„Fuck NER” – üzente Erdős Virág a költészet napján Novák Katalin posztja alatt

  • narancs.hu
  • 2023. április 11.

Sorköz

Pedig a köztársasági elnök csak pár jó verset akart ajánlani.

Arany János, József Attila, Pilinszky János és Orbán János Dénes verseit ajánlja a köztársasági elnök a Facebookon a magyar költészet napján. A szubjektív ajánlóban egy Erdős Virág-vers, a Szuvenír is helyet kapott: „kit izgat ha közben — figyeled? — / bele van írva hogy NEKED.”

Ma van a magyar költészet napja. Íme, a versajánlóm mára: https://www.youtube.com/playlist?list=PLnXuIQSaRtCA_6gmLmoUKPI9TiDHc6jkQ #versmindenkinek

Posted by Novák Katalin on Monday, April 10, 2023

A két kortárs költő, Orbán János Dénes és Erdős Virág persze igen messze állnak egymástól. Az előbbi most kapott Kossuth-díjat, néhány éve a több-kevesebb sikerrel működő, nagy pénzzel gründölt Előretolt Helyőrség Íróakadémiával vívta ki a szakma szemöldökemelését. Erdős Virág pedig vállaltan rendszerkritikus, aki nem pályázik semmiféle állami támogatásra vagy ösztöndíjra, a pandémia alatt futárnak állt, legutóbb pedig a tanárok mellett indított petíciót.

Novák Katalin ünnepi posztja alá végül Erdős Virág is kommentelt. „Pedig van szebb is a költőnőtől” – írta, és egy fotót mellékelt, amin ez olvasható: „megvezet felültet átver FUCK NER”.

Persze a költő írhatott volna annyit is, mint Novák Katalin egy másik, sokkal tisztelettudóbb és lelkesebb követője, aki így reagált a posztra: „Kőszőnőm”.

A fideszes politikusok közül egyébként Németh Szilárdnak sikerült minden idők legmetább Facebook-posztját elkövetni. Az egykori rezsibiztos József Attila szobrával pózolt, de ráunva a költő világfájdalmára, a fotóra pedig nemes egyszerűséggel csak annyit írt: „Hajrá, magyarok!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk