A Lázár-féle kastélytörvénynek köszönhetően kerülhet magánkézbe a szarvasi Anna-liget és a Csáky-Bolza kastély

  • narancs.hu
  • 2024. július 23.

Kis-Magyarország

Állatpark és nemzeti parki igazgatóság is van a területen, az Agrárminisztérium ellenzi a privatizációt.

A Lázár János-féle kastélytörvénynek köszönhetően magánkézbe kerülhet a 26 hektáros ősfás szarvasi Anna-liget, a területen található Csáky-Bolza kastéllyal együtt – írja a 24.hu.

Az új tulajdonos mindent visz majd, kérdés, hogy mi lesz a jelenlegi funkciókkal, itt található ugyanis a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, de a területen van egy látogatóközpont és egy állatpark is. A portál információi szerint

a Csáky-kastély és környezetének magánkézbe adásával sem az Agrárminisztérium, sem az érintett nemzeti park, sem a természetvédelmi szervezetek nem értenek egyet.

A kormánypárti többség idén júniusban fogadta el a Lázár-féle kastélyprivatizációs törvény javított kiadását, a „kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről” szóló törvényt. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Alkotmánybíróság januárban mondta ki – jórészt egyetértve a törvényt visszaküldő Novák Katalin akkori köztársasági elnökkel –, hogy az Alaptörvénybe ütközik a kastélyok miniszteri döntéssel történő magántulajdonba adását lehetővé tevő törvény, mert nincs megjelölve az a közcél, amely ezt szükségessé teszi. Lázár erősen kritizálta Novákot, a döntés mögött gyávaságot és régi kommunista reflexet látott. A törvény szövegén végül egy 26 pontból álló módosító javaslattal változtattak. A törvény célja elvileg olyan épületek privatizálása, amelyek hasznosítása az állami intézményekkel nem biztosítható.

Az Anna-liget ügyében a lap az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz fordult, azonban sem az állatkert, sem az igazgatóság jövőbeli sorsáról nem kaptak tájékoztatást. A minisztérium válaszában mindössze annyit közölt, hogy „a törvény alapján az ingatlanok állapotának évenkénti felmérése szükséges, és a tulajdonba adásra vonatkozó felhívás azon ingatlanok esetében kerül közzétételre, amelyek esetében a vagyonkezelő nem tudja a fentiek szerinti méltó használatot biztosítani. Mindez nem csak a felújítás, de a fenntartás, karbantartás forrásigényét is jelenti.”

Az Agrárminisztérium a 24.hu-nak küldött válaszában úgy fogalmazott, elkötelezett amellett, hogy „a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, a Csáky kastély, a Látogatóközpont és az Állatpark továbbra is az Igazgatóság vagyonkezelésében és fenntartásában maradjon. A tárca erről az Építési és Közlekedési Minisztériumot is értesítette.” Mint kiderült, a törvény nem köti az Agrárminisztérium engedélyéhez a terület magánkézbe kerülésének lehetőségét, vagyis nem kell, hogy a Nagy István által vezette minisztérium áldását adja a privatizációra.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságát meglepte, hogy központjuk felkerült a privatizációs listára. A portálnak küldött válaszukban megjegyezték, az ökoturisztikai létesítményt az elmúlt egy évtizedben négyszázezren látogatták meg, az érdeklődés pedig folyamatosan növekszik. A lap úgy tudja, a nemzeti park szoros kapcsolatot ápol a Csáky családdal, akik tökéletesen elégedettek a terület jelenlegi hasznosításával.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület levélben kereste meg az Építési és Közlekedési Minisztériumot, kérve a szarvasi kastély eltávolítását a törvény mellékletéből.

Véleményük szerint az ingatlan magánkézbe adása nyilvánvalóan ellentétes a törvény céljaival. Szarvas fideszes polgármester egyelőre nem kívánt nyilatkozni a témával kapcsolatban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk