rés a présen - Bennünk élő víziók - Bársony Júlia színházművész - Élőkép Társulat

  • .
  • 2009. március 12.

Trafik

rés a présen: A Trafóban idén is lesz Mini-A-Túra előadás (március 12-13-14.). Milyen projekttel vesztek benne részt? Bársony Júlia: Az egész estés program lényege, hogy négy rövid darab látható egy este, más-más alkotótól.
Idén Bérczi Zsófia Emlékezés rózsakertje című vizuális előadása megy az Élőkép Társulattól.

rap: Vizuális színházként definiáljátok magatokat. Mi az?

BJ: Olyan színház, melynek a képi asszociációs élménye dominál a dramaturgiában. A régen kialakított színházi műfajok mellé egyéb művészeti ágakat von be, például a fotó- vagy a videóművészetet. Minden alkalmas kifejezési eszközt megragad, hogy új kifejezési formákat találjon. Nem ragaszkodik semmilyen műfaji meghatározáshoz, klasszikus formákhoz. Kiemelt szerepet tulajdonítunk a helyszín sajátosságainak.

rap: A Mozgó Ház Társulásból lehetett ismerni téged, abból a csapatból alakult ez a mostani?

BJ: A szétválás után nem sokan maradtunk ezen az úton. Kicsit később találkoztam Bérczi Zsófiával, ő fotós és látványtervező, vele alapítottuk az Élőkép Társulatot. Tagjai még Terebessy Tóbiás formatervező, Kántor Kata táncos, koreográfus, Szarka Fedor Guido képzőművész, és alkalmanként mások is. Tagjaink a színház, a vizuális kommunikáció, a képzőművészet, a dizájn és a tánc területének a képviselői. Játszani próbálunk felmerülő álomképeinkkel, próbáljuk megvalósítani a bennünk élő tiszta víziókat. Újfajta nézőpontból próbáljuk megközelíteni az élő jelenlétben rejlő mágiát.

rap: Sokszor csináltok előadásokat bulihelyeken.

BJ: Ebben a közegben nőttem fel. A mai napig van műsorom a Tilos Rádióban, Csipetke címmel.

rap: Hol játszotok tavasszal?

BJ: Március 17-18-19-én este 7 órától a Merlin Színház padlásán az Ex Libris című előadásunkkal, melyet a MOME vizuális kommunikáció szakának hallgatóival készítettünk. Április 10-11-12-én pedig a Kiscelli Múzeum romtemplomában Kántor Kata rendez a Kazár szótárból egy összművészeti előadást, melyben szereplőként és installációk építőjeként is részt veszek.

Figyelmébe ajánljuk