Ellenzéki vezetése marad Isztambulnak, Ankarának

  • narancs.hu
  • 2024. április 1.

Külpol

Erdoğan pártja nem tudott nyerni a nagyvárosokban a törökországi önkormányzati választásokon.

A vasárnap lezajlott törökországi önkormányzati választásokon a szavazatok 99 százalékának összesítése után az ellenzéki Köztársasági Néppárt országosan 37,7 százalékot ért el eddig, Erdoğan Igazság és Fejlődés Pártja 35,5 százalékot. Három nagyvárosban  azonban az ellenzék erősebb, mint országosan. Ankarában 60 százaléknál tart az ellenzéki polgármesterjelölt, Mansur Yavaş, İzmirben 49 százalék olvasható Cemil Tugay neve mellett, Isztambulban pedig 51 százalékon áll Ekrem İmamoğlu, aki öt éve is győzött.

A Telex írása szerint Recep Tayyip Erdoğan pártja nem tudta visszaszerezni a vezetést a három nagyvárosban.

A 78 százalékos részvételi aránnyal lezajlott választások eddigi eredményét Özgür Özel, a Köztársasági Néppárt vezetője úgy kommentálta, történelmi jelentőségű eredményt értek el: „ma szavazóink nagyon fontos döntést hoztak, úgy döntöttek, új politikát szeretnének Törökországban”. 

„Kedves isztambuliak, ma kinyitottátok az ajtót egy új jövő felé” – mondta Imamoğlu, az isztambuli polgármester. – „Holnaptól Törökország egy másik Törökország lesz. Kinyitottátok az ajtót a demokrácia, az egyenlőség és a szabadság előtt... A szavazóurnáknál meggyújtottátok a remény lángját!”

Ez az értékelés bizonyos szempontból rímel a tavaly újabb öt évre megválasztott Erdoğan elnök szavaira, aki korábban azt mondta, hogy aki nyer Isztambulban, az nyer Törökországban. A 16 milliós nagyvárosban a kormánypárt Murat Kurumot, a korábbi környezetvédelmi és városfejlesztési minisztert indította. A felmérések alapján nem lehetett megítélni, kinek áll majd a zászló, mert nem volt olyan széles körű ellenzéki összefogás, mint öt éve, a kurdok is saját jelölttel vágtak neki a választásoknak.

 A címlapképen Ekrem İmamoğlu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) isztambuli polgármestere és jelöltje sajtótájékoztatóra érkezik a helyhatósági választás napjának estéjén, miután megérkeztek az első, nem hivatalos eredmények 2024. március 31-én. MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.