A koronavírus-járvány miatti átállás a gyerekek számára is különösen nehéz

  • narancs.hu
  • 2020. március 19.

Kultúra

Ötleteket ad a Pagony, hogyan lehet átvészelni a nehéz időszakot. Dániel András Youtube-csatornát indított és mesél, Agócs Írisz meg különleges fázisrajzolós rajztanfolyam során tanít rajzolni.

A koronavírus-járvány idején minden megváltozik egy időre, új, más életre kell berendezkednünk. Ez a kényszerű átállás a felnőtteknek is különösen nehéz, hát még a gyerekek számára...

Az izoláció, a társadalmi távolságtartás miatt egészen biztos, hogy a gyerekek energiáival is nehezebb mit kezdeni. A szülőknek kénytelen-kelletlen még kreatívabbnak kell lenniük többnyire a négy fal között, hogy lekössék őket. Mindez komoly kihívást jelenthet, hisz' van az a korosztály, amelyiknek még nem nagyon lehet elmagyarázni, miért nem lehet most játszótérre menni vagy miért nem látogathatják meg a nagymamát és a nagypapát.

A Pagony és szerzői, illusztrátorai különböző módokon próbálnak meg segíteni az alkalmazkodásban. Ötleteik közül meg is osztanak jó néhányat, ezek szerint saját YouTube csatornájukon rengeteg mese, DIY-ötlet vagy felolvasás található. A mesék életkor szerint vannak rendszerezve, kereshetők a playlist-eken. (Ráadásul a Pagony mesecsatorna reklámmentes, így a gyerekek biztonságban ülhetnek le a képernyő elé, ha úgy adódik.)

Dániel András, a kuflik író-rajzolója például saját YouTube csatornát indított, ahol rendszeresen mesél.

Dániel András mesél 02

„Fityirc irtó kövér" - Interjú Dániel András íróval

Agócs Írisz illusztrátor különleges fázisrajzolós rajztanfolyamot indított a Facebook oldalán, ahol a hozzászólások döntik el, másnap mit tanuljanak rajzolni a gyerekek (és a felnőttek). Ekképp kiderül, hogyan lehet egy négyzetből mackót, egy virsliből pedig tacskót rajzolni pár lépésben.

false

Pásztohy Panka külön mesét írt és osztott meg arról, hogyan és mit tegyünk most, a vírus terjedése idején. Olyan mesét, amely a gyerekek nyelvén beszél furcsa körülményeinkről.

Pásztohy Panka - író, illusztrátor

Vadadi Adrienn rendszeresen jelentkezik olyan ötletekkel, amelyek segítenek az ovis közösségi játékokat az otthonba is becsempészni.

Szentendrei Judit pedig minden nap új mesével jelentkezik, melyek frissen megjelent könyvéből, a Mézes cukrászda mesevilágában játszódnak.

A gyerekek alkalmazkodó képessége mellett úgy tűnik, a felnőtt társadalomban is miközben hetek alatt megváltozott az életünk, épp ilyen gyorsan kezdtük meg az átállást. Az alábbi cikkből kiderül, hogyan.

A kreativitás és összetartás felülkerekedik a járványpánikon

Figyelmébe ajánljuk