Magyar politikusokat is pénzelhettek Moszkvából, hogy oroszbarát propagandát terjesszenek az EU-ban

  • narancs.hu
  • 2024. március 28.

Külpol

Fél tucat európai hírszerző szolgálat vett részt a propagandahálózat leleplezésében.

Magyar politikusok is részei lehettek annak a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le – írja a német Spiegel értesüléseire hivatkozva a hvg.hu.

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán arról beszélt, a csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztett olyan narratívákat, amelyek célja az volt, hogy az Európai Uniót eltántorítsa attól, hogy segítse Ukrajnát az orosz hadsereg elleni harcban. Mint elmondta, a cseh biztonsági információs szolgálat (BIS) megállapította, hogy

az oroszbarát hálózat olyan tevékenységet folytatott, amely „súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve”.

A csoport az EU területén „Ukrajna területi integritása, szuverenitása és függetlensége ellen” agitált – mondta Fiala újságíróknak, hozzátéve, hogy a hálózat tevékenysége az Európai Parlamentig is eljutott, de erről bővebben nem beszélt.

A Deník N cseh napilap beszámolója szerint a Voice of Europe híroldal szerda este már nem volt elérhető. Egyes európai politikus, akik együtt dolgoztak a híroldallal, Oroszországtól kaptak fizetést, a pénzek egyes esetekben pedig a júniusi európai parlamenti választásokra való választási kampányukat is fedezték. Cseh külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a lap azt írja,

német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusok kaptak pénzeket és Alternatíva Németországért (AfD) is érintett.

A Spiegel szerint fél tucat európai hírszerző szolgálat vett részt a hálózat leleplezésében. A Voice of Europe mögött állítólag egy ukrán származású oroszbarát oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja, Viktor Medvecsuk áll.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk