Előre hozott választásokért tüntettek Izraelben

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. április 1.

Külpol

Felszólaltak a túszok hozzátartozói, akik szerint Netanjahu miniszterelnök a felelős a tárgyalások sikertelenségéért.

Előre hozott parlamenti választásokat követelve tüntettek az izraeli parlamentnél, a kneszetnél Jeruzsálemben vasárnap este. A szervezők szerint több mint százezren, az izraeli média szerint több tízezren gyűltek össze.

Az izraeli-palesztin háború október 7-i kitörése óta ez a legnagyobb demonstráció. Felszólalt az iszlamista Hamász terrortámadásában a Gázai övezetbe hurcolt túszok több családtagja, valamint az ellenzék néhány képviselője, köztük Jaír Lapid, az ellenzéki Van jövő párt elnöke.

Benjámin Netanjahu miniszterelnököt tették felelőssé a szónokok azért, hogy a túszok szabadon bocsátását és a tűzszünetet célzó tárgyalások több hónapja elakadtak, és mert a terrortámadást nem sikerült megelőzni. A felszólalók az előre hozott választások azonnali kiírását sürgették.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász még legkevesebb száz izraelit tart fogva a Gázai övezetben.

A jeruzsálemi tüntetés a „nemzeti tiltakozás hetének” nevezett esemény kezdetét jelentette. Sokan sátrat vertek a kneszetnél, ahol négy napig tiltakozó rendezvényeket tartanak politikusok felszólalásaival.

„Egy hete égnek a lámpák az irodájában” – mondta Lapid a közeli miniszterelnöki hivatalra utalva, ahol szerinte Netanjahu azon dolgozik, hogy megbizonyosodjon arról, az ultraortodoxok a háború ellenére továbbra is elkerülhetik a besorozást. Lapid bírálta a kormányfőt és élesen síkra szállt a kneszet hamarosan beköszönő, két hónaposra tervezett tavaszi szünete ellen a jelenlegi helyzetben.

Az izraeli miniszterelnök szombaton orvosi vizsgálaton vett részt, ahol észrevették, hogy köldöksérve van. Vasárnap este már meg is műtötték, teljes altatásban. Ez idő alatt a kormányfői teendőket Jariv Levin igazságügyi miniszter látta el – írja a Telex.

A címlapkép a vasárnap esti tüntetésen készült. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk