rés a présen - Film is készül - Neményi Ádám producer - Mystery Gang-menedzser

  • .
  • 2009. október 1.

Trafik

rés a présen: Az elmúlt pár évben igen népszerű lett a Mystery Gang, újra divat a rockabilly. Neményi Ádám: Mikor a Mystery Gang megalakult, már lassan 10 évvel ezelőtt, még nem dübörgött ennyire a nosztalgia, különösen a rockabilly nem. De Egri Péter vezetésével olyan autentikus trió állt össze, ami azóta is egyre nagyobb sikerrel képviseli Magyarországon a rockabillyt.
Tulajdonképpen évről évre folyamatos a népszerűség növekedése, és a rockabilly hazai megszerettetésében elévülhetetlen érdemei vannak a Mystery Gangnek.

rap: Tulajdonképpen mit jelent a rockabilly, mi jellemző egy ilyen zenét játszó zenekarra, és szerinted mitől jó egy banda?

NÁ: A rockabilly az egyik legkorábbi rock 'n' roll zenei műfaj, Elvis Presleytől Buddy Hollyig sokan játszottak ilyen zenét. A jellemző felállás a trió: gitár, bőgő vagy basszusgitár, dob - és feltétlenül egy hatalmas szív, amilendületesen viszi előre a zenekart. Ha ez a szív megvan, akkor a fantasztikus zene magával ragadja a közönséget is.

rap: Nemrég átalakult a zenekar, mondhatni a népszerűsége csúcsán. Miért?

NÁ: A zenekar alapítója, Egri Péter énekes-gitáros és a bőgős Paszinger Zoltán már 10 éve együtt zenél, csupán a dobos változott, Tamási Zoltán személyében egy fiatal, igazi rockabillys dobost sikerült szerződtetni, akit fiatalodó közönségünk is örömmel fogadott.

rap: A tetoválás hozzátartozik a stílusirányzathoz?

NÁ: Nem tudom, nekem nincs.

rap: A Dürer Kertben a MaNcs Szülinapon játszik az MG október 2-án. Milyen őszi programok várnak még?

NÁ: Nagyon sűrű a csapat őszi programja: hét végén egy németországi fellépésre utaznak, számos egyetemi buliban játszanak, vidéken lépnek fel, mindemellett készül az első Magyarországon kiadandó lemez az EMI kiadásában, ami egy amolyan best of LP lesz. És november 22-én az A38 hajón tartjuk a 10. születésnapot, itt film is készül.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?