Tartalom

MaNcs, VIII. évf. 30. szám, (1996.07.25. (1996-07-25)

Publicisztika

Publicisztika

Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

Nemrég mesélte egy író barátom, hogy a svájci kiadója azt kéri tőle, csináljon valamit CD-ROM-ra, esetleg korábbi munkáit dolgozza át multimédiára. Lévén, hogy az egyik regényéből készült film, a dolog első blikkre egyszerűnek tűnik: szöveget és képet egymásnak megfeleltetni, összeollózni, és máris kész a multimédia. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. CD-ROM-ot eddig eminensen két célra használtak: enciklopédiák, szótárak, nyelvtanító programok készültek, illetve játékok. A lexikális, kereshető és keresendő anyagokra ideális a CD-ROM, szöveg úgyszólván korlátlanul tárolható rajta, nagyon sok fotó vagy grafika fér el, több mint egyórányi terjedelemben lehet hangfile-okat installálni, és mozgóképből is fér 40-60 perc a korongra. (Ez utóbbi helyezi bizonyos szempontból a háló elé: a jelenlegi hálózati sávszélesség egyelőre nem teszi lehetővé a mozgóképnyi adatmennyiség továbbítását. Egyelőre addig marad a CD-ROM.) Szövegben, képben, hangban a szótár-, lexikonszerkezet révén szénné szörcsölheti magát a felhasználó; a jó CD-ROM: katedrális multimédiából. A játékok leginkább labirintuselven működnek, kincset, titkot kell felkutatni, különböző stációkban, különböző gonoszokkal megküzdeni.

Publicisztika

Eörsi István: Nyári szamárságok

Nyáron a hőség butít bennünket el, vagy ha nincs hőség, akkor a méreg, amiért nincs nyár. Az újságírók és az újságba nyilatkozók különösen sok szamárságot engednek meg maguknak ilyenkor. De persze télen sem vagyunk okosabbak. Télen a hideg tompítja szellemi erőinket, vagy ha nincs fagy, akkor a félelem attól, hogy mindjárt ránk támad, és leharapja mondjuk az orrunkat. Miben különbözik tehát a nyári ostobaság a télitől? Abban, hogy nyáron követik el.

Publicisztika

Tegnapok hősei

Misa mackó lemaradt, be se jutott, már a mérlegről hazazavarták.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

Fotó Wenders Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban megnyílt a német filmrendező fotóinak kiállítása. Mint a múlt heti Snoblesse-ben írtuk, Palermóból jövet, útközben elrabolták a képeket, s újra kellett őket nagyítani.

Belpol

Bosznia Dayton után: A szerződés két arca

A múlt héten - öt hónap szünet után - ismét Szarajevóban, Belgrádban és Zágrábban tárgyalt Richard Holbrooke, az az ember, aki tavaly úgyszólván kézrátétellel vetett véget a boszniai háborúnak. Ezúttal azon ügyködött, a jelentések szerint sikeresen, hogy a háborús bűnös Radovan Karadzic valóban mondjon le és tűnjön el. A közben üzletemberré lett amerikai diplomata újbóli felbukkanása arra utal, hogy nagy gáz lehet a boszniai békemegállapodás megvalósulása körül; Alija Izetbegovic bosnyák elnök szerint a daytoni egyezmény politikai része egyenesen összeomlott. Miért?

Belpol

Roma rendőrök: Színesített állomány

A New York-i bemutatóval egy napon hozták nyilvánosságra Budapesten a Human Rights Watch/Helsinki amerikai emberi jogvédő szervezetnek a magyar cigányság helyzetéről készült felmérését. Az amerikai megfigyelők szerint a romák elleni - részben rendőrségi - atrocitások száma nőtt leginkább. Szinte ezzel egy időben jár le az a pályázat, amelyet roma fiatalok rendőrré képzésére írt ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Egyes szakértők szerint elsősorban nem roma rendőrökre, hanem normális rendőrségi törvényre lenne inkább szükség.

Külpol

Külpol

Izrael: Lehet, hogy csak máshogy

Netanjahu izraeli miniszterelnök eddigi békeügyi megnyilatkozásai egyfajta következetesség, vagyis kiszámíthatóság, vagyis makacsság benyomását keltik. Ez a következetesség kevés jót ígér a közel-keleti helyzet rendeződése szempontjából. És rontja a képet az is, hogy a politikusként fiatalnak számító, 46 éves kormányfő kemény szavai mögött meglehetősen szűkre szabott mozgástér alkotja a hátországot.

Külpol

Világszegénység: Mélyül a szakadék

Világszerte egyre nagyobb a gazdagság és a szegénység szélső pólusainak a távolsága. Így van ez az országok között és az egyes országokon belül is. Az ENSZ Fejlesztési Programjának múlt heti jelentése szerint nincs sok összefüggés a gazdasági növekedés és az életkörülmények javulása között, amit persze eddig is lehetett azért sejteni, de most számokkal is bizonyíttatott.

Zene
Színház
Sport

Sport

"Levegőt venni jó!"

Ezt Knézy sportriporter mondta az olimpiai megnyitóünnepség apropójából, és - mint mindig - ezúttal is neki volt igaza. Bár persze megfulladni se rossz.

Sport

Balaton-átúszás: Újhullám

Egy ország, ahol évente egyszer több ezer hiányos ruházatú, sorszámmal megjelölt embert szervezett keretek között egy hullámzó tóba hajtanak, joggal számíthat arra, hogy az Amnesty International pokollá teszi az életét. Révfülöp és Boglár között azonban a legtöbben idén is megúszták, aki feladta, még szőlőcukrot is kapott.

Tudomány

Tudomány

A rendszergazda

A populáris definíció szerint a rendszergazda az az ember, aki reggel kihajtja a rendszereket az ólból, este pedig visszatereli őket oda, miután telezabálták magukat a virtuális legelőn. A valóság majdnem ilyen szomorú.

Tudomány

Tiszta cyberrománc

A szerelem: vágyódás egy másik után, a cyberszerelem ennek megfelelően virtuális személyiségek interferenciája a többdimenziós adatmező kapcsolódási pontjainak fénysebességgel táguló univerzumában. A baj csak az, hogy ha egyszer a cybervilágban tökéletes partnerre bukkanunk, csupán az ideák szintjén teljesülnek be vágyaink. Meg kell elégednünk egy testetlen partnerrel, akit saját vágyképünkre formál az arctalan médium. Egy effajta kapcsolatban gátlások és beteljesülés nélkül telnek a mézeshetek, felfedezhetjük személyiségünk újabb perverz vonásait, ráadásul együtt sem kell laknunk senkivel és még a cyber-HIV-vírus sem létezik.