rés a présen - őrült, mint egy kalapos - Erdei Ildikó Virág kalaptervező

  • .
  • 2010. december 9.

Trafik

rés a présen: Mit jelent az, hogy ökokalap? Erdei Ildikó Virág: Tetszik ez az elnevezés! Utcai viseletre hagyományos alapanyagokból készítem a kalapokat, de nagyon érdekel mindenféle alternatív megoldás és az újrahasznosítás. Nincs olyan dolog, amiből ne lehetne kalapot csinálni.
Alapvetően ebből indulok ki, és nagyon izgalmas anyagkísérletek során sokszor igazán különleges darabok születnek.

rap: Ismered az Alice Csodaországban bolond kalaposát. Érzel lelki rokonságot vele?

EIV: Nagyon kedvelem őt, már csak a neve miatt is! Egy picit biztosan dilisnek kell lenni ehhez a foglalkozáshoz, már csak azért is, mert egy kihalófélben lévő szakmáról beszélünk. Az "őrült, mint egy kalapos" angol kifejezésért (mad as a hatter) egyébként a kalapkészítés során képződő higanygőz a felelős, ami az idegrendszert károsítja. A regény karaktere is ebből született. Szerencsére ma ez a veszélyes anyag már nem használatos.

rap: Divatot teremtesz, vagy színházban gondolkodsz?

EIV: Egyszerre van mindkettő jelen az életemben. A színházi munkák kiemelnek a hétköznapi teendők szürkeségéből, lehet korlátlanul fantáziálni. Emellett egyre többen rendelnek tőlem kalapot, ami mindenképpen azt jelenti, hogy van rá igény, csak türelmesnek és kitartónak kell lenni.

rap: Milyen produkciókban veszel részt?

EIV: Most éppen az X-faktor egyik versenyzőjének készítek kalapokat szombatról szombatra, ami nagyon izgalmas feladat. Készül a téli kollekció is, ami most már férfikalapokkal is kiegészül, és több divattervező kollekciójában is közreműködöm. A december 8. és 11. között a Trafóban látható Mini-A-Túrák IV. elnevezésű projektben pedig jelmeztervezőként dolgozom. Simor Ági kért fel, hogy vegyek részt az előadás létrehozásában, ami a Tűzraktér alkotóinak közös, összművészeti produkciója. A tűzraktér művészei közös kísérletezésének eredménye ezúttal is egy több etűdből álló előadás, amelynek során most a színház, a ruhatervezés, a cirkusz és animáció világában merülhet el a közönség. A Tűzraktérben található egyébként a showroomként is funkcionáló kalaposműhelyem.

rap: Hol láthatjuk a munkáidat még a közeljövőben?

EIV: December 18-án több tervező részvételével lesz a Fogasházban egy divatbemutató, ezen is ott leszek a legújabb kalapokkal, amelyeket aztán a karácsonyi Wampon lehet megvásárolni. Januárban ismét játsszák a Tűzraktérben a Rácz Vivien Projekt című darabot, amiben díszlet- és jelmeztervezőként dolgoztam, és remélhetőleg a Mini-A-Túrák IV. is látható lesz még a tél folyamán.

Figyelmébe ajánljuk