A Maldív-szigetek kitiltotta az izraeli állampolgárokat

  • narancs.hu
  • 2024. június 4.

Külpol

Azt egyelőre nem tudni, a tilalom mikor és hogyan léphet hatályba.

A közvélemény ellenzi Izrael Hamász elleni gázai háborúját, ezért a Maldív-szigetek vasárnap kitiltotta az izraeli állampolgárokat az országból

írja a The Financial Times. Mohamed Muizzu elnök kormánya arról egyelőre nem közölt részleteket, hogy a tilalom mikor és hogyan léphet hatályba.

Izrael a bejelentésre reagálva figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak a Maldív-szigetekre, és azt tanácsolta az ott tartózkodóknak, hogy hagyják el az országot.

Az izraeli útlevéllel rendelkezők kitiltása mellett a maldív kormány "döntött arról is, hogy kinevez egy különmegbízottat a palesztin szükségletek felmérésére”, továbbá adománygyűjtő kampányt indítanak a "palesztin testvéreink megsegítésére" az ENSZ palesztin segélyszervezetének (UNRWA) segítségével. "A maldívok szolidárisak Palesztinával" néven országos gyűlést is szerveznek, és tárgyalásokat folytatnak más muzulmán nemzetekkel "az izraeli-palesztin konfliktus megoldásának felgyorsítása érdekében".

Izraelnek az 50 éve történt felfüggesztés óta nincsenek diplomáciai kapcsolatai a Maldív-szigetekkel, de az izraeliek az 1990-es évek eleje óta látogathatják a szigetországot, mert az akkor megszüntette a beutazási tilalmat. A maldív turisztikai minisztérium adatai szerint az idei első negyedévben 528 izraeli látogatott az országba, ami 89 százalékos csökkenés a 2023 első negyedévi 4644-hez képest. Az alig több mint 500 ezer lakosú Maldív-szigetekre évente több mint 1 millió turista érkezik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!