Tófalvy Tamás

  • Tófalvy Tamás

Tófalvy Tamás cikkei

Az utolsó pillanatban

  • Tófalvy Tamás
Már majdnem minden rendelkezésre állt, hogy elindulhasson a last minute színházjegyeket értékesítő vállalkozás - csak egy ötlet hiányzott. Limbacher Tivadarnak és Szabadkai Attilának volt egy ilyen ötlete. Mindent feltettek a Ma este Színház!-ra - és bejött nekik.

Pók a háló közepén - Mit csinál az NSA?

  • Tófalvy Tamás
Brutális mennyiségű adat lecsapolása az internet gerinchálózatairól, a Google vagy a Yahoo adatközpontjaiból, feltört routerek és szerverek, lehallgatott szervezetek, kormányok és állampolgárok. Mit tud a legnagyobb költségvetéssel, a legtöbb alkalmazottal és a legfejlettebb kódtörő algoritmusokkal dolgozó National Security Agency (NSA), az egész földgolyót behálózó kémügynökség?

Beugrani egy kenyérért – Déryné pékség, Pékszaki

  • Tófalvy Tamás
Ha éppen nem lehet vagy nem is akar beülni sehová, viszont otthon már szívesen eltöltene kettesben egy kis időt néhány pékáru társaságában, akkor a legjobb hazafelé pár perc alatt felkapni a szajrét. Minden bizonnyal megtaláltuk a helyet, ahol a leggyorsabban a legjobb kenyérhez tud hozzájutni Budapesten.

Nagyon édes – Cronut a Briósban

  • Tófalvy Tamás
A nyári New York-i fogantatást követően mára globális divatsütivé váló croissant-fánk hibrid igazi magyar mutációjára még várni kell, de egy osztrák–magyar pékárutranszfernek köszönhetően a bécsi változatot már lehet kapni a budapesti Briósban. Vigyázat, nagyon édes.

Emiliana Torrini: Tookah

  • Tófalvy Tamás
Az obskúrus indie-énekesnőből megbízható középkategóriás sztárrá válás meséje az izlandi Emiliana Torrini esetében is a klasszikus narratívát követi annak kötelező fordulataival. Az egyik ilyen a hirtelen beütő siker, amely a 2008-as Me And Arminivel következett be.

A boldog megismerés

  • Tófalvy Tamás
Bírák, akik attól függően kasztniznak be vagy mentenek fel valakit, hogy éppen éhesek-e vagy sem. Diákok, akik nem vesznek észre egy kosárlabdapályán átsasszézó gorillát, mert éppen azt figyelik, hogy az egyik csapat hányszor passzol. Pénzpiaci szakemberek, akik ugyanolyan pontossággal jósolják meg a piacok mozgását, mint egy tehetségesebb véletlenszám-generátor. Ezek a példák egyáltalán nem egy alternatív valóságból vagy egy regényből származnak, hanem a való világból - és gondolkodásunknak arra a még mindig meglehetősen gyakran lebecsült vonására irányítják rá a figyelmet, hogy racionalitásunk nagymértékben korlátozott, és mindennapi életünkben, döntéseinkben a megérzéseink, előítéleteink, a tudatosan nem észlelt környezet, valamint a véletlen rendkívül fontos szerepet tölt be.

Ilyen a valóságban nincsen – Brót Pékség, À table

  • Tófalvy Tamás
Sosem gondolnánk, hogy az ártatlan kis péksüteményeknek bármi közük lehet országos jelentőségű közügyekhez, pedig dehogynem. Két olyan pékségben jártam, amelyek mintha egy alternatív valóságból csöppentek volna Budapestre.

Kövess minket: