Pénzmegvonással szankcionálja a PM-s polgármester a választási eredményt

  • Cservenyák Katalin
  • 2014. április 16.

Kis-Magyarország

Bekeményít a vizsolyi polgármester: mivel a borsodi település többsége nem az általa támogatott Összefogásra szavazott, hanem a Fideszre és a Jobbikra, nem ad több kölcsönt a rászorulóknak. Eddig segített, ám ennek vége.

A Facebookon üzent a település választópolgárainak a vizsolyi polgármester. Egy héttel a választások után a következőket posztolta oldalán Bihi Miklós:

„Eltelt egy hét, volt időm átgondolni a választási eredményt. Mindenkinek tiszteletben tartom a véleményét, senkit nem akarok megbántani, megpróbálom összegezni a gondolataimat. 170 Fidesz, 111 Jobbik, 60 kormányváltók, ha valaki nem tudja. Mi következik ebből, aki a Fideszre szavazott, nyilván elégedett a sorsával, aki Jobbikra, nem tudom, mert én nem olvastam olyat a programjukban, mely Magyarországot egy jobb irányba vinné. Ezért nekem ebből az jön le, hogy amit én képviselek, az a többségnek nem jó. Ha viszont így van, akkor stratégiát váltok, nincs kölcsön, nincs előleg, fizetés a törvényben előírtaknak megfelelően 5-én. A közfoglalkoztatást már megoldotta a kormány. Ja, elfelejtettem, hogy a kenyérhez jó étvágyat kívánjak, remélem 4 évig elég lesz.”

Felkerestük Bihi Miklóst, hogy megkérdezzük, tényleg igaz-e, amit olvastunk, és ha igen, akkor miért sértődött meg ennyire.

false

„A félreértések elkerülése végett nem sértődtem meg. Az állampolgárok véleményét tiszteletben tartom, tartottam eddig is. Amiért a klaviatúrára tévedt a kezem: 12 éve próbálok egy települést igazgatni az ország egyik leghátrányosabb régiójában. Rengeteget pályáztam közfoglalkoztatásra, nagyon sok embert alkalmaztam. Éves szinten 60-70 főt. Építettünk, felújítottunk, értelmes, értékteremtő munkát végeztek. Ebben persze benne van a kormányok munkája is, mindegyik próbált segíteni a közfoglalkoztatással ott, ahol nincs munkahely. Nagyon sokat tettem Vizsolyért, az itt élő emberekért, akiknek a megélhetése az állam által adott juttatásokból nem nagyon működött. Azt gondoltam, a nézeteimet osztja a település. Hogy a mostani választás ilyen szavazati arányt hozott, egy kicsit szíven ütött. Még talán nem annyira a Fidesz, bár az is, de a Jobbik felé fordulást nem tudom megérteni” – mondja, majd így folytatja: „Négy éven keresztül azt kommunikálták felém az emberek, hogy mert a Fidesz így, mert a Fidesz úgy, és akkor a szavazásnál egészen másképp viselkednek.”

A polgármester elmondta: a kampányban segített az Összefogás (Vécsi Istvánnak) képviselőjelöltjének, mint a Párbeszéd Magyarországért (PM) Párt vizsolyi csoportjának vezetője.

Jogsértés? Visszaélés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést vagy visszaélést tapasztal, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk.

 

A lakosságot pedig eddig többször saját zsebből támogatta. „Bejött hozzám valaki, hogy főnök, nincs pénzem, vagy hogy nem tudok a gyereknek miből kenyeret venni, vagy nem tudom kiváltani a gyógyszert. Akkor polgármester úr adott kétezer forintot, vagy amennyi kellett. Nem uzsorára, nem kamatra, hanem amikor legközelebb megkapták a nekik járó illetményeket, akkor annyit kaptam vissza, amennyit adtam. Megpróbáltam nekik úgy beosztani a pénzt, hogy a lakásfenntartási támogatást kiutaltam huszadika körül. A segélyt 25-én, a fizetést a közfoglalkoztatottak 29-én kapták, holott a törvény szerint minden hónap 5-éig kell kifizetni. A többi településen 99 százalékban így csinálják. Én nem így csináltam, de mostantól így fogom.” A polgármester, aki már a harmadik ciklusát tölti, elmondta: mintegy 300 ezer forinttal tartoznak neki eddig.

Az önkormányzatot egyébként úgy működteti, hogy trükközik, másképp nem menne. De hogy hogyan trükközik, azt nem mondja el. „Nem mondom el, mert akkor más is csinálja. Így élek. Mikor eljön huszadika, huszadikától, míg ki nem fizetek mindent, addig egy idegroncs ember vagyok. Ha nem tudom kifizetni a fizetéseket, akkor tudom, hogy az emberek nem tudják fizetni a csekkeket, vagy nem lesz mit enni. Vizsoly éves költségvetése 400 millió forint, ebből működtetjük a polgármesteri hivatalt, az orvosi rendelőt, óvodát, művelődési házat, gyermekjóléti szolgálatot, általános iskolát, faluházat. Felújítottuk az utakat, járdákat, van két gépkocsink, egy kisteherautónk, egy kisbuszunk.”

Azt a korábban függetlenként induló vizsolyi polgármester már nem mondta el, hogy mennyire gondolja igazságosnak a rászorulók kollektív büntetését, illetve mi lesz, ha valaki azzal kér tőle kölcsönt, hogy de hisz ő rá szavazott április 6-án. A településvezető nem érzi erőfitogtatásnak, amit tesz, bár mint mondja, „vannak olyan emberek, akiken muszáj segíteni, az önkormányzat, az állam feladata, hogy tudják a gyerekeket iskolába járatni, tovább taníttatni. A településen 40 százalék a roma lakosság aránya, az iskolában 89. Néhány éve még nyolc Bursa Hungarica ösztöndíjasunk volt, idén már csak kettő. Lassan alig lesz, aki tovább tanul. Sajnos, ma ez a vidék halálra van ítélve”.

Aztán rákérdezünk újra: tényleg így lesz, ahogy írta? Nincs kölcsön, fizetés 5-én?

"Így lesz. Remélem. A feleségem azt mondta, ha nem így lesz, felakaszt."

Figyelmébe ajánljuk