Kétoldalú kapcsolatokról szóló megállapodást készít elő Zelenszkij és Orbán

  • narancs.hu
  • 2024. július 2.

Külpol

A háború kitörése után 28 hónappal először járt Orbán Kijevben. Talán vége lesz a tíz éve beállt diplomáciai mosolyszünetnek.

Érdekes módon nem sikerült olyan fotót csinálni, amin Zelenszkij arca is látható, de végre találkozott egymással az ukrán és a magyar kormányfő Kijevben, huszonnyolc hónappal a háború kirobbanása után.

Eddig Orbán Viktor volt az egyetlen olyan európai vezető, aki nem látogatta meg ukrán kollégáját. Orbánt részben az késztethette a találkozóra, hogy a magyar kormány Ukrajna-politikája elszigetelte potenciális pártszövetségeseitől az EU-ban. Magyarország átvette fél évre az EU soros elnöki tisztét, amelynek sikeres végigviteléhez javítania kell az EU-n belüli, most leginkább oroszpártinak tartott megítélésén.

Először azt a hírt kaptuk, hogy nem lesz közös sajtótájékoztató, végül fél kettő körül kiállt Zelenszkij és Orbán néhány újságíró elé.

 
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

 
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Az ukrán elnök és a magyar miniszterelnök bejelentették, hogy

kétoldalú kapcsolatokról szóló megállapodás kidolgozásában egyeztek meg, ami megoldja a közös problémákat.

A kijevi találkozó után mindketten hangsúlyozták, hogy a találkozó fontos lépés volt a hosszú időn át felhalmozódott problémák megoldásában - írja a Kyiv Independent.

„Minden kérdés, amiről ma párbeszédet folytattunk, ehhez az államok közötti kétoldali megállapodáshoz kapcsolódik” – mondta Zelenszkij.

Orbán azt mondta, olyan megállapodást kötnek Ukrajnával, amilyet Magyarország más szomszédokkal már megkötött” – szögezte le, és felajánlotta a segítségét Ukrajna modernizálására, és üdvözölte az ukrán kormány erőfeszítéseit, amit a magyar kisebbség diszkriminációja ellen tett. Egyúttal tűzszünetet javasolt Zelenszkijnek, ami egy gyorsabb módja lenne a békének. Miközben dicsérte Ukrajna kezdeményezéseit a békére, beismerte, hogy ezek a folyamatok sok időt vesznek igénybe.

Orbán és Zelenszkij megegyezett abban, hogy megnyílik az első iskola ukrán anyanyelvű gyerekeknek Magyarországon.

 

Titokban zajlott az utazás

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke ma reggel mindössze annyit közölt, hogy „a megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is”.

A találkozásról Orbán pedig csak ennyit írt a közösségi médiában délelőtt: „A magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett.”

David Pressman amerikai nagykövet délelőtt úgy fogalmazott: „Üdvözöljük, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Kijevbe utazott, hogy felvegye a kapcsolatot Ukrajna vezetésével. Előrelépés.” Egy ukrán kommentelőt is idéznénk Orbán Facebook-oldaláról: „Nagyon jó, ez azt jelenti, hogy ma nem érkeznek rakéták Kijevre Putyintól. Vitya, maradj velünk, költözz ide, legyél te az emberi pajzsunk a gonosz barátoddal szemben!”

 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője Telegram-csatornáján úgy fogalmazott, hogy  „Ukrajna sok mindent megtett ezért a látogatásért. Fontos, hogy beszéljünk Európa jövőjéről, a biztonságról, a nemzetközi jogról és a békeformuláról.”

Azt is tudjuk, hogy Viktor Mikita, Kárpátalja regionális kormányzója is Kijevben van, és valakivel vagy valakikkel (egyelőre ez nem tisztázott) tárgyalni fog „Transzkárpátalja regionális fejlesztésének kérdéséről, a nemzetközi együttműködésről és a régió megélhetését támogató infrastrukturális projektek végrehajtásáról a háborús területeken” – írta közösségi oldalán Mikita.

Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó már tegnap, hétfőn azt mondta, hogy „Orbán holnap itt lesz, hacsak nem történik változás az utolsó pillanatban”. Úgy hírlik, hogy a találkozó előfeltétele volt, hogy a nemzetiségi jogok kérdése megoldódjon. Az elmúlt hetekben megállapodás született. Ezt sikerként fogják bejelenteni

 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

 

 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!