Sikkasztás miatt nyomoz a rendőrség Öcsödön, lemondott a jegyző is

Kis-Magyarország

Kis híján feloszlott képviselő-testület, lemondott a jegyző és egy képviselő is a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödön. A lakosok közül többen rendkívüli közmeghallgatást szeretnének, a rendőrség sikkasztás ügyében nyomoz. 

Egy ideje csak találgattak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 3200 lelkes Öcsöd lakói, hogy mi történt a közelmúltban a falujukban, miután elterjedt a hír, hogy majdnem feloszlott a képviselő-testület, de erről semmilyen hivatalos információ nem látott napvilágot. Egy helyi lakos végül a közösségi oldalon kérdezett rá, hogy igaz-e a pletyka, ám sokáig ez is válasz nélkül maradt. Végül az egyik önkormányzati képviselő, Nemes Lajos szólalt meg, aki azt írta, hogy január 26-án lemondott választott tisztségéről, tekintettel arra, hogy elvesztette a 2019-ben megválasztott Soha Attila független polgármester iránti bizalmát. Egy volt öcsödi lakos hozzászólásából derült ki az is, hogy a jegyző is felmondott, és hogy bizonyos okok miatt nincs meg az összhang a testület és a polgármester között. Végül Molnár András, a település alpolgármestere szolgált hivatalos tájékoztatással: mint írta, kialakult egy "helyzet", és a birtokukba jutott részinformációk hatására valóban felmerült a testület felállása. Erről a szándékukról beadványt juttattak el a polgármesternek, majd Molnár elmondása szerint ezután derültek ki olyan dolgok, amelyek miatt a képviselők elgondolkoztak azon, hogy felhasználták őket vélt, vagy valós sérelmekkel kapcsolatban. 

A képviselőkkel többször is átbeszélték a dolgot, hogy mi szolgálja jobban a falu érdekét. Ahogy Molnár írta, a veszélyhelyzet miatt amúgy sem lehetséges új választás kiírása, viszont most vannak a pályázati dömpingek, és a cél az, hogy minél több pályázatot be tudjanak adni. Ennek fényében a többség végül úgy gondolja – bár erről testületi ülés még nem volt –, hogy mégsem az önfeloszlatást választja. 

Ezután jelentkezett a polgármester is. Soha Attila azt írta, jogos az igény, hogy tájékoztatást adjon a kialakult helyzetről. Állítása szerint egy közel kétéves ügylet – mely szerinte személyes sértettség miatt került terítékre az elmúlt időszakban – a kiváltó ok. Az alpolgármester is leírta, szerinte is megvezették a képviselőket, és olyan iratok kerültek ki a hivatalból, melyeket ki is kérhetett volna a testület, és akkor törvényesen a teljes anyagot megismerhette volna. A polgármester szerint viszont ehelyett, valószínűleg törvénytelenül, lopva kimásolt részigazságokkal vezették félre a testületet, az ügyet ismerőket pedig csak későn kérdezték meg, így csak akkor látták át a történteket.

A falu vezetője szerint

az esetleges pénzügyi szabálytalanság felderítésére és a jövőbeli tanulság okán is külső szervezetnek kellene megvizsgálni a kérdéses ügyletet, a vizsgálatot pedig támogatja.

Emellett vizsgálat folyik belső információk törvénytelen kiszivárogtatása miatt is, tekintettel arra, hogy bárki személyes adatai nyilvánosságra kerülhetnek. Ennek eredménye határozza meg az esetleges személyi felelősséget.

Soha hozzátette: "Én itt vagyok és maradok is. A jogrend azért ilyen, amilyen, hogy egy hirtelen 'fellángolás' ne legyen elegendő egy rendőr, polgármester, miniszter, kormányfő eltávolítására. Ha nem így lenne, havonta váltanák le a vezetőket." Hangsúlyozta, közeleg az országgyűlési választás és a népszavazás, a jövőjüket meghatározó pályázatok előkészítése, beadása is most esedékes, az önkormányzat költségvetését is meg kell alkotni, és ezek mindennél fontosabbak. Szerinte ezért is furcsa, hogy azok, akik a települést tartják a legfontosabbnak, kivonják magukat ezen feladatok elvégzése alól. Kiemelte, a testület túlnyomó többsége, miután megismerte az igazságot, úgy döntött, együtt, közösen viszik tovább a fejlesztéseket.

A polgármester ugyanakkor elismerte, hibázott a belső szabályokkal kapcsolatban; bár állítása szerint jót akart, de a pandémia okozta kissé kaotikus időkben nem figyelt eléggé, ám tanult az esetből. Szerinte nincs azzal baj, ha figyelmeztetnek valakit a hibájára, amennyiben ezt jobbító szándékkal teszik. 

Azt azonban a polgármester nyilatkozatából továbbra sem tudhatták meg a lakosok, hogy mire célozgatott a lemondott képviselő, az alpolgármester és a polgármester is, hogy milyen pénzügyi szabálytalanság felderítését vizsgálja külső szervezet, és hogy milyen kikerült iratok miatt akarták feloszlatni a testületet a képviselők.  

Úgy tudjuk, hogy

a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sikkasztás bűntett elkövetése miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen Öcsödön,

a nyomozás érdekeire tekintettel azonban további információt nem közöltek. 

De pontosan milyen szabálytalanságokról is lehet szó? A falubeliek tudni vélik, hogy a hivatalból kikerült, titkosított önkormányzati szerződésekre, számlákra utalhatott Soha is a belső információk kiszivárogtatásának említésével, ezek a számlák pedig azt is alátámaszthatják, hogy a polgármester vezetésével az önkormányzat többször is a családjához tartozó érdi cég szolgáltatásait vette igénybe.

Mint megtudtuk, Soha Attilának és feleségének korábban Érden egy Pongrácz Fatelep Kft. nevű cége volt, amit a Budapest Környéki Törvényszék egyszerűsített felszámolási eljárással megszüntetett 2017. február 27-én. Ezután alakult meg március 3-án a Berry Holding Kft., amelyben Soha Attila nevelt lánya lett az ügyvezető és az egyedüli tulajdonos is. 

A 2017-es alapítású egyszemélyes Berry Holding főtevékenysége fa-, építőanyag-, szaniteráru-nagykereskedelem, majd a faipari vállalkozás pont 2020. január elején, vagyis már Soha Attila polgármestersége idején felvette a tevékenységi körébe az éttermi, mozgó vendéglátást, rendezvényi étkeztetést, egyéb vendéglátást, italszolgáltatást, konferencia és kereskedelmi bemutató szervezését is. Az új szolgáltatásokat pedig Öcsödön is többször igénybe vették, erről szolgálnak bizonyítékkal a kiszivárgott szerződések, számlák.

2020 januárjában az Érdi Fatelep Berry Holding Kft. egy 2019. december 31-én tartott szilveszteri rendezvényről adott számlát 254 ezer forintról. A rendezvényre nem sokan emlékeznek, de informátorunktól megtudtuk, hogy a szóban forgó időpontban szilveszterkor mulatságot rendeztek az Öcsödi Holtág Alapítványnak, amelynek az ügyvezetője egyébként Molnár András alpolgármester. A falusiak ugyanakkor tudni vélik, hogy a Berry Holding Kft. nem szervezett semmit, és jelen sem volt, ennek ellenére leszámlázták az önkormányzatnak az említett összeget szervezés jogcímen.

De más számlákon is felbukkan a cég fatelepének neve. Például azon a díjbekérőn, amit szintén 2020 januárjában bocsátottak ki 5 millió 985 ezer 897 forint értékben. Ezen olyan építőanyag-tételek szerepelnek, amelyek minden bizonnyal egy közelebbi telepen is beszerezhetők lettek volna, de végül még a szállításért is közel 130 ezer forintot kellett kifizetnie az önkormányzatnak. Igaz, a számlára ráütötték azt, hogy "Érvénytelen", de ez nem jelentheti azt, hogy nem fizették volna ki. Az általunk megkérdezett falubeliek nem tudnak arról, hogy hol lett felhasználva ez a faanyag.

 
Öcsödön mindenki azt találgatja, mi történhetett a községházán
Fotó: A szerző felvétele 

A Berry Holding aztán frissen szerzett rendezvényszervezési tapasztalatait is megcsillogtathatta: 2020. augusztus 15-én ugyanis Öcsödi Civil Park elnevezéssel tartottak rendezvényt, amit a kft. szervezett. A szerződést több mint 6 millió 624  ezer forintra kötötték és titkosították. A kétoldalas melléklet olyan tételeket tartalmaz, miszerint a "csillámtetoválás, arcfestés, lufihajtás" összege összesen 190 ezer forintot tett ki, miközben úgy tudjuk, hogy az óvónők csinálták ezeket. De kifizettek 66 ezer 800 forintot a polgármester 200 darab névjegykártyájára, grafikai tervezésre 270 ezer forintot, Facebook-kezelésre 30 ezret, vagy biztonsági személyzetre 380 ezer forintot. Utóbbi esetében érdemes megjegyezni, hogy korábban hasonló rendezvényeknél a helyi polgárőrök felügyeltek a rendre. 

A faluban többek egybehangzó véleménye szerint a polgármester a bejelentésével csak terelni próbált. Vannak, akik szerint ugyanis Soha Attila kiskirályt játszik a faluban, amihez amúgy nem sok köze van, mivel érdi származású és csak pár éve él a településen. Úgy tudjuk, a falunak elege lett a régi vezetőből, ezért is nyert 2019-ben nagy fölénnyel az üstökösként feltűnő Soha, akivel szemben azóta viszont több kétség is felmerült. (Korábban, egészen 1990-től a legutóbbi, 2019-es önkormányzati választásig függetlenként Molnár Bálint állt a település élén.) Egyes helyiek véleménye szerint nem jól sáfárkodik a település kasszájával, sok esetben nem tájékoztatja a képviselő-testületet olyan dolgokról, amikről nem csak neki magának kellene tudnia. 

Öcsödön tudni vélik, hogy az önkormányzat 300 ezer forintért vett levendulákat, de ezt sehol sem látják viszont a településen, bennfentes információk szerint pedig egy erdélyi utazást is szervezett az önkormányzat, ahova azonban nem az önkormányzat két kisbuszával mentek, hanem egy 400 ezer forintért bérelt 30 fős busszal, amellyel végül csak tizenegyen utaztak ki. 

A helyiek a testülettel sincsenek sokan megelégedve, mert információink szerint többen nem ismerik a törvényeket, a jogszabályokat, de még az szmsz-t sem. 

Kerestük a lemondott képviselőt, Nemes Lajost és a jegyzőt is, de egyikük sem kívánt nyilatkozni. Mint megtudtuk, Soha Attila hivatali ideje alatt már két jegyző állt fel, és három képviselő távozott a testületből. Megkerestünk több képviselőt is, hogy megkérdezzük, hogyan látják a kialakult helyzetet, tudnak-e egyáltalán valamiről,

de senki sem akart nyilatkozni, a polgármesterhez irányítottak minket. 

Megkérdeztük természetesen a polgármestert is. Soha Attila nyilatkozat helyett személyes találkozóra invitált minket a jövő hétre. Az itt történtekről, a polgármester válaszáról szándékaink szerint újabb cikkben számolunk be.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.