Tatán összefogtak a csendes szilveszterért

Lokál

Az Öreg-tavon pihenő madarak nyugalma érdekében önkéntesek, rendőrök tartatták be a tűzijáték-korlátozást.

Míg a környező településeken már kora este ropogtak a tűzijátékok, petárdák szilveszterkor, Tatán csak elvétve hallatszott egy-egy durranás, mert a 2018-ban bevezetett helyi korlátozásnak most először a Csendes szilveszteri séta a vadludakért nevű rendezvénnyel szereztek érvényt.

A programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a tatai önkormányzat, az Által-ér Szövetség, a rendőrség, a polgárőrség szervezte, önkéntesek is regisztráltak rá. Délutántól az Öreg-tó környékén járőröztek, este pedig a város teljes területén. 

Az MME közleménye szerint akik tűzijátékozni akartak, többnyire megértették, hogy távolabb kell menniük.

A járőrök több helyen tetten értek olyan embereket, akik meg akarták szegni a korlátozást. Figyelmeztették őket, hogy tiltott helyen próbálkoznak. Néhány helyen szükség volt rendőri intézkedésre, illetve egy-egy utcában, kertben annak ellenére is eldördült a tűzijáték, hogy ott voltak a járőrök. Húsz alkalommal intézkedtek a hatóságok ilyen ügy miatt, közigazgatási eljárást indítottak.

A város nagy része azonban nyugodt, csöndes volt. 

A késő éjszakai sétán hatvanöten vettek részt az Öreg-tó partján, őket a szervezők pogácsával, pezsgővel kínálták. Aki jelen volt, tájékozódhatott arról, milyen madarak telelnek a tavon. A több ezer vízimadár mintegy 80 százaléka kitartott, a vadludak száma pedig nőtt, mert éjszaka újabb csapatok érkeztek. A tatai szállodák, panziók az ország minden részéből fogadtak vendégeket, köztük kutyával érkezőket is. 

„A jóérzésű emberek már 2018 előtt is tekintettel voltak az Öreg-tavon éjszakázó madarakra, de azért jellemző volt, hogy sokan ott  is tűzijátékoztak, hiszen a tópart egy részén a vendéglőkben szilveszteri mulatság volt” – mondta a Magyarnarancs.hu-nak Csordás Endre, az MME helyi csoportjának projektvezetője. – „Azt, hogy ilyenkor a madarak felriadnak, elmennek, látni lehetett, és a madártani egyesület számláló önkéntesei is tapasztalták. A rendelet megszületése előtti sziveszter volt az utolsó csepp a pohárban. 2017. december 31-én akkora zaj volt, hogy az összes madár elhagyta az Öreg-tavat.”

 

 

A címlapkép forrása az MME Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk