rés a présen

Pünkösdkor, Sopronban

  • rés a présen
  • Artner Szilvia
  • 2024. május 15.

Zene

Lobenwein Norbert fesztiváligazgató

rés a présen: Tekinthetjük a Sop­ron­Festet a VOLT jogutódjának?

Lobenwein Norbert: A két fesztiválban közös az annak otthont adó város és az alapítók személye, de minden más téren arra törekszünk, hogy egy új formátumot, új színt hozzunk létre a hazai fesztiválok palettáján.

rap: Miért fontos neked Sopron?

LN: Fülöp Zoli társammal és barátommal mindketten 19 évesek voltunk, amikor elindítottuk a VOLT Fesztivált, és az volt a vágyunk, hogy a rendszerváltás utáni évek budapesti hangulatából Sopronba csempésszünk valamit. A fővárosban klubok nyíltak, fesztiválok indultak. Erről többnyire a korabeli VOLT magazinból és éppen a Magyar Narancsból szereztünk főleg tudomást, és szerettük volna, ha a mi városunkban is történik valami, amire százak, ezrek gyűlnek össze. Az évek során az általunk indított fesztivál fogalommá vált, Sopron meghatározó szimbóluma lett és a turisztikai szektorban is példaként volt szokás emlegetni, amely minden évben jelentős forgalmat hozott a városnak. Sopron az a város, amely klasszikusan az osztálykirándulások egyik célpontja, tele van hangulatos helyekkel, mégis könnyen alvó várossá változik. Meggyőződésem, hogy az ünnepek – általában így tekintek a fesztiválokra – tudják egy város életet felpezsdíteni.

rap: Mikor lesz az idei SopronFest?

LN: Szándékosan nem a nyári fesztiváldömpinget céloztuk meg, hanem egy késő tavaszi hosszú hétvégét a fő napokra és az azt megelőző hetet a bemelegítő időszakra. Alap volt, hogy „urbán fesztivál” megvalósítása a cél, tehát az egész várost szerettük volna bekapcsolni a fesztivál vérkeringésébe, leültünk a helyi kávézók, éttermek vezetőivel, és arra biztattuk őket, hogy együtt szervezzünk fesztivált. Mostanra 75 helyszínen 300 programmal várjuk pünkösdkor Sopronba a közönséget. Még a sopronkőhidai börtön is benne van a SopronFest kínálatában, vagy éppen az egykori vasfüggöny vonalát is felkereshetik a vendégeink Trabant-túrák keretében. A fő helyszín persze a megszokott és szeretett Lövérek, ahol több színpadon a hazai zenekaroké a főszerep.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.