A nő kerek - világbajnokság és prostitúció

  • Fehéri György
  • 2006. július 6.

Gasztro

A tesztoszteron a legfontosabb szexuálhormonunk. Bár a női szervezetben is megtalálható, nagyobb mennyiségben a férfiak heréjében termelődik. A szervezet tesztoszteronszintje változó, izgalmi helyzetekben, s így persze a futballmeccsek sorsdöntö pillanataiban is, a nagyrészt férfiakból álló szurkolók testében keringő tesztoszteron mennyisége jelentősen felszökik, minek következtében nemcsak az agresszív hajlamok nőnek, de nő a nő utáni vágy is.

A tesztoszteron a legfontosabb szexuálhormonunk. Bár a női szervezetben is megtalálható, nagyobb mennyiségben a férfiak heréjében termelődik. A szervezet tesztoszteronszintje változó, izgalmi helyzetekben, s így persze a futballmeccsek sorsdöntö pillanataiban is, a nagyrészt férfiakból álló szurkolók testében keringő tesztoszteron mennyisége jelentősen felszökik, minek következtében nemcsak az agresszív hajlamok nőnek, de nő a nő utáni vágy is. Pontosan ezért számítanak a foci-vb alatt csúcsbevételre a németországi kuplerájok tulajdonosai és szabadfoglalkozású prostituáltjai.

*

Németországban durva becslések szerint kétszázezer prostituált végzi rendszeresen a munkáját, az általuk megtermelt éves összforgalom eléri a 14,5 milliárd eurót. Jogi helyzetüket egy 2002. január 1-jén életbe lépett törvény szabályozza, mely szerint a "vízszintes üzletágý dolgozói, a munkavállalók széles tömegeihez hasonlóan, jogosultak a társadalombiztosítás szolgáltatásaira, munkanélküli- és anyasági segélyre, nyugdíjra, átképzés esetén anyagi támogatásra, valamint az adóbevallásnál a szabadfoglalkozásúakat megillető kedvezményekre - hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Az új törvény az ügyfelekkel való mindennapi érintkezésben is könnyebbséget hozott: a pénzt nem kell előre elkérniük, ugyanis a paragrafus egyértelműen kimondja, hogy "az előzetesen kialkudott összegért elvégzett szexuális cselekedetek jogilag érvényes követelést jelentenek", ami valamivel egyszerűbben fogalmazva azt jelenti, hogy ha a pasas nem akar fizetni, jó esélylyel lehet pert indítani ellene.

Mint minden jónak, ennek is van - jelen esetben a prostituáltra nézve - egy árnyoldala: a vendég, ha már egyszer megegyeztek valamiben, makacsul követelheti a beígért szolgáltatást, vagy éppen a kialkudott időtartam precíz betartását.

Bár első hallásra mindez többnyire megnyugtatóan hangzik, a hölgyek hétköznapjai lényegesen bonyolultabbak: egyrészt, mert sok vesződséget okoz a törvény egyes pontjainak értelmezése, illetve gyakorlati alkalmazása; másrészt a prostituáltak nem elhanyagolható százalékának mit sem használ a tiszta helyzeteket ígérő szabályozás, mivel illegálisan, sőt gyakran a stricik által fogva tartva, útlevél és papírok nélkül tartózkodnak az országban.

Még jóval a világbajnokság kezdete előtt fellobbantak a foci és a megvásárolható szex öszszefüggéseit taglaló kül- és belföldi viták. Az amerikai képviselőház republikánusai Bush elnök lelkére kötötték, hogy a kancellár aszszonnyal tervezett májusi találkozása alkalmával tolmácsolja elvárásukat, mely szerint a német kormánynak a vb időtartama alatt a tervezettnél sokkal hatékonyabban kell majd védelmeznie a kizsákmányolással fenyegetett nőket.

"Minden jóérzésű embertől elvárjuk, hogy felemelje szavát eme sötét iparág ellenÉ" - követelték nyilatkozatukban a nemzetközi Caritas római irodájának képviselői, miután széles körben elterjedt a hír: a robbanásszerűnek tűnő igények kielégítésére akár 30-40 000 prostituált Németországba csempészésére is számítani lehet.

Bár a német sajtóban megjelent cikkek egyöntetűen elismerik, hogy a kényszerprostitúció nyomasztó és tűrhetetlen jelenség, magának az iparágnak a létjogosultságát többnyire nem tagadják. A Frankfurti Egyetem egyik professzorának intő szavait több lap is idézi: ha nem lenne prostitúció, az erőszak máshol törne a felszínre, vagyis a társadalomnak a lehető legnagyobb mértékben szüksége van erre a szelepre.

Feltételezhető azonban, hogy a tárgyat érintő elméleti viták nem különösebben érdeklik a felhevült szurkolókat, s ennek következtében a különböző női érdekvédelmi szervezetek internetes honlapjait sem tanulmányozzák, ahonnan pedig megtudhatnák, hogy az adott esetben mely árulkodó jelekből is dönthető el, hogy nem önkéntes, hanem kényszerprostituált szolgáltatásait élvezik.

Bárhogyan alakuljanak is a viták, a kereslet meg fogja találni a kínálatot.

Berlin 600 bordélya közül a legnagyobbnak, az Artemisnek a menedzsere egy interjúban a napi vendégszám esetleges megduplázódásával is számol. Egy kölni nyilvánosházban a labdarúgás motívumaival díszített szobákban fogadják a "Kundschaftot", s az intézmény már hónapokkal korábban a világbajnokságon részt vevő nemzetek zászlóit festette az épület homlokzatára. (Néhány iszlám ország színeit azóta - a heves tiltakozások miatt - átfestették.)

Az Oranienburger Strassétól, vagyis a berlini prostituáltak egyik jól ismert állomáshelyétől alig pár percre lakva és a környékbeli kocsmákat és éttermeket elhagyó focirajongók hajnali üvöltözését figyelmesebben hallgatva azonban felsejlik, hogy "a barátoknál vendégeskedő világ" egynéhány képviselője aligha lesz képes beváltani a hozzá (pénztárcájához) fűzött reményeket. A szintén a profit maximálásán dolgozó vendéglátóipar is mindent belead ugyanis a vendégekért folyó versengésbe, s a klasszikus csülök-savanyú káposzta-sör kompozíció utóhatásaként bizony előfordulhat, hogy a stadionokban és a televíziókészülékek előtt felgyülemlett ígéretes tesztoszteronadag a néhány utcával odébb várakozó hölgyek szempontjából nézve bosszantóan gazdaságtalanul, a szállodai szobák magányában és mély hortyogások közepette illan el.

Figyelmébe ajánljuk