Az amerikai külügyminiszter Navalnij azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli

  • narancs.hu
  • 2021. február 2.

Külpol

Az Egyesült Államokat mélységes aggodalommal tölti el az ítélet.

Az Egyesült Államokat mélységes aggodalommal tölti el, hogy Oroszországban több mint két évi börtönre ítélték Alekszej Navalnijt - közölte kedden Washingtonban nyilvánosságra hozott közleményében Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, aki az ellenzéki politikus "azonnali és feltétel nélküli" szabadon bocsátását követelte.

"Miközben együtt dolgozunk Oroszországgal, hogy érvényesítsük az Egyesült Államok érdekeit, szorosan egyeztetni fogunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel hogy elszámoltathassuk Oroszországot, amiért nem tartja tiszteletben saját állampolgárainak a jogait" - olvasható a közleményben.

Az amerikai diplomácia vezetője röviddel azután reagált, hogy az illetékes moszkvai bíróság letöltendőre változtatta kedden a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést. 

Az akkori ítélet szerint Navalnij és öccse 26,8 millió rubel (a rubel jelenleg mintegy 3,90 forintot ér) kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek. Navalnij támogatói szerint az ügyben politikai verdikt született. Az Yves Rocher az ítélethirdetést megelőzően közölte, hogy anyagi kár nem érte.

Az EJEB pedig 2017 októberében "önkényesnek" és "nyilvánvalóan észszerűtlennek" minősítette az ítéletet, azt állítva, hogy a Navalnij fivérektől megtagadták a tisztességes eljáráshoz való jogukat, egyúttal felülvizsgálatot kért. Az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést.

Most a bíróság az ítéletet a felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegésével indokolta, azzal, hogy Navalnij több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. A szabadságvesztésbe beszámít majd az a majdnem teljes év, amelyet a politikus házi őrizetben töltött.

Figyelmébe ajánljuk