Tartalom

MaNcs, VIII. évf. 28. szám, (1996.07.11. (1996-07-11)

Publicisztika

Publicisztika

Végel László: Életidegen radikalizmus

Bár várható volt, mégis megdöbbentett, hogy a Magyarok Világszövetségének IV. kongresszusa belépett a magyarországi politikai életbe, vagyis demonstrálta, hogy milyen szerepet játszanak majd a határon túli kisebbségi pártok és kulturális elitek a soron lévő választási kampányban. Nagy kár, mert ezzel a kongresszus igazolta az elnökség törekvését, hogy a kisebbségi társadalmak pártjai között is döntőbíráskodjék. (Amint az megtörtént az idén Szabadkán.) Nagy kár, mert épp ez a kongresszus indíthatta volna el a párbeszédet nemcsak a magyar kormánnyal, hanem a magyar közvéleményen belül is. Az elmúlt hat év elegendő tapasztalatot biztosított arra, hogy a totalitárius államok által megteremtett kettős válaszfal lebontása után láthatóvá váljanak a napi politikán túli valóságos akadályok, a szellemi párbeszéd fehér foltjai.

Publicisztika

Így megy ez

A Magyar Köztársaság Országgyűlése a múlt szerdán befejezte nyári rendkívüli ülésszakát. Az utolsó napon fontos s az előzmények miatt az átlagosnál nagyobb közérdeklődést kiváltó ügyekben kellett határozatot hozni. Ahhoz, hogy a parlament normálisan, komolyabb presztízsveszteség nélkül legyen képes elvégezni feladatát, különböző furfangokra volt szükség. Vagyis.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

Eurimages-döntések Az Európai Unió filmalapja, az Eurimages legutóbbi strasbourgi döntésén tizenhat európai koprodukciós játék- és három dokumentumfilm elkészítéséhez ítélt meg összesen 27,7 millió francia frank támogatást. A játékfilmek között három magyar részvételű produkció van: 3,15 millió frankot kap az osztrák-magyar-német gyártású Wolfzeit (Farkasok ideje) az osztrák Michael Haneke rendezésében (Eurofilm Stúdió), 2,2, illetve 2,9 millió frankot a német-francia-magyar együttműködéssel tervezett Le déjeuner des canotiers (A csónakosok ebédje) a francia Benoit Ferreux rendezésében és a L´étoile du berger (A pásztor csillaga) Arthur Joffé rendezésében.

Belpol

Pitbulltartás Magyarországon: A kutyák és a város

A harci kutyák leginkább akkor kapnak nyilvánosságot, amikor harcról szó sincs, csak egyszerűen ölnek, lehetőleg védtelen, nyugdíjas- vagy gyermekkorú áldozatokat. Most azonban szakítunk a hagyományokkal: bemutatjuk őket más oldalukról.

Belpol

Pártpolitizálás Pécsett: Mint a nagyok

1996. április végén fölbomlott az ellenzéki kerekasztal egyik utolsó örököse, a pécsi városi önkormányzatot vezető, mindenki a szocik ellen felállású koalíció. A hűtlen ("cserbenhagyó, áruló" stb.) szerepét a szabad demokraták játszották, akik, a jelenlegi ellenzék szerint, elveszítették ezzel legitimitásukat.

Belpol

A Czeizel-ügy: Magyar kapcsolat

A nyolcvanas évek vége óta csaknem száz terhes magyar anya csempészte be magzatát az Egyesült Államokba, hogy aztán ott megszülje s nyomban örökbe is adja. A két baráti nép keveredését elősegítő projekt szülőanyját a magyar származású, kanadai állampolgárságú 48 éves Marianne Gátit Kaliforniában adócsalás és más bűncselekmény gyanúja miatt helyezték vád alá. Magyarországi felhajtóhálózatának lefülelésén a rendőrök nagy erőkkel dolgoznak. Megvan az ügy első szenzációja is: ez idáig egyedül M. Zoltán, Czeizel Endre tudományos titkára ellen folyt eljárás "családi állás megváltoztatásának" alapos gyanúja miatt. A rendőrség azonban főnökét, a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet (NEVI) napokban kinevezett főigazgatóját, az ország népszerű orvosgenetikusát is ezzel vádolja.

Külpol

Külpol

Mongólia: A teve mint tényező

A mongóliai választásokon közel kilencvenszázalékos részvétel mellett általános meglepetésre az ellenzéki pártok koalíciója kapta meg a mandátumok többségét. 75 év után voltaképpen csak most ért véget a kommunista párturalom.

Külpol

Burma: Egy diktatúra visszatáncol

Maureen Aung Thwin, a burmai demokrácia ügynöke

Burmában - nemzetibb csengésű új keletű hivatalos nevén Myanmarban - az elmúlt hónapokban a katonai kormányzat kisebb politikai engedményeit követően ismét egyre erőteljesebben hallat magáról a demokratikus ellenzék, amelynek a Nobel-békedíjjal kitüntetett Aung San Suu Kyi a karizmatikus vezetője. A diktatúra, amely 1988-ban katonák bevetésével, sok száz halott árán verte le az ellenzéket, most már óvatosabb. Június elején az egyszerű letartóztatásokkal is megelégedett, amikor bizonytalankodva ismét lecsapott.

Zene

Zene

Lou napja

Télen, amikor Lou Reed Közép-Európának szánt prágai interjúnapján a magyar sajtónak is jutott hely, még csak sejteni lehetett, hogy ha emberünk turnéra szánja el magát új lemezével, akkor Budapest is megkapja a magáét.

Film
Tudomány

Tudomány

Az Internet színe

Ahogy őrületté nőtte magát az Információs Szupersztráda médiaörvénye Amerikában, kezdetben azt hihettük, hogy az Internet valami jófej bázisdemokrata dolog. Aztán hülyére tárgyalták az újságok a képviselőház új elnökének, Newt Gingrichnek a politikai nézeteit, nagy ívű, szuperfuturista jövőképét, cyberkonzervatív eszmerendszerét, mostanában meg szélsőjobboldali csoportok ténykedéséről is hallani, felötlik a kérdés, tényleg, mihez is köthető az új kütyü.

Tudomány

Egyik orca

Mostanában egyre illetlenebb dolog az asszonyverés, pedig talán erősebb gyökerekkel rendelkező hagyomány társadalmunkban, mint a nyereg alatt puhítás vagy az egyke. Rengeteg közmondás, közhely és szállóige kapcsolódik a tárgykörhöz, számtalan formában jelenik meg a népművészetben, és a későbbiek folyamán is gyakran szerepel remekművek ihletőjeként, gondoljunk csak a Terhes Máriát rugdaló József című Paskai F. József-festményre. Korunkban azonban ez a nemes örökség kiveszőben van, már csak eldugott iparvárosokban és hetedik kerületi borozókban elevenítik fel néhanapján a népszokást.

Tranzit

Tranzit

Simon Templar

Az ember kicsit szorongva lép be egy Simon vendéglőbe, egyrészt mert mi lesz, ha meglátják rajtam, hogy Haladás-drukker vagyok, vagy ha a pincér se szó, se beszéd, hátulról becsúszva páros lábbal szerel, majd zavartan kér elnézést, "bocsánat, néha nem vagyok ura a reflexeimnek". A diósdi Simon üzemegységben effajta incidensektől nem kell tartani; "a Simi sógora vezeti az éttermet, szereti a Fradit, de inkább a vendéglátós vonalra hajt". Ez a hétköznapok nyelvén annyit jelent, hogy bár lehet kapni számos Fradi-relikviát, nincs Négy-négy-kettő tál, Kiállítás koktél vagy Esernyőcsel rostélyos. A Fradi-ereklyék közül az egyszerű posztereken kívül kapható számos kuriózum. Lehet inni Fradi sört, Fradi dinnyepálinkát, de a legnagyobb dobás a Fradi kindertojás. A csokitojás műanyag betétje egy összerakható focistát rejt, akiről valószínűsíthető, hogy nem más, mint Vincze Ottó középpályás. De mondom, a Fradi-vonal abszolút diszkréten húzódik meg a háttérben, s a kifogástalanul dolgozó személyzet is csak többszöri határozott követelésünkre volt hajlandó megmutatni a felsorolt tárgyakat.

Lokál

Lokál

Indiai kender: Csak tiszta forrásba

Indiában talán a legnagyobb probléma a túlnépesedés miatti elszegényedés és munkanélküliség, aminek következtében kiújulnak a vallási ellentétek: minden csoport a másikat hibáztatja. A fő ellentét a muzulmánok és hinduk között van, szinte mindennaposak a véres konfliktusok. A növekvő gazdasági feszültség következményeként egyre fokozódik ez az ellentét, ami akár egy vallási köntösbe burkolt belső háborúvá fajulhat.