rés a présen

„Visszatért az élet”

  • Artner Szilvia
  • 2024. június 5.

Film

Fujii Mami igazgató, Japán Alapítvány Budapesti Iroda

rés a présen: Mióta van Japán Filmfesztivál Budapesten?

Fujii Mami: A Japán Alapítvány évek óta rendez minden nyáron Japán Filmhetet Budapesten, de a pandémia miatt egy ideig szünetelt a vetítés a mozikban, így a 2020 nyarán elmaradt filmhét helyett 2021 februárjában először tartottuk meg a JFF Online Japán Filmfesztivált. A program a Japán Alapítvány tokiói központjának kezdeményezésére, több mint húsz országban, köztük Magyarországon kerül megrendezésre. Az­óta ugyan visszatért az élet a régi kerékvágásba, de annyira szerette a közönség az online filmfesztivált, hogy másfél év kihagyás után újra a megrendezése mellett döntöttünk.

rap: Milyen közönsége van a japán kultúrának Magyarországon?

FM: Általánosságban az a benyomásom, hogy a japán kultúra iránt érdeklődők intellektuális beállítottságú emberek, akiket érdekelnek a mélyreható ismeretek. A szakmai tudást nyújtó előadások jobban vonzzák őket, mint az általános, átfogó tematikájúak. Sok fiatal az animék, mangák, filmek és televíziós sorozatok révén kezd el érdeklődni Japán és a japán nyelv iránt. Különösen nagy az érdeklődés a hagyományos japán kultúra, azon belül pedig a film, az ételek és az irodalom iránt.

rap: Mikor lesz az idei filmfesztivál?

FM: A JFF Online Japán Filmfesztivál június 5. és július 3. között lesz. Az első két hétben filmeket, a második két hétben pedig televíziós sorozatokat láthat a közönség. Összesen 23 filmet válogattunk össze a legkülönbözőbb műfajokból, köztük egy időtlen klasszikust, az animetörténelem egyik legfontosabb alkotását, horror rövidfilmeket és a legújabb japán filmsikereket. Az idén először két minisorozat is lesz, amelyek annak idején engem is televízió elé szegeztek. A filmeket ingyenesen, magyar felirattal lehet megtekinteni. A filmek teljes listája, valamint bővebb információ a megtekintés módjáról megtalálható a honlapunkon: japanalapitvany.hu. A több mint húsz ország közül, ahol a fesztivált megrendezik, legutóbb Magyarországon volt a legmagasabb az egy főre jutó megtekintések száma. Nagyon örülünk, hogy az online filmfesztivál révén a japán filmek az idén is sok emberhez eljuthatnak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.