kulthírek

  • .
  • 2009. október 1.

Trafik

AEGON-TÁRSDÍJ Jónás Tamás, az Aegon Művészeti Díj idei kitüntetettje jelölése nyomán Juhász Gábor zeneszerző, jazzgitáros veheti át október 20-án az Aegon Művészeti Társdíjat. Együtt írták Marozsán Erika Szakíts, ha tudsz című albumát, s ő volt Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Bognár Szilvia Szájról szájra című közös projektjének zenei vezetője.
Együttese, a Juhász Trió legújabb lemeze a napokban jelent meg 1978 címmel.

TÖRÖK FERENC RETROSPEKTÍV Október 1-4. között, a Spiró György Koccanás című drámájából készített tévéfilm moziverziójának premierjéhez időzítve Török Ferenc eddigi filmes életműve látható a Kinóban, korai rövidfilmjeitől az egész estés darabokon (Moszkva tér, Szezon, Overnight) át a Koccanásig, amelynek október 2-i vetítése után a rendező és az író beszélget a pódiumon.

Törőcsik Mari élete képekben Keleti Éva fotóművész Törőcsik Mariról készített képeiből nyílt kiállítás hétfő este a budapesti Symbol Art Galériában. A megnyitón bemutatták a Kossuth-díjas színművész életéről készült fotóalbumot is, amelynek felvételeit Keleti Éva az MTI Fotóarchívumából válogatta. Az október 8-ig látható tárlaton 42 kép szerepel; az első még Törőcsik Mari főiskolás éveiben készült, 1955-ben, az utolsó pedig 1988-ban. (MTI)

KÍNAI KULTÚRA A diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulója alkalmából október 25-ig Kínai Kulturális Fesztivált rendeznek Budapesten és Kecskeméten. Az Uránia mozi kínai filmhete után, október 2-3-án az ELTE Botanikus Kertjében a kínai kertművészet titkaiba vezetnek be, egy héttel később akrobaták és énekesek lépnek fel a Jogi Kar dísztermében, majd a Kínai Nemzetiségek Ének- és Táncegyüttese szerepel a Madáchban és a kecskeméti Katonában. A Mezőgazdasági Múzeumban kortárs kínai tintafestményeket állítanak ki.

FESZTIVÁLHETEK

BUDAPESTI ÕSZ Három hét múlva tán kiderül, hogy a keserű csokiba harapó nagyi fancsali plakátarca felébresztette vagy lelohasztotta a kortárs művészet közönségének kedvét, de akár így, akár úgy, az október 9-18. közötti Budapesti 'szi Fesztivál menetrendszerűen megpróbál kizökkenteni a mindennapok rutinjából. A Zebraszínház például két délután színházi térré változtatja az Andrássy út öt gyalogos átkelőhelyét, a Kino a szexualitást művészi módon értelmező, itthon még nem vetített filmeké lesz (Sex in Art on Film), a Tháliát magyar zsidókat érintő, 1945-ös rettenettel tölti meg a Münchner Kammerspiele egy új Elfriede Jelinek-dráma, a Rechnitz előadásával, míg a Millenárison a mai köznapi nácizmussal szembesít a belga Muziektheater Transparant (Ruhe). A Trafó olyan vendégeket fogad, mint a Bálint Eszterrel fellépő Ceramic Dog, azaz Marc Ribot együttese, az Eötvös Péter kamaraműveit játszó francia Ensemble Linea, vagy az új produkcióval jelentkező belga koreográfus, Wim Vandekeybus. Gergye Krisztián Társulata a Bárkában és a MU Színházban Nádas Péter Találkozását és Temetését viszi át a mozgás világába, a Maladype Alfred de Musset Lorenzaccióját adja elő, az Artus KakasKakasKakas című ősbemutatóját a japán festőművész, Hokuszai ihlette. A Goethe Intézetben fotókiállítás idézi fel az idén elhunyt Pina Bausch tíz évvel ezelőtti magyarországi munkaheteit, Typopass címmel tipográfiai kiállítást kínál a Dorottya Galéria, Perényi Miklós és az UMZE Kamaraegyüttes közös koncertet ad, az Amadinda pedig újdonságokkal ünnepli 25 éves jubileumát. Részletek: bof.hu.

Design HÉT "A kreativitás és innováció európai éve" programjának részeként a kreatív energiák tematikája köré szerveződött az idei, hatodik Design Hét rendezvénysorozata, október 2-11. között. Ekkor osztják ki immár 30. alkalommal a Magyar Formatervezési Díjat, s a köznapi halandó is újra beteheti lábát az Erzsébet téri Design Terminálba, ahol Versenyben - Magyar design a világpiacon címmel látható kiállítás november 1-jéig. A kiállítások, divatbemutatók és egyéb események gazdagságához képest e szűkös helyről csak továbbirányítani tudjuk az érdeklődőt: designhet.hu.

KÜLHONI MAGYAROK Október 14-31. között az Égtájak Iroda másodszor rendezi meg Biennále címmel a külhoni magyarok kulturális fesztiválját. A nyitókoncertet az 1956-os emigránsokból alakult Philharmonica Hungarica adja Vásáry Tamás vezényletével. Asaf Roth izraeli marimbaművész Palya Beával, illetve saját zenekarával, Roby Lakatos hegedűművész gyerekkori barátaival együtt lép fel, a szatmárnémeti Rappert Gábor pedig Cseh Tamás-dalokat ad elő. A budapesti és a bukaresti Operett közös produkcióban, magyarul és románul, kétnyelvű feliratozással játssza Presgurvic Rómeó és Júlia musicaljét Kerényi Miklós Gábor rendezésében, a Kolozsvári Magyar Opera Álarcosbálját Ascher Tamás rendezte, ugyanonnan az Állami Magyar Színház a Három nővért hozza Tompa Gábor rendezésében. A magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely a névadó rendezésében mutatja be Száz tű hossza című előadását. No Pass címmel öt helyszínen látható kortárs képzőművészek kiállítása, ezen túlmenően a Fészek Művészklubban a londoni Bolygó Bálint alkotásait és a budapesti Kaiser Ottó fotóit állítják ki, s ugyanitt mutatkozik be a kolozsvári Koinónia, a pozsonyi Kaligram és a zentai zEtna könyvkiadó. Részletes program: egtajak.com.

BRIGITTE BARDOT ÉS SOPHIA LOREN 75 éves lett az 50-es, 60-as évek két ragyogó mozicsillaga. Mindketten címlaplányként kezdték, filmes karrierjük fellendítésében mindkettejüknél kulcsszerepet játszott első férjük - Brigitte Bardot-nál Roger Vadim rendező, Sophia Lorennél Carlo Ponti producer -, de míg Loren a mai napig aktív, mozi- és tévéfilmszerepeket vállal, sőt három éve még félmeztelenül pózolt egy Pirelli-naptárban, s életművéért Oscar-díjat is kapott, Bardot 40 éves kora előtt felhagyott a filmezéssel, s legutóbb kijelentette: soha nem volt nagy színésznő. Visszavonulása óta állatvédőként vett részt a közéletben, az utóbbi években pedig iszlámellenességével keltett feltűnést, különben viszszavonultan él, mankóval jár, a napfényes éveit felidéző kiállítás megnyitóján sem jelent meg. A Les années "insouciance" január 31-ig tart nyitva Párizs mellett, az Espace Landowski termeiben.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.