rés a présen

„Visszatért az élet”

  • Artner Szilvia
  • 2024. június 5.

Film

Fujii Mami igazgató, Japán Alapítvány Budapesti Iroda

rés a présen: Mióta van Japán Filmfesztivál Budapesten?

Fujii Mami: A Japán Alapítvány évek óta rendez minden nyáron Japán Filmhetet Budapesten, de a pandémia miatt egy ideig szünetelt a vetítés a mozikban, így a 2020 nyarán elmaradt filmhét helyett 2021 februárjában először tartottuk meg a JFF Online Japán Filmfesztivált. A program a Japán Alapítvány tokiói központjának kezdeményezésére, több mint húsz országban, köztük Magyarországon kerül megrendezésre. Az­óta ugyan visszatért az élet a régi kerékvágásba, de annyira szerette a közönség az online filmfesztivált, hogy másfél év kihagyás után újra a megrendezése mellett döntöttünk.

rap: Milyen közönsége van a japán kultúrának Magyarországon?

FM: Általánosságban az a benyomásom, hogy a japán kultúra iránt érdeklődők intellektuális beállítottságú emberek, akiket érdekelnek a mélyreható ismeretek. A szakmai tudást nyújtó előadások jobban vonzzák őket, mint az általános, átfogó tematikájúak. Sok fiatal az animék, mangák, filmek és televíziós sorozatok révén kezd el érdeklődni Japán és a japán nyelv iránt. Különösen nagy az érdeklődés a hagyományos japán kultúra, azon belül pedig a film, az ételek és az irodalom iránt.

rap: Mikor lesz az idei filmfesztivál?

FM: A JFF Online Japán Filmfesztivál június 5. és július 3. között lesz. Az első két hétben filmeket, a második két hétben pedig televíziós sorozatokat láthat a közönség. Összesen 23 filmet válogattunk össze a legkülönbözőbb műfajokból, köztük egy időtlen klasszikust, az animetörténelem egyik legfontosabb alkotását, horror rövidfilmeket és a legújabb japán filmsikereket. Az idén először két minisorozat is lesz, amelyek annak idején engem is televízió elé szegeztek. A filmeket ingyenesen, magyar felirattal lehet megtekinteni. A filmek teljes listája, valamint bővebb információ a megtekintés módjáról megtalálható a honlapunkon: japanalapitvany.hu. A több mint húsz ország közül, ahol a fesztivált megrendezik, legutóbb Magyarországon volt a legmagasabb az egy főre jutó megtekintések száma. Nagyon örülünk, hogy az online filmfesztivál révén a japán filmek az idén is sok emberhez eljuthatnak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk