rés a présen - Film is készül - Neményi Ádám producer - Mystery Gang-menedzser

  • .
  • 2009. október 1.

Trafik

rés a présen: Az elmúlt pár évben igen népszerű lett a Mystery Gang, újra divat a rockabilly. Neményi Ádám: Mikor a Mystery Gang megalakult, már lassan 10 évvel ezelőtt, még nem dübörgött ennyire a nosztalgia, különösen a rockabilly nem. De Egri Péter vezetésével olyan autentikus trió állt össze, ami azóta is egyre nagyobb sikerrel képviseli Magyarországon a rockabillyt.
Tulajdonképpen évről évre folyamatos a népszerűség növekedése, és a rockabilly hazai megszerettetésében elévülhetetlen érdemei vannak a Mystery Gangnek.

rap: Tulajdonképpen mit jelent a rockabilly, mi jellemző egy ilyen zenét játszó zenekarra, és szerinted mitől jó egy banda?

NÁ: A rockabilly az egyik legkorábbi rock 'n' roll zenei műfaj, Elvis Presleytől Buddy Hollyig sokan játszottak ilyen zenét. A jellemző felállás a trió: gitár, bőgő vagy basszusgitár, dob - és feltétlenül egy hatalmas szív, amilendületesen viszi előre a zenekart. Ha ez a szív megvan, akkor a fantasztikus zene magával ragadja a közönséget is.

rap: Nemrég átalakult a zenekar, mondhatni a népszerűsége csúcsán. Miért?

NÁ: A zenekar alapítója, Egri Péter énekes-gitáros és a bőgős Paszinger Zoltán már 10 éve együtt zenél, csupán a dobos változott, Tamási Zoltán személyében egy fiatal, igazi rockabillys dobost sikerült szerződtetni, akit fiatalodó közönségünk is örömmel fogadott.

rap: A tetoválás hozzátartozik a stílusirányzathoz?

NÁ: Nem tudom, nekem nincs.

rap: A Dürer Kertben a MaNcs Szülinapon játszik az MG október 2-án. Milyen őszi programok várnak még?

NÁ: Nagyon sűrű a csapat őszi programja: hét végén egy németországi fellépésre utaznak, számos egyetemi buliban játszanak, vidéken lépnek fel, mindemellett készül az első Magyarországon kiadandó lemez az EMI kiadásában, ami egy amolyan best of LP lesz. És november 22-én az A38 hajón tartjuk a 10. születésnapot, itt film is készül.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.