Tartalom

MaNcs, VIII. évf. 31. szám, (1996.08.01. (1996-08-01)

Publicisztika

Publicisztika

Vágvölgyi B. András: Elektrosokk: 110 volt

A Narancsban már hírül adtuk, hogy ez a mostani amerikai elnökválasztás lesz az első, amely a kampányban választási gyűlések, garden partyk, vacsorák, tévéreklámok, szóróanyagok, plakátok és miegyebek mellett megpróbálja jócskán felhasználni a hálózatot is. Érdekes gondolat. Hogyan adható el egy politikai kampány a neccen, ha még a legegyszerűbb kereskedelmi reklámok sem képesek megélni ott, és nemcsak nálunk van ez így egyelőre, hanem világjelenség. Lehet az állampolgárt, a netizent (franciásan: netoyen, haha) megillető maximális információra hivatkozni, és valóban felpakolható annyi információ a jelöltekről, hogy netizen (netoyen) legyen a talpán, aki elboldogul vele. A hálózati anyagok nagyban kereshetők, az állampolgár megtudja belőlük, hogyan gondolkodik a jelölt az őt érdeklő kérdésekről, emelne-e adót, küldene-e katonát Boszniába, hogyan folytatná a gazdasági világháborút Japánnal, lenne-e szőlő meg lágy kenyér, eljönne-e a tejjel-mézzel folyó, és egyáltalán: drágább lenne-e a zsír?

Publicisztika

A pólósok is, mások is

Lapzártáig négy magyar arany és két nemzetközi halott: kezdenek mozgásba lendülni a dolgok minden idők legzökkenőmentesebbre, legflottabbra, legsterilebbre tervezett olimpiáján. Ami az aranyakat illeti, jól jönnek, különösen akkor, ha tekintetbe vesszük, hogy nem csak azok szállították őket, akiktől várni lehetett.

Belpol

Belpol

"Hihetetlenül naiv voltam" - Havas Henrik újságíró

Magyarország egyik legismertebb tévés és rádiós újságírójáról alig hallani, amióta tavaly ősszel megvált a kommunikációs államtitkárságtól, mivel kipattant egyik munkatársának rendőrségi ügye. Havas Henriket azonban a minap nem kisebb ember, mint a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter mártotta be homályos célzás formájában, a Narancsban pedig Langmár Ferenc ügynöközte le kvázi, amiért publikált az "új" Mozgó Világban. Az alábbi beszélgetésből minden kiderül.

Belpol

A pólósok is, mások is

Lapzártáig négy magyar arany és két nemzetközi halott: kezdenek mozgásba lendülni a dolgok minden idők legzökkenőmentesebbre, legflottabbra, legsterilebbre tervezett olimpiáján. Ami az aranyakat illeti, jól jönnek, különösen akkor, ha tekintetbe vesszük, hogy nem csak azok szállították őket, akiktől várni lehetett.

Belpol

Az Olaj-gate állása: Kincs, ami nem lesz

A három ellenzéki párt által kirobbantott, Olaj-gate-ként elhíresült ügy - amelyben egy cseppnyi olaj nem volt - még nem ért véget. Az esetet vizsgáló parlamenti bizottság elkészítette ugyan jelentését, de megszavaznia nem sikerült, ezért a testület szeptemberben folytatja munkáját. Igaz, ezen a bizottságon nem múlik, de: ha ez év végéig nem rendezik az orosz államadósság ügyét, akkor Magyarország gyakorlatilag búcsút mondhat Moszkva kilencszázmillió dollárnyi tartozásának.

Belpol

II. kerületi ingatlanügyek: Lakásdiplomácia

Miközben a közvélemény elsősorban a nagypolitika és a gazdaság bűnös összefonódásaival van elfoglalva, addig a menők oldalvizein kevésbé közismert, önkormányzati "versenyzők" lapátolnak. A jelentősebb vagyonnal rendelkező önkormányzatok a korrupció valódi melegágyai - vélik hozzáértők. Dr. Balogi Lászlót, a második kerületi alpolgármestert például azzal gyanúsítja a képviselő-testület, hogy ingatlan- és lakáspanamák révén több tízmillió forinttal rövidítette meg az önkormányzatot. Az alpolgármesterrel szemben, akinek felmentését alkalmatlanság miatt kezdeményezték, büntetőeljárás is indult.

Külpol

Külpol

Törökország: Éhen, halálig

Hatvankilenc napig tartott az éhségsztrájk, hétfőig tizenketten haltak bele, de a szélsőbaloldali török politikai elítéltek részben elérték, amit akartak: fogva tartásuk körülményei nem romlanak annyira, amennyire tarthattak tőle.

Külpol

Burundi: Buyoya második kísérlete

A ruandai népirtás árnyékában és szomszédságában, a hasonló etnikai összetételű, hasonlóan kicsi és sűrűn lakott Burundiban három év óta lényegében ugyanaz folyik, állandó összecsapásokkal, néha egy-egy derekasabb mészárlással. Az utolsót aztán a múlt héten egy puccs követte, ezt pedig békét ígérő fogadkozás.

Zene

Zene

Apró kis folk-Lollapalooza (Világzenei vándorfesztivál)

Perry Farrel, a Jane´s Addiction együttes vezetője találta ki még ´91-ben: hét rockzenekar egy közös turné keretében végigjárhatná Amerikát. Az lett az azóta is működő fesztivál neve, hogy Lollapalooza. Lássuk be, túl jó az ötlet ahhoz, hogy ne legyen valahogy lenyúlva.

Tranzit

Tranzit

Májuskert Rockkocsma: Joyride

Csepel a reménység szigete, a kereskedelmi rádióadók reklámjai szerint. A rockkedvelő csepeli fiatalokat viszont nem vigasztalják a sorra nyitó autószalonok, és most már a rock sem. Reménykedni viszont lehet.

Lokál