rés a présen

„Visszatért az élet”

  • Artner Szilvia
  • 2024. június 5.

Film

Fujii Mami igazgató, Japán Alapítvány Budapesti Iroda

rés a présen: Mióta van Japán Filmfesztivál Budapesten?

Fujii Mami: A Japán Alapítvány évek óta rendez minden nyáron Japán Filmhetet Budapesten, de a pandémia miatt egy ideig szünetelt a vetítés a mozikban, így a 2020 nyarán elmaradt filmhét helyett 2021 februárjában először tartottuk meg a JFF Online Japán Filmfesztivált. A program a Japán Alapítvány tokiói központjának kezdeményezésére, több mint húsz országban, köztük Magyarországon kerül megrendezésre. Az­óta ugyan visszatért az élet a régi kerékvágásba, de annyira szerette a közönség az online filmfesztivált, hogy másfél év kihagyás után újra a megrendezése mellett döntöttünk.

rap: Milyen közönsége van a japán kultúrának Magyarországon?

FM: Általánosságban az a benyomásom, hogy a japán kultúra iránt érdeklődők intellektuális beállítottságú emberek, akiket érdekelnek a mélyreható ismeretek. A szakmai tudást nyújtó előadások jobban vonzzák őket, mint az általános, átfogó tematikájúak. Sok fiatal az animék, mangák, filmek és televíziós sorozatok révén kezd el érdeklődni Japán és a japán nyelv iránt. Különösen nagy az érdeklődés a hagyományos japán kultúra, azon belül pedig a film, az ételek és az irodalom iránt.

rap: Mikor lesz az idei filmfesztivál?

FM: A JFF Online Japán Filmfesztivál június 5. és július 3. között lesz. Az első két hétben filmeket, a második két hétben pedig televíziós sorozatokat láthat a közönség. Összesen 23 filmet válogattunk össze a legkülönbözőbb műfajokból, köztük egy időtlen klasszikust, az animetörténelem egyik legfontosabb alkotását, horror rövidfilmeket és a legújabb japán filmsikereket. Az idén először két minisorozat is lesz, amelyek annak idején engem is televízió elé szegeztek. A filmeket ingyenesen, magyar felirattal lehet megtekinteni. A filmek teljes listája, valamint bővebb információ a megtekintés módjáról megtalálható a honlapunkon: japanalapitvany.hu. A több mint húsz ország közül, ahol a fesztivált megrendezik, legutóbb Magyarországon volt a legmagasabb az egy főre jutó megtekintések száma. Nagyon örülünk, hogy az online filmfesztivál révén a japán filmek az idén is sok emberhez eljuthatnak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!