rés a présen

Pünkösdkor, Sopronban

  • rés a présen
  • Artner Szilvia
  • 2024. május 15.

Zene

Lobenwein Norbert fesztiváligazgató

rés a présen: Tekinthetjük a Sop­ron­Festet a VOLT jogutódjának?

Lobenwein Norbert: A két fesztiválban közös az annak otthont adó város és az alapítók személye, de minden más téren arra törekszünk, hogy egy új formátumot, új színt hozzunk létre a hazai fesztiválok palettáján.

rap: Miért fontos neked Sopron?

LN: Fülöp Zoli társammal és barátommal mindketten 19 évesek voltunk, amikor elindítottuk a VOLT Fesztivált, és az volt a vágyunk, hogy a rendszerváltás utáni évek budapesti hangulatából Sopronba csempésszünk valamit. A fővárosban klubok nyíltak, fesztiválok indultak. Erről többnyire a korabeli VOLT magazinból és éppen a Magyar Narancsból szereztünk főleg tudomást, és szerettük volna, ha a mi városunkban is történik valami, amire százak, ezrek gyűlnek össze. Az évek során az általunk indított fesztivál fogalommá vált, Sopron meghatározó szimbóluma lett és a turisztikai szektorban is példaként volt szokás emlegetni, amely minden évben jelentős forgalmat hozott a városnak. Sopron az a város, amely klasszikusan az osztálykirándulások egyik célpontja, tele van hangulatos helyekkel, mégis könnyen alvó várossá változik. Meggyőződésem, hogy az ünnepek – általában így tekintek a fesztiválokra – tudják egy város életet felpezsdíteni.

rap: Mikor lesz az idei SopronFest?

LN: Szándékosan nem a nyári fesztiváldömpinget céloztuk meg, hanem egy késő tavaszi hosszú hétvégét a fő napokra és az azt megelőző hetet a bemelegítő időszakra. Alap volt, hogy „urbán fesztivál” megvalósítása a cél, tehát az egész várost szerettük volna bekapcsolni a fesztivál vérkeringésébe, leültünk a helyi kávézók, éttermek vezetőivel, és arra biztattuk őket, hogy együtt szervezzünk fesztivált. Mostanra 75 helyszínen 300 programmal várjuk pünkösdkor Sopronba a közönséget. Még a sopronkőhidai börtön is benne van a SopronFest kínálatában, vagy éppen az egykori vasfüggöny vonalát is felkereshetik a vendégeink Trabant-túrák keretében. A fő helyszín persze a megszokott és szeretett Lövérek, ahol több színpadon a hazai zenekaroké a főszerep.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!