Dél-Koreát Észak-Koreaként mutatták be az olimpiai nyitóünnepségen

  • narancs.hu
  • 2024. július 27.

Sport

A NOB közleményben kért elnézést. 

Az olimpia szervezői elnézést kértek, miután a dél-koreai sportolókat tévesen észak-koreaiként mutatták be a párizsi megnyitó ünnepségen – írja a BBC.

A lap emlékeztet, amikor a Szajnán feltűnt a dél-koreai delegáció hajója, angolul és franciául is a „Korei Népi Demokratikus Köztársaságként” (ez Észak-Koreai hivatalos neve) hivatkoztak rájuk. Ugyanezt a nevet használták – helyesen –, amikor Észak-Korea küldöttsége elhajózott.  Mint ismert, a két Korea a második világháború vége óta megosztott, a közelmúltban ráadásul fokozódott a feszültség a két állam között, ezért érthető, hogy miért különösen kínos a szervezők részéről a baki. 

 
A dél-koreai csapat tagjai nemzeti színű zászlót lengetnek egy hajón a Szajna folyón a 2024-es párizsi nyári olimpia megnyitóünnepségén 2024. július 26-án.
Fotó: MTI/AP Pool/Ri Dzsin Man
 

A dél-koreai sportminisztérium közölte, hogy „határozott panaszt kíván tenni Franciaországnál kormányzati szinten”. Jang Mi-ran sportminiszter-helyettes, aki 2008-ban olimpiai aranyat szerzett súlyemelésben, találkozót követelt Thomas Bach olimpiai bizottsági elnöktől. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos közleményben kért elnézést: „Szeretnénk bocsánatot kérni a dél-koreai küldöttség bemutatkozása során a megnyitó ünnepségen történt hiba miatt”, írta a szervezet. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk