Ufó- és parapszichológiai kongresszus: A Föld sötét oldalán

  • Para-Kovács Imre
  • 2001. március 8.

Tudomány

"Ufót látott a yetiMilyen mázlija van neki!"(Takács Tamás)Ezeket a rendezvényeket kongresszusnak, konferenciának, szimpozionnak szokás nevezni, mert a vándorcirkusz bizonyosan megsértené a résztvevők érzékenységét, és ezzel nem is érdemes különösebben foglalkozni, mert a belgyógyászok, agysebészek és sumerológusok is csak hakniznak körbe a világon, miközben elmondják és meghallgatják ugyanazt Miskolcon, mint Sydneyben.Külcsín és belbecsAz Új évezred - A tudomány határán alcímet viselő rendezvény nem kívánt elveszni a külsőségek rakoncátlan labirintusában, ezért az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház előtere és színházterme pont úgy nézett ki, mint a hétköznapokon, leszámítva talán azt a kis kompozíciót a színpadon és az előtérben, melyben a szervezők, az Ufómagazin szerkesztői eredeti és szellemes egységbe ötvözték a NASA feliratot viselő és lefolyószűrőkből épített űrhajóábrándot, a három, dél-harlemi divat szerint öltöztetett ufonautát és az ikebana legszebb hagyományait. Könyörögve kértem az egyik látogatót, hogy mondja meg, mit keresnek a szárított laskagombák az űrhajó mellett, de csak kacagott, és folytatta tovább eszmecseréjét szomszédjával arról, hogy milyen igazságtalanság volt őt kitiltani egy összejövetelről arra való hivatkozással, hogy elszívja az energiát.Az ufókongresszusokon óvatosan kell beszélgetést kezdeményezni.
A legjobb indítás, amit hallottam, az volt, amikor egy idősebb esztergályos azzal csatlakozott egy beszélgető csoporthoz, hogy "ez a baj veletek, emberekkel!"

Legalább olvas a gyerek

Az ufók meglehetősen alul vannak mörcsendájzolva még hazánkban, mert az előtérben csak könyveket, kulcstartókat, gyógyító érmét (4000 Ft), mágikus szerencsepatkót (3000 Ft), életkristályt (1 kúra, 3 üveg: 12 300 Ft) és biovitalitás-mérőt (14 900 Ft) lehetett vásárolni. Sehol egy "Vigyetek magatokkal!" feliratú poló, sehol egy alienes köcsög, hiányoznak az ufócédék, ufócsalogató jelzések a háztetőre, összerakható alienfigurák, megannyi kiváló lehetőség a fröccsöntőknek és a fafaragóknak. Az elmaradt tárgyakért a könyvesbolt kínálata messzemenően kárpótolt. A pulton olyan összetételben és elrendezésben állt az ezoterika, elméleti fizika és szépirodalom, hogy létezése esetén egész komoly veszélyben forgott volna a józan eszem. Almár Iván a SETI-programról írt műve mellett két könyv ragadta meg a figyelmem. Az egyik Gulyás István A magyarság húszezer éve (a szerző kiadása, 1200 Ft) című munkája volt, a másik Abdul Alhazred Necronomiconja (Hermit Kiadó, 1160 Ft). Azonnal megvásároltam mindkettőt, de kezdjük talán az ismertetést Gulyás művével. A magyarság húszezer éve alapmű, főleg annak fényében, hogy a szerző a bevezetőben megemlíti: megírásában Isten segített, és nemcsak úgy általában, hanem konkrétan diktálta Gulyás Istvánnak a szöveget, amit ő hűen lejegyzett. Nos, ez alapján sajnos ki kell jelentenem, hogy Isten a magyar nyelv szabályaival nincs tisztában, pedig a szövegből kiderül, hogy népünk a kedvenc népe, a nép, amely "mindenütt otthagyta a génjét, mint azokat az emlékeket, amely bizonyíték az ottlétére".

Abdul Alhazred Necronomiconja sem fogja a kutatókat az őrületbe kergetni hitelességével, már csak azért sem, mert a könyvet H. P. Lovecraft találta ki egy különösen nyomasztó reggelen, ilyeténképpen megjelentetése nagyszerű posztmodern tréfa, még ha ezt nem is kifejezetten hangsúlyozza a kiadó: "Az unoka, aki a nagyapa nyomdokán ugyanannak a hermetikus közösségnek a tagja, baráti viszonyban van a kiadóval, illetve ugyanabba a hermetikus rendbe tartozik, 1999 szeptemberében bocsátotta a kiadó rendelkezésére a nagyapja hagyatékában megtalált Necronomicon-változatot."

Ezt azért képzeljük el: a hermetikus unoka, amint beballag a Hermit Kiadóba (Miskolc, Fonoda u. 6.), és lehelyezi az asztalra a "vörös tintával íródott" és bőrbe kötött kéziratot! Megvan? Akkor ugorjunk.

Hangulati elemek

A ufológusoknak ahhoz semmi közük, hogy a ház bejáratánál két kakadu szenved egy akváriumban, de a látvány erősen rányomja bélyegét hangulatomra, úgyhogy egy darabig nem is megyek be az előadásokra, csak az előtérben figyelem az embereket. Nem jobbak és nem rosszabbak, mint a Tesco közönsége egy átlagos szombat délután, de legalább kevesebben vannak. A két megfigyelhető irányzat az ötvenes éveiben járó nyugdíjas nő ezoterikus kosztümben, és a hatvanas férfi, felhős tekintettel. Valószínűleg van egy életkor, amikor a nyugdíjasokat már nem köti le a galambok etetése, és ilyenkor mindenre képesek. Kamaszok csak elvétve, pedig nekik hivatalból illenék hinni az ufók létezésében, viszont néhány háromrészes öltönyben feszítő huszonévest megfigyelek, ahogy Amway-tekintettel csócsálják egymást. A beszélgetésekből már idéztem fentebb, de egy idő múlva bizonyossággá érik bennem a sejtés: ezek komolyan gondolják.

A galaxis kódja

Veszek még egy kulcstartót (490 Ft), ami alien fejet formáz, hátlapján rovásírásos szöveggel, aztán bemegyek Iby Duba (a Jövőtudományok Akadémiája magyarországi képviselője) A galaxis kódja: a magyar OK című előadására. Iby Duba koreográfiája szépen kidolgozott. A terem félhomályba borul, aztán a vetítőn megjelennek a számítógépes animáció által generált éteri tájak, miközben a művésznő a színfalak mögött énekel. Iby Duba énekesi karrierjét adta fel, amikor elragadták az idegenek, és most arra kérem önöket, hogy ne keressenek közvetlen összefüggéseket, még akkor sem, ha a rövid produkció alapján meggyőződésem, hogy az ufókongresszus az egyetlen lehetőség, hogy valaki pénzt fizessen ezért a hangért. Iby Duba egyébként bejelentette, hogy 2000-ben újra eljönnek érte, de ennek elmaradása, úgy tűnik, nem rázta meg híveit. Az Egyesült Államokban székelő Jövőtudományok Akadémiája magyarországi képviselője ezután beszélni kezd azon a hangon, amit kizárólag sértett rajztanárok alkalmaznak elsős osztálykirándulásokon. A tudósító döbbenten hallgat.

Környezettanulmány

A büfében kiváló kávét mérnek, a gyermek- és ifjúsági ház belső udvarán pedig lehet dohányozni. Ha annak idején Ambrus Attilát az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Ház belső udvarában sétáltatják, most szegényebbek lennénk egy legendával. Nem szívesen lennék újpesti gyermek és/vagy ifjú, hacsak a Külvárosi kávéház miatt nem, ami a város egyik legjobb helye.

A szombati összejövetelről lemaradtam, úgyhogy csak a programból idézhetek önöknek néhány gyöngyszemet: 14 órakor Hargitai Károly (író-kutató): Szex a megfelelő idegennel?, 13 óra 10 perc: Ebédszünet, Gyurcsok József (kutató): A piramisok erőterei. Dr. Torgyán József csak halaszthatatlan elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a kumráni tekercsekről szóló előadásával, de a kisgazda szellemiséget szerintem megfelelően képviselhette Gulyás István (A magyarság húszezer éve című könyv szerzője) Mózestől az űrkorszakig című előadásával, amiről sajnos ugyancsak lemaradtam.

A vég közeledte

Az, hogy a hasonló rendezvényekre nagyrészt erős megpróbáltatásoktól szenvedő és rosszul öltözött emberek járnak, nem befolyásolják az idegen civilizációk kialakulását a világmindenségben, de ha tudomást szereznek róla, meglehetősen kétséges, hogy felkeresik ezt a bolygót.

Dr. Egely György (térenergia-kutató) személye kilóg a sorból. A gépészmérnök láthatólag enyhén feszélyezetten beszél az energiakicsatolásról, szívesebben lenne otthon, mint ebben a kóklerektől nyüzsgő teremben, de sajnos példája azt igazolja, hogy aki haknizni kezd Gyurcsok Józseffel és Iby Dubával, az előbb-utóbb összemosódik velük, és óhatatlanul csak egy produkció lesz a vándorcirkuszban, egyenlő gázsiért, egyenlő szégyennel.

Ráadásul a rendezvény csúcspontjaként, a Fórum (válaszok a nézők kérdéseire) alkalmából még le is kell velük ülnie a színpadra, ahol az előadók, kutatók, jósok és parafenomének közül csak akkor lehet kiragyogni, ha spontán öngyulladást produkál valaki.

Tanulni, tanulni, tanulni

Azon technikák között, melyek célja a hiszékeny és fogékony emberek pénzének begyűjtése, az Ufó- és Parapszichológiai Kongresszus csak egy slampos, de fejlődőképes battonyai fejőnő, messze vannak még a Dáridó, V. I. P. zenekar, Legyen ön is milliomos!, Balogh Imre Nyugdíjpénztár, Agrármarketing Centrum, Story Magazin és Globex Rt. hófödte csúcsai.

Para-Kovács Imre

Figyelmébe ajánljuk