Kilépett a pártból a DK mosonmagyaróvári elnöke, mert a pártja robbantaná az összefogást

  • narancs.hu
  • 2024. március 17.

Kis-Magyarország

Bár a város ellenzéke eldöntötte, kit indít közösen polgármesternek, a DK leszólt, hogy a jobbikos jelöltet kell támogatni.

„Ehhez nem adom a nevem, a pártból is kilépek” – mondta a Telexnek a DK mosonmagyaróvári elnöke, Ábrahám Tivadar, aki nem tudta lenyelni, hogy pártja a jobbikos polgármester-jelölt támogatására szólította fel ahelyett, akit a helyiek akartak volna. “Ez a mostani lépés a DK részéről a fideszes városvezetés mandátumát hosszabbíthatja meg” – kommentálta Ábrahám.

 
Ábrahám Tivadar aláírást gyűjt 2023-ban
Ábrahám Tivadar/Facebook
 

 Mosonmagyaróváron tavaly október óta tárgyal az MSZP-DK-Momentum-Jobbik négyes a közös polgármester- és képviselőljelöltek állításáról annak érdekében, hogy leváltsák a fideszes Árvay Istvánt. Úgy határoztak, a leginkább esélyes az ellenzéki pártokat most is összefogó Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület vezetője, a várost korábban már vezetett Szabó Miklós lenne az esélyes, hiszen 2019-ben is csak a Jobbiknak az összefogásból való utolsó pillanatban történt kilépése miatt bukott el mindössze 1000 szavazattal.

Ábrahám Tivadar szerint a mostani egyeztetések elején a Jobbikos Magyar Zoltán jelezte, ő is szeretne a közös jelöltjük lenni, de végül nem is lett részese a további egyeztetéseknek. A helyi DK-elnök már akkor közölte az országos vezetéssel, hogy Mosonmagyaróváron csak Szabónak van esélye leváltani a fideszes polgármestert. Ennek alapján a négy szervezet megegyezett a személyében és a 10 választókerület közös képviselő-jelöltjeiben.

A neveket el is juttatta a DK országos elnökségébe, amelynek jóváhagyását kérte, hogy aztán kapjon egy e-mailt arról, hogy a jobbikos Magyar Zoltánt kell támogatni.

Ha a DK kiszáll, nehéz helyzetbe kerülhet megint Szabó, hiszen a Mi Hazánk, az MKKP és a helyi Reflexum Egyesület is indít jelölteket. „Ezt én nem tudom támogatni, emiatt lemondtam az elnökségről, kiléptem a pártból, s mivel DK-listáról jutottam be a helyi képviselő-testületbe, a mandátumomat is visszaadom. Nemcsak én, a 26 tag és a 25 támogató tag közül sokan jelezték, ők is kilépnek ezután. A helyi tagság arra hatalmazott fel, hogy a közös jelöltet támogassuk. A mostani lépéssel jó eséllyel megszűnhet a helyi alapszervezet is. Meggyőződésem, hogy DK-támogatással szinte biztos befutó lett volna Szabó Miklós. A párt a győztes csapat esélyét kurtította meg indoklás nélkül, ebben én nem szeretnék közreműködni, asszisztálni, még ha 12 év munkáját dobom is ki az ablakon” – mondta a lapnak Szabó.

„A DK valóban Magyar Zoltánt támogatja polgármesterjelöltként, ez azonban nem változás, hiszen eredetileg is őt támogattuk” – indokolt a párt különösebb kommentár nélkül.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?