étel, hordó - SABOTAGE

  • .
  • 2009. október 1.

Trafik

A Bosnyák tér környékére a piaci hangulat jellemző, így hát az étkezési szokásokat a lángosozással, csirkézéssel, lacizással és dohányzással jellemezhetnénk. A képzavarosban halászva bátran kijelenthetjük, hogy a módszeres evészet üli torát, szabályt erősítő kivételnek az eperjoghurtjába forduló közértes lányt mondanánk.
De kicsivel odébb, a Nagy Lajos király út és a Gyarmat utca sarkán már elfogynak a súlyos illatok. A hatvanas évek végének luxusa vet árnyékot a villamossínre, valaha komoly stílustörésnek számíthatott a ipari-családi házas környék hangulatától eltérő sokemeletes ház, de ennyi év (évtized) után már csak a földszintjére telepített vendéglátóhely bontja a formát, legalábbis elnevezésében. Nemzedékfüggő, kinek mi jut eszébe a szabotázs hallatán. Apánknak a selejt bosszúja, nekünk meg a Black Sabbath, a borítón Ozzy és haverjai egy "rosszul működő" tükör előtt állnak, rémes...

Azonban elképzelésünk sincs, hogy miért hívják így ezt az éttermet. Az átlagoshoz képest jó ízléssel berendezett, kimondottan visszafogott miliő, kedves felszolgálóval, átlagos választékkal. Legfeljebb a sztereóhatás tér el a megszokottól: komolynak tűnő ládák a magasban, s ennek megfelelően jelentősebb hangerő. De a dj - most is, mint oly sokszor - valamelyik kereskedelmi rádió zenei szerkesztője.

A háromféle mártogató focacciával (1190 Ft) viszont a napnál is világosabb. A szétvagdosott pizzatészta "feltétlenül" és a három, nem túl meggyőző szósz a fokhagyma-tejföl-ketchup vidékéről álmos kezdet, amit a májgombócleves (690 Ft) alapja fellendít, tartalma - a henger alakú és teljesen íztelen "gombóc" - viszont a mélybe ránt. A kiegyenlítődés a Sabotage-salátával (990 Ft) folytatódik: a friss zöldséggel, főtt tojással és sajttal megrakott tányér - ha már a ház nevét viseli - lehetne érdekesebb is. Kezdjük azt hinni, hogy a Sabotage specialitása a kiszámíthatóság, de a Guinness bélszíncsíkok burgonyás tappanccsal (2990 Ft) végre meglepetést okoz. A hús kitűnő, a sörös/mézes (?) mártástól kellően különlegessé válik, és örömmel állapítjuk meg, hogy a tappancs (másutt tócsninak mondják) elkészítésénél remekül működött az olajszűrő. E jóra fordulást az epervelős fehércsokis mousse-szal (690 Ft) igyekszünk még hangsúlyosabbá tenni, de a betetőzés (ha úgy tetszik, megkoronázás) elmarad, ez a desszert csak hab a tányéron.

Figyelmébe ajánljuk