kulthírek

  • .
  • 2009. október 1.

Trafik

AEGON-TÁRSDÍJ Jónás Tamás, az Aegon Művészeti Díj idei kitüntetettje jelölése nyomán Juhász Gábor zeneszerző, jazzgitáros veheti át október 20-án az Aegon Művészeti Társdíjat. Együtt írták Marozsán Erika Szakíts, ha tudsz című albumát, s ő volt Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Bognár Szilvia Szájról szájra című közös projektjének zenei vezetője.
Együttese, a Juhász Trió legújabb lemeze a napokban jelent meg 1978 címmel.

TÖRÖK FERENC RETROSPEKTÍV Október 1-4. között, a Spiró György Koccanás című drámájából készített tévéfilm moziverziójának premierjéhez időzítve Török Ferenc eddigi filmes életműve látható a Kinóban, korai rövidfilmjeitől az egész estés darabokon (Moszkva tér, Szezon, Overnight) át a Koccanásig, amelynek október 2-i vetítése után a rendező és az író beszélget a pódiumon.

Törőcsik Mari élete képekben Keleti Éva fotóművész Törőcsik Mariról készített képeiből nyílt kiállítás hétfő este a budapesti Symbol Art Galériában. A megnyitón bemutatták a Kossuth-díjas színművész életéről készült fotóalbumot is, amelynek felvételeit Keleti Éva az MTI Fotóarchívumából válogatta. Az október 8-ig látható tárlaton 42 kép szerepel; az első még Törőcsik Mari főiskolás éveiben készült, 1955-ben, az utolsó pedig 1988-ban. (MTI)

KÍNAI KULTÚRA A diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulója alkalmából október 25-ig Kínai Kulturális Fesztivált rendeznek Budapesten és Kecskeméten. Az Uránia mozi kínai filmhete után, október 2-3-án az ELTE Botanikus Kertjében a kínai kertművészet titkaiba vezetnek be, egy héttel később akrobaták és énekesek lépnek fel a Jogi Kar dísztermében, majd a Kínai Nemzetiségek Ének- és Táncegyüttese szerepel a Madáchban és a kecskeméti Katonában. A Mezőgazdasági Múzeumban kortárs kínai tintafestményeket állítanak ki.

FESZTIVÁLHETEK

BUDAPESTI ÕSZ Három hét múlva tán kiderül, hogy a keserű csokiba harapó nagyi fancsali plakátarca felébresztette vagy lelohasztotta a kortárs művészet közönségének kedvét, de akár így, akár úgy, az október 9-18. közötti Budapesti 'szi Fesztivál menetrendszerűen megpróbál kizökkenteni a mindennapok rutinjából. A Zebraszínház például két délután színházi térré változtatja az Andrássy út öt gyalogos átkelőhelyét, a Kino a szexualitást művészi módon értelmező, itthon még nem vetített filmeké lesz (Sex in Art on Film), a Tháliát magyar zsidókat érintő, 1945-ös rettenettel tölti meg a Münchner Kammerspiele egy új Elfriede Jelinek-dráma, a Rechnitz előadásával, míg a Millenárison a mai köznapi nácizmussal szembesít a belga Muziektheater Transparant (Ruhe). A Trafó olyan vendégeket fogad, mint a Bálint Eszterrel fellépő Ceramic Dog, azaz Marc Ribot együttese, az Eötvös Péter kamaraműveit játszó francia Ensemble Linea, vagy az új produkcióval jelentkező belga koreográfus, Wim Vandekeybus. Gergye Krisztián Társulata a Bárkában és a MU Színházban Nádas Péter Találkozását és Temetését viszi át a mozgás világába, a Maladype Alfred de Musset Lorenzaccióját adja elő, az Artus KakasKakasKakas című ősbemutatóját a japán festőművész, Hokuszai ihlette. A Goethe Intézetben fotókiállítás idézi fel az idén elhunyt Pina Bausch tíz évvel ezelőtti magyarországi munkaheteit, Typopass címmel tipográfiai kiállítást kínál a Dorottya Galéria, Perényi Miklós és az UMZE Kamaraegyüttes közös koncertet ad, az Amadinda pedig újdonságokkal ünnepli 25 éves jubileumát. Részletek: bof.hu.

Design HÉT "A kreativitás és innováció európai éve" programjának részeként a kreatív energiák tematikája köré szerveződött az idei, hatodik Design Hét rendezvénysorozata, október 2-11. között. Ekkor osztják ki immár 30. alkalommal a Magyar Formatervezési Díjat, s a köznapi halandó is újra beteheti lábát az Erzsébet téri Design Terminálba, ahol Versenyben - Magyar design a világpiacon címmel látható kiállítás november 1-jéig. A kiállítások, divatbemutatók és egyéb események gazdagságához képest e szűkös helyről csak továbbirányítani tudjuk az érdeklődőt: designhet.hu.

KÜLHONI MAGYAROK Október 14-31. között az Égtájak Iroda másodszor rendezi meg Biennále címmel a külhoni magyarok kulturális fesztiválját. A nyitókoncertet az 1956-os emigránsokból alakult Philharmonica Hungarica adja Vásáry Tamás vezényletével. Asaf Roth izraeli marimbaművész Palya Beával, illetve saját zenekarával, Roby Lakatos hegedűművész gyerekkori barátaival együtt lép fel, a szatmárnémeti Rappert Gábor pedig Cseh Tamás-dalokat ad elő. A budapesti és a bukaresti Operett közös produkcióban, magyarul és románul, kétnyelvű feliratozással játssza Presgurvic Rómeó és Júlia musicaljét Kerényi Miklós Gábor rendezésében, a Kolozsvári Magyar Opera Álarcosbálját Ascher Tamás rendezte, ugyanonnan az Állami Magyar Színház a Három nővért hozza Tompa Gábor rendezésében. A magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely a névadó rendezésében mutatja be Száz tű hossza című előadását. No Pass címmel öt helyszínen látható kortárs képzőművészek kiállítása, ezen túlmenően a Fészek Művészklubban a londoni Bolygó Bálint alkotásait és a budapesti Kaiser Ottó fotóit állítják ki, s ugyanitt mutatkozik be a kolozsvári Koinónia, a pozsonyi Kaligram és a zentai zEtna könyvkiadó. Részletes program: egtajak.com.

BRIGITTE BARDOT ÉS SOPHIA LOREN 75 éves lett az 50-es, 60-as évek két ragyogó mozicsillaga. Mindketten címlaplányként kezdték, filmes karrierjük fellendítésében mindkettejüknél kulcsszerepet játszott első férjük - Brigitte Bardot-nál Roger Vadim rendező, Sophia Lorennél Carlo Ponti producer -, de míg Loren a mai napig aktív, mozi- és tévéfilmszerepeket vállal, sőt három éve még félmeztelenül pózolt egy Pirelli-naptárban, s életművéért Oscar-díjat is kapott, Bardot 40 éves kora előtt felhagyott a filmezéssel, s legutóbb kijelentette: soha nem volt nagy színésznő. Visszavonulása óta állatvédőként vett részt a közéletben, az utóbbi években pedig iszlámellenességével keltett feltűnést, különben viszszavonultan él, mankóval jár, a napfényes éveit felidéző kiállítás megnyitóján sem jelent meg. A Les années "insouciance" január 31-ig tart nyitva Párizs mellett, az Espace Landowski termeiben.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!