étel, hordó - SABOTAGE

  • .
  • 2009. október 1.

Trafik

A Bosnyák tér környékére a piaci hangulat jellemző, így hát az étkezési szokásokat a lángosozással, csirkézéssel, lacizással és dohányzással jellemezhetnénk. A képzavarosban halászva bátran kijelenthetjük, hogy a módszeres evészet üli torát, szabályt erősítő kivételnek az eperjoghurtjába forduló közértes lányt mondanánk.
De kicsivel odébb, a Nagy Lajos király út és a Gyarmat utca sarkán már elfogynak a súlyos illatok. A hatvanas évek végének luxusa vet árnyékot a villamossínre, valaha komoly stílustörésnek számíthatott a ipari-családi házas környék hangulatától eltérő sokemeletes ház, de ennyi év (évtized) után már csak a földszintjére telepített vendéglátóhely bontja a formát, legalábbis elnevezésében. Nemzedékfüggő, kinek mi jut eszébe a szabotázs hallatán. Apánknak a selejt bosszúja, nekünk meg a Black Sabbath, a borítón Ozzy és haverjai egy "rosszul működő" tükör előtt állnak, rémes...

Azonban elképzelésünk sincs, hogy miért hívják így ezt az éttermet. Az átlagoshoz képest jó ízléssel berendezett, kimondottan visszafogott miliő, kedves felszolgálóval, átlagos választékkal. Legfeljebb a sztereóhatás tér el a megszokottól: komolynak tűnő ládák a magasban, s ennek megfelelően jelentősebb hangerő. De a dj - most is, mint oly sokszor - valamelyik kereskedelmi rádió zenei szerkesztője.

A háromféle mártogató focacciával (1190 Ft) viszont a napnál is világosabb. A szétvagdosott pizzatészta "feltétlenül" és a három, nem túl meggyőző szósz a fokhagyma-tejföl-ketchup vidékéről álmos kezdet, amit a májgombócleves (690 Ft) alapja fellendít, tartalma - a henger alakú és teljesen íztelen "gombóc" - viszont a mélybe ránt. A kiegyenlítődés a Sabotage-salátával (990 Ft) folytatódik: a friss zöldséggel, főtt tojással és sajttal megrakott tányér - ha már a ház nevét viseli - lehetne érdekesebb is. Kezdjük azt hinni, hogy a Sabotage specialitása a kiszámíthatóság, de a Guinness bélszíncsíkok burgonyás tappanccsal (2990 Ft) végre meglepetést okoz. A hús kitűnő, a sörös/mézes (?) mártástól kellően különlegessé válik, és örömmel állapítjuk meg, hogy a tappancs (másutt tócsninak mondják) elkészítésénél remekül működött az olajszűrő. E jóra fordulást az epervelős fehércsokis mousse-szal (690 Ft) igyekszünk még hangsúlyosabbá tenni, de a betetőzés (ha úgy tetszik, megkoronázás) elmarad, ez a desszert csak hab a tányéron.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.