Négyezer éves földpiramist találtak a Kunságban régészek

  • narancs.hu
  • 2023. március 20.

Lokál

A bronzkorban hozhatták létre, akár 4000 éves is lehet.

Szakértői vizsgálat alá került egy kengyeli kunhalom – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága.

A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóság és a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai közösen vizsgálták meg a Kengyel határában lévő kunhalmot. A lapos kurgánra még tavaly bukkant rá az illetékes természetvédelmi őr, a földpiramis nem szerepelt sem régészeti, sem természetvédelmi nyilvántartásban.

 
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

A hasonló halmok száma folyamatos pusztulásuk ellenére is még mindig több ezerre tehető az országban. Ezeket Ázsiában kurgánnak, Magyarországon kunhalomnak nevezik. Általában lakódombok, sírdombok vagy őrdombok voltak.

A most talált kengyeli kunhalom állapota az évek során folyamatosan romlott, miután azt több mint 50 százalékban elhordták. Keletkezési idejét a régészek a korai bronzkorra teszik, akár 4000 éves is lehet, a talajszelvény látványosan mutatta a korok lenyomatát, valamint leletként cserépdarabok is előkerültek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk