Sehol se állnak az új börtönök, továbbra sincsenek meg a kivitelezők

  • Katus Eszter
  • 2018. február 19.

Kis-Magyarország

Megint túlárazták a projektet, ezért nem lett döntés. Sokakat érint a csúszás.

Tavaly szeptemberben a Magyar Nemzet megírta: eredményesen zárult a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által nyolc új börtön építésére kiírt megismételt közbeszerzés, így hamarosan kezdetét veheti az építkezés. Az információt mindenki átvette, még a kormányközeli médiumok is lehozták. A BVOP ugyanakkor hallgatag maradt az ügyben, még a honlapjukon sem tüntették fel a közbeszerzési sikert.

Aztán eltelt pár hónap, és a munkálatoknak nyoma sem volt az érintett településeken.

Képünk csak illusztráció!

Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI

A magyarnarancs.hu a komlói börtönnel kapcsolatban több megkeresést is küldött a BVOP-nek, azonban ezekre egyszer sem jött válasz, ahogy egyelőre a közadatigénylésre sem. Így továbbra sem lehetett tudni, pontosan kik a közbeszerzések nyertesei, és mikor indulhat el a nyolc (köztük a komlói) beruházás. (Korábban itt írtunk az egész projektről.)

Február 16-n aztán a Közbeszerzési Értesítőben megjelent, hogy – szemben a korábbi hírekkel – a közbeszerzési eljárás megint eredménytelen lett, és még mindig nincsenek kivitelezői négy új börtönnek: az ózdinak, a kemecseinek, a csengerinek és a hevesinek.

Az indoklás szerint – akárcsak az első alkalommal – ezúttal is túlárazták a beruházást a jelentkezők. „Tekintettel arra, hogy a legkedvezőbb ajánlatban megajánlott ellenérték meghaladja a rendelkezésre álló pénzügyi fedezet mértékét, ezért az eljárás fedezet hiánya okán eredménytelen” – fogalmazott a kiíró.

A többi négy börtönről egyelőre nem esett szó, de nagy valószínűséggel az ő esetükben is ugyanez a helyzet. Egyes információk szerint a háttérben az áll, hogy a BVOP maga hozna létre egy céget, amellyel „házon belül” megoldanák a többmilliárdos beruházásokat. Ezt azonban egyelőre senki sem erősítette meg.

Sokakat érint rosszul az időhúzás

A tervek szerint az új börtönök Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon épülnének meg. Hivatalosan már egy évvel ezelőtt el kellett volna kezdődnie a beruházásoknak, és idén indult volna a próbaüzemmód. Ennek megfelelően számos munkavállaló jelentkezett és végezte el a 6 hónapos tanfolyamot Budapesten, sok esetben távol a családtól. Ők abban bíztak, hogy a börtönök hamar elkészülnek, és helyben jól fizető állásuk lesz. Egyelőre úgy fest, csalódniuk kell.

Csak a komlói börtön kétszázötven álláshelyére több mint háromszoros volt a túljelentkezés, egészen pontosan 821-en adták be az önéletrajzukat. Erről tavaly nyáron írt a megyei lap. A BVOP akkor – a lap megkeresésére – közölte, többségük (504 fő) középfokú, 317 érdeklődő pedig felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és mindössze tizenhéttel több férfi jelentkezett, mint nő.

A lap arról is beszámolt, hogy a toborzási tervet kissé felülmúlva első körben 53 emberrel kötött munkaszerződést a BVOP 2017 elejéig. Ők valamennyien (50 felügyelő, 2 segédelőadó, 1 szakápoló – 12 nő és 41 férfi) sikeresen teljesítették a kötelező pszichológiai és fizikai alkalmassági próbákat, és megkezdhették a munkakörükhöz szükséges szaktanfolyamokat, amelyek pozíciótól függően nagyjából fél évig tartanak.

Sikerült beszélnünk pár olyan jelentkezővel, akik elvégezték a több hónapos kiképzést, aztán válaszút elé érkeztek.

Egyikük úgy döntött, leszerel, mivel nem akart a családjától távol lenni hosszabb ideig. A fiatal, családos férfi hetelős külföldi munkát hagyott ott a börtön miatt, de miután most az ország különböző börtöneibe küldték volna dolgozni, inkább egy közeli városban vállalt gyári munkát. Egy nő ugyan kapott állást egy közeli börtönben, de attól tart, mikor vezénylik át egy másikba. Ő szintén nem vállalná akkor a munkát, hiszen gyermekei vannak. Egy magasabb beosztású tisztnek ajánlottak egy jól fizető munkát a versenyszférában, ezért rákérdezett, vállalja-e el, vagy hamarosan megépül a komlói börtön, és szükség lesz a munkájára. Állítólag a másik munkalehetőség elfogadására biztatták az illetékesek.

A munkalehetőség egyébként vonzó volt az álláskeresőknek, hiszen a börtönben dolgozóknak minimum havi bruttó 220 ezres kezdő fizetést, évi 200 ezres cafeteriát, lakhatási, utazási, szociális támogatást, valamint kedvezményes üdülési és mobiltelefon-használati lehetőséget ígértek.

Komlón tiltakoztak

Bár Komlón is sokan jelentkeztek a börtönbe, a városban nem mindenki örült a beruházásnak. Az intézmény ugyanis két városrész, Mecsekfalu és Körtvélyes között épülne meg, amelyek lakói a kezdetektől tiltakoztak az építkezés ellen. Úgy vélték ugyanis, hogy a létesítmény túl közel lenne a lakóházakhoz és az óvodához, egyúttal a közbiztonság romlásától is tartottak. A tiltakozók demonstrációt tartottak, és népszavazást is kezdeményeztek az ügyben. Erre végül nem került sor, de egy szimpátiaszavazást végül lefolytatott az önkormányzat. Ezen az igenek nyertek, bár az eljárás szabályosságát néhányan megkérdőjelezték. A város végül pályázhatott és nyert is – egyelőre csak ígéreteket.

Az eljárásban szinte az összes ismert, az utóbbi években a közbeszerzéseken sikeresen szereplő építőipari vállalkozás adott be ajánlatot, például a Kész Építő Zrt., a kormányfő vejének korábbi cége, a West Hungária Bau Kft. vagy a Swietelsky Építő Kft. – mutatott rá a Magyar Nemzet. Ezúttal úgy látszik, hiába.

Figyelmébe ajánljuk