Dunajcsik Mátyás

 • Dunajcsik Mátyás

Dunajcsik Mátyás cikkei

Harcos, költő, varázsló - Izlandi sagák magyarul

 • Dunajcsik Mátyás
Lassan a hazai könyves kínálaton is meglátszik, hogy Izland egyre népszerűbb a magyar turisták körében. A skandináv krimik és az izlandi kortárs irodalom gyöngyszemei után így már megismerkedhetünk az északi középkor legfontosabb szövegeivel is, amelyek nélkül nemhogy Wagner-operák, de A Gyűrűk Ura és a Trónok harca sem létezhetne. Végre az Egils saga is megjelent magyarul.

Izlandon kitört a banános forradalom

 • Dunajcsik Mátyás
Hétfő délután az ország történelmének legnagyobb tüntetésén 22 ezer ember követelte a miniszterelnök lemondását. A vasárnap este kiszivárogtatott Panama-iratok anyagából kiderült, hogy a feleségével összejátszva hatalmas összegeket tartott egy offshore cégben a közvélemény tudta nélkül. A tüntetők a kormány azonnali lemondását, előre hozott választásokat, sőt új alkotmányt követeltek.

Hófehér karácsony

 • Dunajcsik Mátyás
December 24-ét azzal kezdtük, hogy a helyi termálmedence forró vizéből néztük a vadludak repülését a kristályos izlandi égen.

Egy hét hipszterlét – Iceland Airwaves

 • Dunajcsik Mátyás
Aki odavan az izlandi zenekarokért, és egy hét alatt lehetőleg az összes kedvencét szeretné élőben meghallgatni néhány A kategóriás nemzetközi előadó mellett, annak mindenképpen az Iceland Airwavesen a helye. A fesztivál túléléséhez azonban nem árt jó adag álló- és tolakodóképesség is.

Repedező csodaország

 • Dunajcsik Mátyás
A 2008-as válságra adott válaszuk óta a felületes közvélemény Izlandot máig egyfajta bázisdemokratikus tündérországnak tartja, holott a napi politikai realitások egészen más képet mutatnak. Idén november 3-án például újabb kormányellenes tömegtüntetés zajlott Reykjavíkban.

A jég hátán

 • Dunajcsik Mátyás
Úgy kezdődött, hogy előző este megszavaztattam az ismerőseimet a Facebookon, hogy a másnapi gleccsertúrára hányadik Mahler-szimfóniát vigyem magammal. Végül aztán mégis Bruckner mellett döntöttem, és nem is csalódtam.

Tanulj tündéül!

 • Dunajcsik Mátyás
Egy hónapja járok az izlandi egyetem nyelvi kurzusára, vagyis már négy hete fuldoklom a mély vízben, amit egy új nyelv megtanulása jelent. A lábam még nem ér le, de néhány karcsapásig már eljutottam.

Visszatérés Jégföldére

 • Dunajcsik Mátyás
Amikor egy évvel ezelőtt először készültem Izlandra menni, többen figyelmeztettek, hogy „ott fogok ragadni”. Akkor még nem tudtam, sírva vagy nevetve fogadjam-e ezt az abszurd felvetést, mára viszont bebizonyosodott, hogy nekik volt igazuk.

Nem eszik olyan forrón

 • Dunajcsik Mátyás
Az egyik legnagyobb európai gleccser, az izlandi Vatnajökull alatt eddig szendergő Bárðarbunga vulkán az utóbbi hetekben egyre aktívabban háborog, augusztus 29-én, pénteken pedig egy kicsit ki is tört. Aggodalomra azonban semmi ok. Egyelőre.

Nyelvében él

 • Dunajcsik Mátyás
Izlandon harmincszor kevesebben élnek, mint Magyarországon, az izlandi könyvpiac méreteiben és számaiban viszont kísértetiesen hasonlít az itthonira. Az egy lakosra jutó, évente kiadott könyvek száma a világon itt a legmagasabb. Miért?

A rejtett lakosság

 • Dunajcsik Mátyás
Izland államelnöke egyszer azt nyilatkozta: „Mi, izlandiak kevesen vagyunk, ezért a régi időkben megdupláztuk a sziget lakosságát tündérekkel és más mesebeli lényekkel.” Az ország rejtőző lakossága pedig máig boldogan éli világát.

A világítótornyok felé

 • Dunajcsik Mátyás
Kinézitek a térképről, Akranes, kis kikötőváros Reykjavíktól nagyjából egy óra buszútra, túl sokat nem tudtok róla, van egy hosszú, homokos tengerpartja, biztos jó lesz.

Kövess minket: