Artner Szilvia

  • Artner Szilvia

Artner Szilvia cikkei

„Mint amikor vernek”

  • Artner Szilvia
A Dokk.hu című irodalmi portál alapítója, szerkesztő, újságíró és programozó. A most megjelent Kívülálló című regénye apropójából beszélgettünk az alkotói folyamatokról, közérzeti kérdésekről és a valódi választások erejéről Jónás Tamás költő, íróval.

„A gonosz banalitása”

  • Artner Szilvia
Társulatának, az általa is alapított szegedi Metanoia Artopédiának a története összefonódik az idén 30 éves Thealter színházi fesztiváléval. A színpadon különleges mikrovilágokat teremt, előadásainak témája három évtizede az emberi törékenység és nagyság. Az idei Thealteren is látható a Jég-doktrínák című rendezésének újabb variációja.

„A beteg gyógyíthatatlan”

  • Artner Szilvia
A Színház- és Filmművészeti Egyetem jövőjét meghatározó alapítványi modellváltás bejelentése óta naponta érik meglepetések az érintetteket. Az SZFE oktatási rektorhelyettesével és tanárával, a nagyváradi Szigligeti Színház művészeti vezetőjével az ügy legfrissebb fordulatairól beszélgettünk.

„A nászút meg a nyaralás”

  • Artner Szilvia
A COH-FIT elnevezésű, 100 ország részvételével zajló nemzetközi internetes kutatás célja a koronavírus-járvány testi és lelki hatásainak felmérése. Magyar részről a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának csapata irányítja a vizsgálatot – erről kérdeztük a pszichiátert.

„Ha felgyújtom magam a Kossuth téren”

  • Artner Szilvia
A fiatal rendezőt arról kérdeztük, hogy miért vonzódik a klasszikusokhoz, és miért borzolja jobban a kedélyeket a Shakespeare-rendezése Salgótarjánban, mint Budapesten? Van-e stratégiája a jövőre? S egyáltalán: mit gondol a mai színházi és közállapotoktól?

„Elképesztően túlterheltek a tanárok, túlélni próbálnak”

  • Artner Szilvia
Egyre több iskolán belüli erőszakos esetről számol be a sajtó. De a szakember szerint a média főleg azokat az eseteket kapja fel, ha a diák, netán a szülő követ el agressziót a tanár ellen, míg a fekete pedagógia, a gyakran előforduló tanári terror rendszerint az iskola falain belül marad. Ahogy a bullying is. A megelőzés lehetőségeiről beszélgettünk.

Kövess minket: