Háborús készültségben Izrael a Hamász támadása után

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. október 7.

Külpol

Az orságba benyomuló fegyveres erőkkel húsz helyen harcolnak jelenleg is, több izraeli katonát foglyul ejtettek.

A Hamász iszlamista fegyveres csoport több tucat fegyverese hatolt be Dél-Izraelbe, hajnal óta folyamatosan rakétákat lőnek ki Izrael irányába a Gázai övezetből. A Hamász vállalta a felelősséget a támadásért, és közölte azt is, hogy húsz perc alatt ötezer rakétát lőtt ki. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a támadásra válaszul háborús készültséget hirdetett és tartalékosokat hívott be – írja a BBC.

Az izraeli közszolgálati tévé szerint izraeli katonákat is foglyul ejtettek és hurcolnak a Gázai övezetbe, az ablakokból készített videók szerint pedig nem csak gyalogos fegyveresek hatoltak izraeli területre, hanem járműveken közlekedő állig felfegyverzett Hamász-csoportok is, melyek az övezettől távolabbi területekre is eljutottak. Egyelőre öt halottról tudni biztosan.

A Raim erdőnél az ország déli részén egy a fiatalok által kedvelt rendezvényt tartottak, amelyet fegyveres hamászosok leptek meg. A fiatalok menekülni próbáltak, segítséget hívtak az izraeli biztonságiaktól, a tévé szerint sokan megsebesültek.

Jelenleg mintegy húsz helyen folynak harcok a Hamász behatolt fegyvereseivel, akik megtámadtak többek közt egy izraeli rendőrörsöt is. A szderoti polgármester felszólította városa és környékének lakosait a televízióban, hogy tartózkodjanak bezárt ajtók mögött óvóhelyeiken, semmiképpen ne menjenek az utcákra.

Joáv Galant védelmi miniszter széleskörű azonnali mozgósítást rendelt el a tartalékos erőknél. A jogrendszer átalakítása ellen a tartalékos szolgálat megtagadásával tiltakozó Áhim Benesek, vagyis fegyvertestvérek nevű szervezet felszólította tagjait, hogy vonuljanak be behívásuk esetén. A szervezők bejelentették, hogy elmarad a szokásos, általában százezres szombat esti tömegtüntetés is, amit a bíróságok függetlenségének elvétele miatt tartanak.

A szombati munkaszüneti nap és sátoros ünnep ellenére a hadsereg szóvivője felszólította a vallásosokat, hogy kapcsolják be rádiójukat, tévéjüket, hogy értesüljenek a biztonságiak esetleges felhívásairól. A vezetékek megsérülése miatt számos helyen megszűnt az áramszolgáltatás, és a folyamatos rakétatámadás miatt jelenleg nem tudják helyreállítani a szolgáltatást.

A miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy kora délután összeül a rendkívüli biztonságpolitikai kabinet a tel-avivi főhadiszálláson, majd délután ötkor kormányülést tartanak.  

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu pedig X-re feltöltött videóban közölte: országa háborúban áll. „Izrael polgárai! Háborúban vagyunk, ez nem egy hadművelet, nem eszkaláció, hanem háború” – mondta a videóban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk