kulthírek

  • .
  • 2010. december 9.

Trafik

GYÁSZ 95 éves korában elhunyt Mario Monicelli: a rákbeteg rendező kiugrott kórházi szobája ablakából. A háború utáni olasz vígjáték mestere 1934-ben a Pál utcai fiúk néma rövidfilmváltozatával kezdte pályáját, az I ragazzi della via Paal díjat kapott Velencében, ahol 1958-ban A nagy háborúval Arany Oroszlánt is nyert.
Olyan filmek fűződnek nevéhez, mint a Brancaleone ármádiája, Az ezredeseket akarjuk, a Kedves Michele vagy utolsó munkája, A sivatag rózsái.

75 éves korában elhunyt Székelyhidi Ágoston író, irodalomtörténész: tragikus halálának körülményeit egyelőre vizsgálják. 1956-os debreceni szerepvállalása miatt bebörtönözték. Az MDF alapító tagja volt. Családja 1948-ban kényszerült áttelepülni Romániából, Debreceni napló Erdélyről című könyvét a 40 évvel későbbi átmenekülőkről írta, Végítélet című színdarabját pedig a rendszerváltás 20. évfordulójára.

87 éves korában elhunyt Irvin Kirshner: az amerikai rendező olyan produkciókat jegyzett, mint a Csillagok háborúja sorozat második részeként készített A Birodalom visszavág, a Robotzsaru 2 vagy a Soha ne mondd, hogy soha című 1983-as James Bond-darab.

NOIR DÉSIR: A VÉG Noha a 2004-ben gyilkosság miatt elítélt énekes, Bertrand Cantat 2007-ben kiszabadult, a Noir Désir működése nem állt igazából helyre, új albumot se készítettek. Most előbb Serge Teyssot-Gay gitáros jelentette be, hogy kiszáll, majd Denis Barthe dobos tette közzé: vége az elmúlt két évtized egyik vezető francia rockzenekarának.

emberjogi világnap a gödörben December 10-én az Amnesty International Magyarország 20 éves születésnapi buliján fellép a Nemjuci, a Dunabeat című albumát is dedikáló Heaven Street Seven, a Supernem és Vida Tóni.

POLANSKIÉ AZ EURÓPAI FILMDÍJ Roman Polanski Szellemírója nyerte az idei Európai Filmdíjat. A legjobb rendező díját is kiérdemlő 77 éves művész nem személyesen vette át a díjat Tallinnban, mert Észtországnak kiadatási megállapodása van az Egyesült Államokkal, ahol eljárás folyik ellene egy 1977-es megrontási ügyben. A francia-német-brit koprodukció forgatókönyvét (Polanski és Robert Harris), dizájnját (Albrecht Konrad) és zenéjét (Alexandre Desplat) is díjazták, címszereplője, Ewan McGregor pedig a legjobb férfi alakítás díját érdemelte ki. A legjobb női főszereplő Sylvie Testud lett (Jessica Hausner: Lourdes). Az év felfedezettjének az izraeli-német-francia koprodukcióban készült Libanon, Samuel Maoz alkotása bizonyult, s operatőrét, Giora Bejacht is díjazták. A legjobb egész estés animáció: Sylvain Chomet: The Illusionist, a legjobb rövidfilm: Katarzyna Klimkiewicz: Hanoi - Warszawa. A közönség a belga Jaco van Dormael művére, a Mr. Nobodyra adta le a legtöbb szavazatot. A két életműdíjas: Bruno Ganz német színész és a libanoni születésű zeneszerző, Gabriel Yared (vele készült interjúnkat lásd múlt heti számunkban).

BÚJÓCSKA Az utóbbi idők egyik legjobbjának tartott tematikus kiállítás látható február 13-ig a washingtoni National Portrait Galleryben Hide/Seek: Difference and Desire in American Portraiture címmel: történeti jelleggel foglalkozik a meleg és leszbikus tematika megjelenésével a képzőművészetben, többek között Andy Warhol, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Robert Mapplethorpe, Annie Leibovitz munkáin keresztül. Az AIDS utáni időszak egyik alkotását, David Wojnarowicz videóját az intézmény anyagi támogatásának megvonatásával fenyegető katolikus szervezetek nyomására azonban eltávolították a kiállításról: a Diamanda Galas zenéjére készült négyperces video egyik visszatérő képsorán pár másodpercen át hangyák mászkálnak egy keresztre feszített Krisztuson. A Catholic League szerint ez gyűlöletbeszéd. Az 1987-ben készült Fire in my Belly más értelmezéseket is kínál, főleg annak ismeretében, hogy Wojnarowicz ezzel nemcsak férfi szerelme, Peter Hujar halálára reflektált, hanem elsősorban arra, ahogyan a társadalom egésze (az egyházat is beleértve) reagált az AIDS-re - egyébként mindketten e kór következtében vesztették életüket.

JÓTÉKONY ÁRVERÉSEK Soha többet! Harmadszor - ezzel a címmel rendeztek árverést a kormány megbízásából a Pintér Galériában: olyan műtárgyakat (festményeket, szobrokat, sokszorosított grafikákat, fényképeket) kínáltak eladásra, melyek még a szocializmus évtizedeiből maradtak meg az állami intézmények, minisztériumok raktáraiban. Nevesebb (Ábrahám Rafael, Csáki Maronyák József, Ék Sándor, Hincz Gyula, Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Koszta Rozália, Luzsicza Lajos, Makrisz Zizi, Mikus Sándor, Szinte Gábor, Würtz Ádám, Zala Tibor) és ismeretlenül csengő nevű alkotók munkáira lehetett licitálni, a legalacsonyabb kikiáltási árról, 1 Ft-ról Rákosi Mátyás protokollfotója, a legmagasabbról, 300 ezerről Biai-Föglein István, Dienes János, Molnár József, "vári László és Rozs János egy-egy festménye indult. A bevételt a vörösiszap-katasztrófa károsultjai javára fordítják a Caritas szervezeten keresztül.

15. alkalommal rendeznek jótékonysági árveréssel egybekötött kortárs művészeti kiállítást a Szalmaszál a Hajléktalanokért Alapítvány részére, ezúttal Women Only/Nők mentén címmel az OSA Centrális Galériájában. December 8-18-ig tart nyitva, a záró szombaton, délelőtt 11-kor kezdődik az árverés. A címnek megfelelően közel negyven női alkotó - Bikácsi Daniela, Csurka Eszter, Chilf Mária, Köves Éva, Kovács Lola, Szépfalvi Ágnes, Vojnich Erzsébet és mások - munkáit mutatják be, a legkülönbözőbb témákban, műfajban és eszközhasználattal.

AI WEIWEI NEM UTAZHAT Egy hónapja a kínai rendőrség megakadályozta, hogy Pekingből Sanghajba utazzon Ai Weiwei, akinek Sunflower Seeds című kiállítása a londoni Tate Modern turbinacsarnokában látható(Narancs, november 11.). A művész december elején Szöulba utazott volna, de nem engedték repülőre szállni. A nemzetbiztonsági érdekre hivatkozó magyarázat azt sejteti, hogy attól tartottak, esetleg Stockholmba utazna, hogy átvegye a Nobel-békedíjat a bebörtönzött Liu Xiaobo helyett.

Figyelmébe ajánljuk