Fehéri György

  • Fehéri György

Fehéri György cikkei

Szellemfi

  • Fehéri György
Párizsba egykor beszökött az ősz, Berlinbe pedig Lukács György (1885-1971) őszi szelleme.

A nő kerek - világbajnokság és prostitúció

  • Fehéri György
A tesztoszteron a legfontosabb szexuálhormonunk. Bár a női szervezetben is megtalálható, nagyobb mennyiségben a férfiak heréjében termelődik. A szervezet tesztoszteronszintje változó, izgalmi helyzetekben, s így persze a futballmeccsek sorsdöntö pillanataiban is, a nagyrészt férfiakból álló szurkolók testében keringő tesztoszteron mennyisége jelentősen felszökik, minek következtében nemcsak az agresszív hajlamok nőnek, de nő a nő utáni vágy is.

Vegetáriánus emberzabáló

  • Fehéri György
Négy hónapja látható a német mozikban a hírhedt föld alatti Hitler-bunker utolsó napjairól készített játékfilm. Berlin legnagyobb multiplexében a könnyű télesti szórakozást ígérő filmek szomszédságában még most, januárban sem lehet közvetlenül az előadás előtt jegyet kapni. Nemcsak a közönség, a sajtó is megkülönböztetett figyelmet szentelt a filmnek, az eredménnyel azonban nem volt igazán elégedett.

Fesztivál: Ma Svejk, holnap Stázi (Kelet-Európa Cottbusban)

  • Fehéri György
November 2. és 6. között rendezték meg a németországi Cottbus városában a 14. Kelet-európai Filmfesztivált, melyen Antal Nimród Kontroll címû filmje több díjat is nyert. 2005-ben, a 15. és így jubileumát ünneplõ fesztiválon Magyarország áll majd a rendezvény fókuszában.

Egy extrém élet (Christian Buckard író)

  • Fehéri György
Arthur Koestler 2005-ben lenne 100 éves. Az évfordulóra készülve jelentette meg a németországi C. H. Beck kiadó Christian Buckard Koestler-életrajzát. Buckard 1962-ben született, judaisztikát és filozófiát tanult, jelenleg szabadfoglalkozású író, Berlinben él.

Kiállítás: Játékszabályok (A Tízparancsolat Drezdában)

  • Fehéri György
A legfontosabb törvények összefoglalása kétszer olvasható a Szentírásban: elõször Mózes II., majd V. könyvében. A Tízparancsolat szabad emberek egymás közötti érintkezésének, a társadalom müködésének, az együttélésnek a szabálygyûjteménye.

Koncert: A lehetõ leglassabban (John Cage Halberstadtban)

  • Fehéri György
Az 1985-ben eredetileg zongorára írt darabot John Cage Gerd Zacher kérésére dolgozta át orgonára. A négyoldalas partitúrát kísérõ megjegyzést: "as slow as possible", azaz "amilyen lassan csak lehet", az orgonamûvészek 1997-ben tartott trossingeni konferenciája filozófusok, zenetudósok bevonásával igyekezett értelmezni. A mû elõadása végül az akkor már halott mester 89. születésnapján, 2001. szeptember 5-én, "rövidebb" szünettel kezdõdött - másfél évig ugyanis csak az orgona fújtatójának lihegése hallatszott -, majd 2003. február 5-én csendült fel az elsõ akkord. Most, július 5-én két - más értelmezésben egy, hiszen oktávállásban levõ két "e"-rõl van szó - újabb hanggal bõvült a koncert.

Szemcse a világmindenségben (Körner Éva művészettörténész)

  • Fehéri György
Magyar Narancs: Ezek voltak Veszelszky Béla válaszai 1969-ben arra a felmérésre, melyet Michel Seuphor művészettörténész kezdeményezett a magyarországi absztrakt festőkről. Dieter Honisch a mostani kiállítást megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "ezek az alkotások meg fogják döbbenteni a berlini közönséget". Ma még elsősorban a beavatottak ismerik művészetét.

Kövess minket: