Kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a BME új épületét

  • narancs.hu
  • 2021. november 10.

Lokál

Figyelmen kívül hagyhatják így a településrendezési tervet és az építésügyi szabályokat is.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet kiemelt beruházássá tette a BME Innovációs és Fejlesztési Központját. – írja a Telex.hu. Vagyis a Petőfi híd budai hídfőjénél készülő beruházásnál nem kell figyelembe venni a helyi településrendezési tervet és az országos építésügyi szabályokat sem.

A portál idézi a rendeletet, melyben a kormány egyedi szabályként határozta meg, hogy az új egyetemi épület 40 méter magas lehet, de az utcai párkánymagasság és a homlokzatmagasság nem korlátozott. A beépítés módját sem korlátozzák, „megengedett a szabadon álló és a zártsorú beépítési mód”. A beépítettség megengedett legnagyobb értéke 60 százalék, a zöldfelületnek pedig el kell érni a 20 százalékot. Az ingatlan teljes területe építési hely, a legkisebb kialakítható telek 500 m².

Településfejlesztés - Budapest - Bontják a Goldmann Menzát

 
Településfejlesztés - Budapest - Bontják a Goldmann Menzát
 
Budapest, 2021. szeptember 27. Bontják a Petőfi híd budai hídfője melletti Goldmann György téri egykori Goldmann Menza épületét, majd azt követően a mellette lévő, az Egry József utca 18-22. szám alatt lévő BME V2 nevű oktatási épületet is. Ez utóbbi korábban a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karának adott otthont. A V2 és Goldmann ikonikus épületek helyén felépülő BME Innovációs és Fejlesztési Központot a leendő innovációs negyed területén lévő intézmények (BME, ELTE, Corvinus + SOTE), a kapcsolódó innovatív vállalkozások és a betelepülő szervezetek integrált együttműködése révén Budapest műszaki innovációs centruma lehet a jövőben. A Goldmann étterem 1983. januárjában nyitott meg, a V2 nevű épületet 1969-ben adták át és 2012 óta üresen áll. 
Fotó: Balaton József

A rendeletből az is kiderül, hogy a BME épületénél csökkentették a megújuló energia minimálisan alkalmazandó részarányát, eszerint nem kell meghaladnia a 10 kWh/m²-évet.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?