Megnehezítené Oroszország, hogy a hadköteles férfiak elkerüljék a bevonulást

  • narancs.hu
  • 2023. április 11.

Külpol

Eddig egyszerűen megúszhatták, ha nem vették át behívójukat.

Oroszország a katonai behívók elektronikus kézbesítésével nehezítené meg, hogy a hadköteles férfiak a behívó átvételének elkerülésével próbálják megúszni a szolgálatot – közölte az rtl.hu a Reuters híre alapján. Az Állami Duma kedden tárgyalja a törvénymódosítást aktuális ülésén. A jelenlegi rendszerben a hadkiegészítő parancsnokságok a behívandók bejegyzett lakcímére küldik a behívót, de annak megállapítása is nehézséget okoz, hogy az érintettek átvették-e az iratot.

A Kreml szóvivője nem tart attól, hogy az elektronikus behívók bevezetése újabb kivándorlási hullámot váltana ki a fiatal férfiak körében. A tervezett szerint a behívót a kormányzati portálon keresztül továbbítanák, és azt, aki megkapta a dokumentumot, de mégsem jelenik meg a hadkiegészítő parancsnokságon, eltiltanák a külföldre utazástól.

Dmitrij Peszkov szerint voltak problémák a tavalyi mozgósítással, a rendszer tökéletesítésre és korszerűsítésre szorul, azonban kormánytisztviselők beszámolója alapján nincs napirenden újabb mozgósítás azután, hogy tavaly 300 ezer embert köteleztek az ukrajnai háborúban való részvételre. Jelenleg inkább reklámkampánnyal próbálnak önkéntes haderőt toborozni az oroszok. 

(Címlapképünkön: orosz újoncok kiképzésen a kelet-ukrajnai Donyeck közelében 2022. október 5-én: Fotó: MTI/EPA/Alessandro Guerra)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk