Orbán Viktor látogatást tesz Zelenszkijnél Kijevben

  • narancs.hu
  • 2024. július 2.

Külpol

De közös kiállás nem lesz.

A nyilvánosság megkerülésével Kijevbe utazott Orbán Viktor. A Telex információi a felek nem kötnek megállapodásokat és közös sajtótájékoztató sem lesz, csak szóbeli egyeztetés. Ez még a két ország legmagasabb szintű kapcsolatainak korlátait jelzi, de már így is előrelépésnek tekinthető a találkozó ahhoz képest, hogy a háború kirobbanása óta eltelt huszonnyolc hónapban Orbán nem járt Ukrajnában.

A lap úgy tudja, hogy Orbánt részben az késztethette a találkozóra, hogy a magyar kormány Ukrajna-politikája elszigetelte potenciális pártszövetségeseitől az EU-ban. Magyarország átvette fél évre az EU soros elnöki tisztét, amelynek sikeres végigviteléhez javítania kell az EU-n belüli, most leginkább oroszpártinak tartott megítélésén.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke annyit közölt, hogy „a megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is”.

Magyarország és Ukrajna viszonya valójában azóta fagyos, hogy tíz éve, a Majdanon történt tüntetések után keleti szomszédunk a parlament támogatásával változtatott a nyelvtörvényen, amely az ukrán kormány szerint az orosz nyelv használatát kívánta visszaszorítani, de a kárpátaljai kisebbségeket is nehéz helyzetbe hozta. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk