kulthírek

  • .
  • 2009. március 12.

Trafik

CAPA HAZATÉRÉSE A Magyar Nemzeti Múzeumban Élő/Kép címmel megnyílt Robert Capa fotóinak kiállítása. A magyar származású művész életművét reprezentáló, közel ezerdarabos gyűjtemény megvásárlására tavaly 300 millió forint támogatást nyújtott a kormány.
Az ebből szemelgetett anyag március 16-ig ingyen tekinthető meg, ezt júliustól októberig a Ludwig Múzeumban egy 200 művet felölelő tárlat követi, novembertől pedig egy válogatást indítanak országos turnéra (Salgótarján, Miskolc, Sárospatak, Szolnok, Békéscsaba, Szeged, Szombathely, Győr, Székesfehérvár, Dunaújváros, Paks, Pécs).

MEGÚJULT NEUES MUSEUM Tízévi munka után a német főváros közönsége megcsodálhatta a 200 millió eurós költséggel felújított Neues Museumot. A restaurált épület kulcsát a munkálatok tervezését elnyert brit David Chipperfield nyújtotta át a berlinieknek. De ez még csak ízelítő volt, kiállításokkal októberben nyitnak; itt kap helyet a híres egyiptomi gyűjtemény, s benne külön termet Nefertiti mellszobra.

GETTÓDAL VÁLASZTÁSRA Az indiai Kongresszus Párt a Gettó milliomos filmdalát használja majd a következő választási kampányban: a kormányzó párt exkluzív jogot vásárolt a zenét szerző A. R. Rahman és a szöveget író Gulzar Oscar-díjas filmdala, a Jai Ho használatára.

MGMT KONTRA SARKOZY Az MGMT kártérítést követel, amiért Nicolas Sarkozy pártja országos kongresszusán és két online videóban engedély nélkül használta fel Kids című számukat. Az UMP elismerte a hibát, és szimbolikus gesztusként 1 (egy) eurót ajánlott fel, amit az MGMT még azt követően is sértően kevésnek talált, hogy a párt a szokásos 53 eurót átutalta a francia szerzői jogkezelő testületnek. Mindez röviddel azt megelőzően történt, hogy Sarkozy javaslatára a francia parlament tárgyalni kezdte az online kalózkodás szigorúbb szankcionálására vonatkozó jogszabályt.

A NEGYEDIK TALAPZAT A NÉPÉ "Van egy ötletem, és ti segíthettek megvalósítani" - mondja Antony Gormley az új projektje honlapján (oneandother. co.uk) látható klipben, önkénteseket toborozván egyórányi ingyenes pózolásra. A londoni Trafalgar tér négy sarkán egy-egy talapzat áll, közülük hármon szobor is van, az északnyugatira viszont nem tudták felállítani IV. Vilmos lovas szobrát, mert elfogyott a pénz. Az 1841 óta üres talapzatot 1999-ben keltette új életre a Royal Society of Arts: időről időre más-más más művész alkotása kerül rá. Mark Wallinger Ecce Homo című, életnagyságú - lentről aprónak tűnő - Krisztusa volt az első. Emlékezetes Mark Quinn 2005-ben kihelyezett, 3,5 méteres fehér márványból faragott szobra, az Alison Lapper Pregnant, mely a kar nélkül élő és alkotó művésznőt ábrázolta nyolc hónapos terhesen. Ezt váltotta fel 2007-ben a német Thomas Schütte Model for a Hotel című színes üvegkompozíciója (Narancs, 2005. szeptember 22.). A következő pályázaton két nyertest hirdettek. Yinka Shonibare a teret uraló oszlopra reflektálva egy üvegpalackba épített hajómodellt, Nelson admirális hajóját, a Victoryt képzelte ide: a Nelson's Ship in a Bottle azonban majd csak Antony Gormley 2400 önkéntese után jöhet. Anglia legismertebb és legnépszerűbb köztéri szobrásza ideájának megfelelően július és október között száz napon, napi 24 órán át eny-nyien töltenek egy-egy órát a talapzaton, a nonstop webkamerás közvetítésnek köszönhetően az egész világ szeme láttára. Bárki jelentkezhet, feltéve, ha Nagy-Britanniában él, és elmúlt 16. A résztvevőket - férfiakat és nőket egyenlő arányban, a lakosság területi megoszlását leképezve - számítógép sorsolja ki, biztonságukra a képen látható védőháló vigyáz majd. Akit feltesznek a 7,5 méter magas, 1,7x4,5 m-es talapzatra, az köteles egy órán át ott maradni, közben bármit tehet, ami nem ütközik törvénybe. Az ötletgazda reménye szerint végül mindebből kikerekedik valamiféle portré a mai Nagy-Britanniáról. Az 1950-ben született Antony Gormley (képünkön a 2006-os Sydney Biennáléra készített Asian Field című művének 180 ezer figurája között; 1994-ben e mű hazai változata, a Field for the British Isles révén nyerte el a Turner-díjat) részt vett a Velencei Biennálén és a kasseli documentán is. Illusztrációinkon néhány ismertebb munkája: a Crosby Beachnél lévő, százalakos Another Place, és a Temzén, Greenwichnél felállított, középen emberformává sűrűsödő acélidomok alkotta, 30 méter magas Quantum Cloud.

AFRIKA MOZIJA 40. évébe lépett a Fespaco, Afrika legnagyobb filmfesztiválja: Burkina Faso fővárosában, Ouagadougou-ban ezúttal egy etióp-német-francia koprodukció érdemelte ki a fődíjat. Az Afrika Oscarjának tartott szobrocska neve: Yennenga Arany Csődöre. Az Amerikában élő, etióp születésű Haile Gerima által írt és rendezett, amhara, német és angol nyelven beszélő Teza (képünk ebből való) az 1970-es évek Etiópiájában, Mengistu Haile Mariam uralma idején játszódik, főhőse egy németországi tanulmányaiból hazatért fiatal tudós, aki szembesül a magát marxistának mondó rezsim rémtetteivel. Az Ezüst Csődört a dél-afrikai John Kani nyerte (Nothing but the Truth), a Bronzot az algériai Lyes Salem (Masquerades), a legjobb dokumentumfilm díját pedig a marokkói Leila Kilani (Nos lieux interdits).

Figyelmébe ajánljuk