A mikro-RNS felfedezőinek jár az orvosi Nobel-díj

  • narancs.hu
  • 2024. október 7.

Tudomány

Victor Ambros és Gary Ruvkun kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat a génszabályozásban döntő szerepet játszó mikro-RNS felfedezéséért.

Kihirdették az első díjakat a „Nobel-héten”. Az orvosi-élettani kategóriában az idei évben két amerikai kutató, Victor Ambros és Gary Ruvkun veheti át az elismerést a mikro-RNS felfedezéséért és szerepének meghatározásáért a poszttranszkripciós génszabályozásban.

A Nobel-bizottság indoklása szerint Ambros és Ruvkun felfedezése „a Caenorhabditis elegans nevű apró féregben tett úttörő felfedezése a génszabályozás egy teljesen új elvét tárta fel. Kiderült, hogy ez nélkülözhetetlen a többsejtű szervezetek, így az emberek számára is. A mikro-RNS-ek alapvető fontosságúnak bizonyulnak a szervezetek fejlődése és működése szempontjából.”

Victor Ambros fejlődésbiológus a Massachusettsi Egyetem orvosi karának professzora, Gary Ruvkun molekuláris biológus pedig a Harvard Egyetem orvosi karán dolgozik, és a Massachusettsi Közkórházban kutat – írja a Qubit. Először a nyolcvanas évek végén találkoztak, és együtt dolgoztak az ugyancsak Nobel-díjas Robert Horovitz kutatócsoportjában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk