Ferenc pápa: „A korrupció miatt keveseknek adatik meg a gazdagság, a többség nyomasztóan szegény”

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. szeptember 8.

Külpol

Madagaszkár 26 milliós lakosságának 90 százaléka kevesebb mint napi két dollárból él.

A kiváltság kultúrája és a korrupció érdekszövetsége miatt csupán keveseknek adatik meg a gazdagság, míg a nagy többség nyomasztó szegénységben szenved – jelentette ki Ferenc pápa vásárnap, amikor szentmisét mutatott be Madagaszkár fővárosa, Antananarivo külterületén.

Becslések szerint több százezer ember vett részt a szabadtéri szertartáson, míg a Vatikán a helyi szervezőkre hivatkozva azt közölte, hogy egymillióan voltak. Sokan a hideg idő ellenére az éjszakát a szabadban töltötték, hogy találkozzanak a katolikus egyházfővel, aki három afrikai országot felölelő apostoli körútja során Mozambikból érkezett Madagaszkárra, ahonnan majd Mauritiusra utazik tovább.

A pápa homíliájában bírálta azt, hogy az emberek a jó és a rossz meghatározásánál gyakran igazolják azt a gyakorlatot, amely elvezet a kiváltság kultúrájához, a kirekesztéshez majd a korrupcióhoz. Ez az érdekszövetség csak azoknak hoz felemelkedést, akik kapcsolatba hozhatók vele, míg mások kirekesztődnek és a lehetőségek hiánya miatt nem képesek életükön javítani – figyelmeztetett az egyházfő.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) becslése szerint Madagaszkár 26 milliós lakosságának 90 százaléka kevesebb mint két dollárból él naponta, és a szigetországban a legtöbb gyerek alultáplált.

Ferenc pápa szentmisét mutat be az antananarivói Soamandrakizay síkságon 2019. szeptember 8-án, madagaszkári látogatásának harmadik napján.

Ferenc pápa szentmisét mutat be az antananarivói Soamandrakizay síkságon 2019. szeptember 8-án, madagaszkári látogatásának harmadik napján.

Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino

A lakosságnak csupán 13 százaléka jut hozzá az elektromos áramhoz.
Ferenc pápa a szentmisét követően ellátogat Akamasoába, a főváros egyik olyan kerületébe, amelyet „A barátság városának” hívnak.

Ezt Pedro Opeka atya, egy 71 éves misszionárius alapította, aki teológiát tanult a majdani pápa idején Argentínában, mielőtt életét arra tette föl, hogy családi közösségeket teremtsen Madagaszkáron. Az elmúlt 50 évben az Opeka által támogatott szervezet 25 ezer embernek épített házat, száz iskolát, hat klinikát és két focistadiont. Jövőre azt tervezik, hogy szállást emelnek a mentősöknek.

MTI

Neked ajánljuk