Ez most egy jó hír: A tiltakozás után, most ígéret van rá, hogy mégis megmaradhat a Lukács Archívum

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. február 2.

Kultúra

Az MTA bejelentette: mégis fenntartja a filozófus korábbi lakásában kialakított kutatóhelyet.

A korábbi tervektől eltérően mégis fenntartja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a Lukács György filozófus korábbi lakásában kialakított kutatóhelyet, a felújításhoz szükséges külső források megszerzésében pedig a Lukács György Nemzetközi Alapítvány (LANA) segítségét várja - közölte az akadémia az MTI-vel.

A közlemény szerint a filozófus egykori otthonában elhelyezett hagyaték szakszerű feldolgozásáról és a filozófus által használt lakás felújításának menetrendjéről az MTA elnöke, Lovász László és Kelemen János akadémikus, a LANA kuratóriumi elnöke állapodott meg.

Lukács György szobra a Szent István parkban

Lukács György szobra a Szent István parkban

Fotó: MTI

Lukács György két lakást is bérelt a fővárosi Belgrád rakparton, amelyek az V. kerületi önkormányzat tulajdonába tartoznak. Az MTA és az önkormányzat közti egyeztetés eredményeként a felek módosították a bérleti szerződést, aminek következtében a kisebbik, hatodik emeleti lakás bérleti szerződése megszűnt, az ötödik emeleti lakás, a Lukács Archívum bérlője pedig a MTA Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK) lett - írták. Az MTA Létesítménygazdálkodási Központ (LGK) felülvizsgálta az ingatlan műszaki állapotát, és álláspontja szerint nemcsak esztétikai, hanem komoly műszaki felújításra is szükség van.

A felújítást csak üres állapotban lehet elvégezni, de a felújítás végeztével visszakerülnek a lakásba a filozófus könyvei és a rá vonatkozó irodalom.

Emlékezetes, hogy  MTA könyvtára január 15-én kezdte meg az archívumban található kéziratok besorolását az akadémia kézirattárába, és ezzel meghatározatlan időre elérhetetlenné teszi azokat a kutatók és érdeklődők számára. Erre nemzetközi tiltakozás alakult ki, mert úgy tűnt, hogy mindez a Lukács Archívum végét jelenti majd.

A petícióban azt írták az aláírók:

” döbbenten értesültünk arról, hogy minden előzetes ígéret és bizonykodás ellenére az MTA Könyvtár és Információs Központ a kéziratok elszállításának előkészületein munkálkodik. Egy ilyen lépés tönkreteszi a Lukács Archívum egyedülálló karakterét – amelynek pedig az MTA szemében is értékesnek kell lennie –, és felmérhetetlen károkat okozna a kutatásnak. Ezért arra kérjük az MTA és Könyvtára felelős vezetőit, hogy a kutatás érdekében álljanak el ettől a tervtől.”

A mostani bejelentés azonban úgy tűnik, rendezi az Archívum sorsát.

Figyelmébe ajánljuk