csökkent, nem a megszűntetés, hanem belső átszervezések valósulnának meg a hatékonyabb munka érdekében” – írta a tankerület igazgatója. Hozzátette, hogy nincs összefüggés a pedagógus sztrájkok és az igazgatóváltás között.

Portálunk háttérbeszélgetést folytatott egy szakemberrel, aki vélelmezi, az igazgatóváltásoknál kihasználták azt, hogy egyes igazgatóknak lejárt a ciklusa, amit nem hosszabbítottak meg. Ezért is lehetett, hogy Szolnokon csak a Verseghyben történt igazgatóváltás, pedig mindhárom gimnáziumnál (a Verseghy mellett a Varga Katalin és Széchenyi István) nagy volt a sztrájkhajlandóság, a polgári engedetlenségben történő részvétel, amit az igazgatók sehol nem akadályoztak és nem volt retorzió. A másik két gimnáziumban még nem érkeztek el az intézményvezetők a ciklusuk végéhez.

A főigazgató menesztése túlmutat a vezetőváltáson

A megyében a másik nagy port kavaró igazgatóváltás a jászsági Jánoshidán történt. Az Alsójászsági Petőfi Sándor Általános Iskola vezetőjét, Szabó Pétert váltotta le egy új igazgató, akiről azt mondják, hogy a Jászberényi Tankerület szakmai igazgatóhelyettesének, Mészárosné Vas Mártának a támogatottja. (Az intézményt a jövőben Ikládi Rolandné vezeti.) Többek állítása szerint Szabónak ugyan lejárt az ötéves ciklusa és mindenképpen igazgatóválasztásra került volna sor, de menesztése túlmutat a vezetőváltáson. Az általános iskola igazgatóhelyettese, Tóthné Eszes Éva informálta lapunkat a körülményekről. „Tulajdonképpen főigazgató-választás zajlott Jánoshida és Alattyán települések általános iskolájában. A gesztor intézmény a jánoshidai, ennek tagintézménye a másik település iskolája. A két tanintézménynek egy főigazgatója van, aki ellátja a vezetői feladatot” – magyarázta a helyzetet. Elmondta, hogy mivel a főigazgató ebben az évben az első ciklusát fejezte be, a jogszabály szerint a második ciklust a nevelőtestület, illetve a fenntartó egyetértése alapján pályázat nélkül is teljesítheti. „A Jászságban négy ilyen intézmény volt, ahol első ciklusát töltötte az igazgató: Jászberényben, Jászkiséren, Jászboldogházán és Jánoshidán. Érdekes, hogy a másik három helyen megkérdezték a tantestületet, Jánoshidán viszont nem” – tette hozzá az igazgatóhelyettes. Az okokról, hogy miért maradt ki a település, a jánoshidai képviselő-testület is érdeklődött a tankerületnél. Válaszában a tankerület belső döntésre hivatkozott: összetett iskola esetében pályázatot kérnek, mint tették azt 2018-ban is egy másik iskola kapcsán.

Aktívan szívatja az általános iskolát

Lapunkhoz olyan információ is eljutott, hogy a Jászberényi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettesének, Mészárosné Vas Mártának köze van a történtekhez. Egy szülő azt mondta, hogy Mészárosnénak nézeteltérése volt az iskola igazgatóhelyettesével, Tóthné Eszes Évával és emiatt „aktívan szívatja az általános iskolát és toxikus légkört teremt”. Sőt, arról is beszélnek, hogy

a tankerület szakmai igazgatóhelyettesének ez a bosszúja, amiért Jánoshida nem őt választotta polgármesternek.

„Mészárosné Vas Mártával negyven éve ismerjük egymást – mondta Tóthné Eszes Éva. – Mindketten magyartanárok vagyunk, 2003-tól igazgatója voltam, rengeteg közös projektben dolgoztunk együtt. A viszonyunk akkor változott meg, amikor az öcsém, Eszes Béla, a település jelenlegi független polgármestere, az Új Kezdet színeiben indult országgyűlési képviselőnek” – folytatta az igazgatóhelyettes.  

„Ekkor romlott meg végleg a viszonyunk. Előzőleg három alkalommal indult képviselőnek sikertelenül, a 2019-es választás idején Pócs János segítségével és a Fidesz támogatásával biztosnak érezte, hogy polgármester lehet Jánoshidán. Nem így történt, és ez tovább szította az ellentétet” – magyarázta Tóthné. Amióta kapcsolatuk végleg megromlott, azóta tapasztalták, az általános iskola sok mindenből kimarad. „Felújításaink például nem is történtek, folyamatosan csökken a pedagógusaink létszáma, mivel Mészárosné Jánoshidáról hívja el a kollégákat, akiket képzéseikben mi támogattunk, ugyanakkor magas fluktuációval vádol bennünket” - magyarázta az igazgatóhelyettes. Kiderült, hogy több olyan pedagógust vitt el Jánoshidáról, akik máshol intézményvezetők lettek. Bizonyítékuk nincs, de a kollégák mind egybehangzóan azt állították, hogy Mészárosné kereste meg őket. Szerettünk volna a tankerületi szakmai igazgatóhelyettestől is válaszokat kapni, de nem nyilatkozott lapunknak.

Eszes Béla huszonöt éve vezeti a 2500 fős Jánoshidát, Mészárosné már kétszer (idén és öt évvel ezelőtt) is indult ellenében a Fidesz támogatásával, de a település nem kért belőle (ráadásul idén mindössze 36 százalékot kapott, míg Eszes Bélát közel 67 százalékkal választották polgármesternek). Mészárosné Vas Mártáról anno megírtuk, hogy a 2022-es országgyűlési választás előtt Pócs János fideszes képviselőt, a Jászság atyaúristenét támogató feliratot festett éjszaka a település útjaira többedmagával, majd amikor a polgárőrök ennek beszüntetésére szólították fel, minősíthetetlen hangnemben válaszolt a többiekkel együtt.

A szülőket nem érdekelte a politikai szál, egyiküket mégis megfenyegették

Az igazgatóváltás Jánoshidán nemcsak az érintett szülőket, hanem az egész község lakosságát felháborította, olyannyira, hogy demonstrációt szerveztek. Az eseményen megjelent a település független polgármestere is. „A demonstráció sikeres volt, mintegy 250 ember vett részt rajta és a petíciót a helyszínen 200-an írták alá. A szervezők elvitték a petíciót a Belügyminisztériumba és a tankerülethez, valamint eljuttatták a térség országgyűlési képviselőjéhez is” – mondta portálunknak Eszes Béla. Azt a bizonyos aláírásgyűjtést kezdeményező egyik szülő Tamás Zoltán volt. „Ennek hatására volt egy gyorsan összehívott szülői értekezlet csak a jánoshidai szülőknek, ahol is Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerületi Központ vezetője azt mondta, ők nem véleményeznek, nem javasolnak, a miniszter dönt” – mondta lapunknak Tamás Zoltán. Az első petíciót ott személyesen Zsemberi Zoltánnak adták át aláírással, pecséttel ellátva, hogy kérésüket juttassa el a Belügyminisztériumba, a választ azóta is várják. Tamás azt mondta, a gyerekek szeretik az igazgató urat (Szabó Pétert), a szülők is meg vannak vele elégedve, az egész falu ismeri. Az új vezetőről nem tudnak semmit, még be sem mutatkozott nekik. „Mi nem az új igazgató ellen vagyunk, hanem a régi mellett” – hangsúlyozta.

Hasonlóan vélekedik Kerekes Andrea is, aki egy leendő iskolás gyermek anyukájaként beszélt a Narancs.hu-nak. Szerinte a menesztett Szabó Péter megfelelő vezető volt, nem csak azért, mert helyi és ismeri a családokat, hanem mert hozzá egyaránt odamehettek a gyerekek és a szülők a problémájukkal, jól tudta kezelni a konfliktusokat. A szülő úgy fogalmazott, voltak olyan gyerekek, akik, amikor bementek az iskolába, megölelték az igazgatót, mert az életükben az intézményvezető volt a biztos pont. Kerekes Andrea azt fájlalja, hogy ez a szempont egyáltalán nem számít.

A szülő kezdeményezésére a tiltakozók egy másik petíciót is aláírtak a demonstráción, amit elvitt a Klebelsberg Központ elnökéhez, valamint a Belügyminisztérium Közoktatásért Felelős Államtitkárához. Kerekes Andrea állítja,

a történtek miatt a munkahelyén a feletteseire nyomást gyakorolva megfenyegették.

„A közösség Szabó Péter mellett kíván kiállni, nem keveredik bele politikai kérdésekbe, ahogyan ezt a leváltott igazgató sem tette. Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy vannak, akik saját sértettségük gyógyítására politikai szálakhoz nyúlnak elmozdításom érdekében” – mondta lapunknak.

A Narancs.hu megkereste a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatóját, Zsemberi Zoltánt, aki lapunknak azt írta, hogy „az igazgatói pályázatok a hatályos jogszabályoknak megfelelően lettek kiírva. Az igazgatói pozícióra bárki pályázhatott. A kinevezésekkel kapcsolatos döntések szakmai alapon, minden rendelkezésre álló információ mérlegelésével születtek meg, semmi közük az önkormányzati választáshoz vagy más politikai eseményhez.”

(Címlapképünkön a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium. Forrás: az iskola Facebook-oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk